Истерията със заразата от Ковид-19 вече тресе целия свят. Навсякъде се вземат извънредни предпазни мерки – в Китай още преди месеци блокира най-засегнатите провинции, цяла Италия е под карантина, а множество европейски държави затвориха границите си.

От 13 март 2020 година България е в извънредно положение за месец. Здравното ни министерство, по препоръка на Оперативния щаб, наложи строги ограничения за борба със заразата. Преустановени се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях.

На ресторантите и заведенията за бързо обслужване са разрешени само доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе обаче, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.


И въпреки забраните има неща от ежедневието ни, до които се докосваме постоянно, без да се замисляме, че те крият опасност, тъй като могат да бъдат най-прекият преносител на коронавируса.

Днес ви предлагаме полезен списък с десетте най-опасни ежедневни „удобства“, които могат да ни заразят с Ковид-19, без да се усетим.

1. Кафеавтоматите

През всеки кафеавтомат минават десетки и дори стотици клиенти на ден. Те пускат монети, натискат копчетата и бъркат в прозорчето за пълната чашка димящо кафе. Достатъчно е един вирусоносител да докосне някоя от тези части, за да предаде заразата.

2. Банкоматите

10 ежедневни "удобства", които могат да ни заразят с Ковид-19

Банкоматите са едни от най-използваните устройства в публичното пространство. Те също могат да станат развъдник на зараза, тъй като всеки, който тегли пари, ги докосва, докато си пъха и вади картата, набира пин кода и взема банкнотите.

3. Дръжките на вратите

Дръжките на вратите, особено в обществените сгради, крият голяма опасност от зараза. Ако носител на кононавирус е отворил преди вас вратата в банката, пощата или кметството, като нищо може да ви лепне страшния бацил. Особено опасни са дръжките в обществените тоалетни.


4. Касата в магазина

10 ежедневни "удобства", които могат да ни заразят с Ковид-19

Пред касите в магазините и хипермаркетите винаги има опашки от чакащи, което също е предпоставка да ни заразят. Там заразата може да бъде върху плота, където се поставя стоката, както и върху клавиатурата на ПОС терминала при плащане с карта.

5. Градският транспорт

Ако ползвате градския транспорт, има вероятност да се заразите от ръкохватките за правостоящи пасажери или от дръжките на седалките, които всеки докосва. През метрото, автобусите, тролейбусите и трамваите също ежедневно минават огромен брой хора, затова вероятността от зараза не е за пренебрегване.

6. Парите

10 ежедневни "удобства", които могат да ни заразят с Ковид-19

Банкнотите и монетите в портмонето ни вероятно са най-опасните преносители на заразата. Особено тези, които ни е върнал продавачът след поредната покупка. Неслучайно медицинските лица твърдят, че парите са „най-мръсното нещо“, защото всеки ги пипа.

7. Копчетата на асансьора

Живеещите в блокове и кооперации ползват всеки ден асансьора, за да стигнат до апартамента си. Не се знае обаче кой преди тях е натиснал копчето на таблото и дали не е носител на коронавирус.


8. Количката в супермаркета

10 ежедневни "удобства", които могат да ни заразят с Ковид-19

Количката или кошницата за пазаруване в супермаркета също са възможен източник на зараза. Дръжките им се докосват от всеки клиент на търговския обект, а през големите магазини минават хиляди пазаруващи всеки ден.

9. Пистолетът на бензиновата колонка

В бензиностанциите на самообслужване лесно можем да прихванем заразата, докато държим пистолета и зареждаме гориво. Затова е най-добре да почакаме малко, за да ни обслужи някой служител, вместо да пипаме там, където преди нас са минали ръцете на десетки шофьори.

10. Кутиите с храна от ресторанта

10 ежедневни "удобства", които могат да ни заразят с Ковид-19

Въпреки че доставката на храна остава извън обхвата на забраната, за съжаление и те могат да ни заразят. Коронавирусът може да остане върху повърхности за няколко часа или до няколко дни (в зависимост от вида на повърхността). Така, докато хапваме поръчаната си храна, като нищо можем да си лепнем Ковид-19, без да се усетим.

Според здравните специалисти най-добрият начин за предпазване от заразата, е ограничаване на контактите и дезинфекциране на повърхностите в дома, офиса и на обществените места. И най-важното – често миене на ръцете с топла вода и препарат, както и ползването на дезинфектант за ръце.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.