Хората винаги са имали непреодолимо желание да спортуват. Затова започва и строителството на специални места затова – стадионите.

Първите стадиони са построени преди хиляди години, а оттогава трибуните им са свидетели на много искрени емоции – радостта от победата, но и разочарованието от загубата. В някои случаи при построяването на един стадион се влагат толкова въображение и новаторство, че от обикновени спортни съоръжения, те се превръщат в истински произведения на изкуството.

Ето ги и тях, 10-те най-красиви и необичайни стадиона в света.

10. Национален стадион Каосюн (Тайван)

10-те най-красиви и необичайни стадиона в светаТози стадион изненадва с необичайната си форма. Покривът му е изграден така, че погледнат отгоре наподобява дракон. Уникалното на този стадион е, че той може напълно самостоятелно да обезпечи нуждите си от електроенергия. Плочите, използвани за построяването на покрива всъщност са слънчеви панели, свързани един с друг на площ от 13 000 м².

Капацитетът на стадиона е 40 000 зрители, но има опция за разширяване на местата до 55 000. Често на стадиона се провеждат състезания по ръгби и лека атлетика, тайванските футболни отбори също провеждат своите мачове на Каосюн. Съоръжението беше отворено през 2009 година.

9. Йойоги (Япония)

10-те най-красиви и необичайни стадиона в светаЕдин от най-красивите стадиони в света се намира в японската столица Токио. Построен е за Олимпиадата през 1964 година. Тогава за първи път летни олимпийски игри се провеждат в Азия. Стадионът впечатлява с необичайния си покривен дизайн и зашеметяващ външен вид – доста необичайно решение за годините, в които е изграден.

Ако погледнете спортната арена от птичи поглед няма кака да не забележите, че стадионът е построен под формата на огромна раковина. Съоръжението е с капацитет почти 15 хиляди души. Това е най-голямата арена за провеждане на спортни състезания в Япония.


8. Национален стадион на Пекин (Китай)

10-те най-красиви и необичайни стадиона в светаИзвестен още като „Птичето гнездо“ този стадион е завършен окончателно през 2008 година. Съоръжението се превърна в символ на летните олимпийски игри през същата година. Преплетените в удивителни форми пръти, които оформят визията на гнездо са изработени от вид стомана, без никакви примеси, създадена специално за построяването на стадиона.

Първоначалният проект на стадиона предвиждал той да бъде оборудван с отварящ се покрив, но тази идея била отхвърлена поради високите разходи по изпълнението ѝ. Затова е решено за покритие на покрива да бъде използван специален полимер, който предпазва от дъжда, пропуска слънчевите лъчи, но в същото време намалява отблясъците и сенките, което създава допълнителен комфорт както на спортистите, така и на фотографите на стадиона. Стадионът е построен за 5 години.

7. Казан Арена (Русия)

10-те най-красиви и необичайни стадиона в светаНай-големият стадион в Русия. Изграждането му започва през 2010 година и приключва за рекордно кратко време – 3 години. Именно на този стадион се състояха тържествата по откриването и закриването на Универсиадата през 2013 година. Сградата е на четири нива, с VIP-зона и корпоративни ложи, които са напълно обзаведени, имат баня, дори мини-кухня.

Всички те са разположените така, че по всяко време може да се проследи какво се случва на терена. В подземните нива на стадиона са изградени фитнес зали, плувен басейн, ресторанти, кафенета, детски кът, зала за конференции, дори музей. За предаването на живо на състезанията са инсталирани екрани с внушителните размери от 3 700 м², най-големите в света. За радост на феновете има и безплатен Wi-Fi. От птичи поглед стадионът прилича на водна лилия.

6. Алианц Арена (Германия)

10-те най-красиви и необичайни стадиона в светаРешението да се построи този стадион е взето след национален референдум, с избирателна активност, на която може да завиди всяка политическа партия. Строителството му започва през 2002 г., а официалното му откриване е през 2005 г. Поради необичайната си форма стадионът има много прозвища- летящата чиния, гумата, възглавницата. Всъщност покривът и фасадата на стадиона наистина са изградени от възглавници пълни със сух въздух.

Те са изработени от специален материал, който няма нужда от миене, което пък намалява сериозно разходите по поддръжката на съоръжението. Всички възглавнички са оборудвани с цветни светлини. Осветлението е толкова ярко, че в ясен ден Алианц Арена може да се види на разстояние от над 70 km. Капацитетът му е 70 хиляди души. В близост до Алианц Арена се намира един от най-големите паркинги в Европа, който побира почти десет хиляди автомобила.

5. Стадион Ацтека (Мексико)

10-те най-красиви и необичайни стадиона в светаЕдин от най-известните и красиви стадиони в света. Открит е през 1966 година. Счита се за стадиона, построен на най-голяма надморска височина – 2 200 метра. Ацтека е с официален капацитет от 95 500 седящи места, но практическият му капацитет може да достигне близо 115 000 зрители. Той е най-големият стадион в Мексико и третият най-голям футболен стадион в света.

Рекордната му посещаемост е 119 853 души на мача Мексико — Бразилия, 07 юли 1968 г. Известен е с това, че е първият стадион, който е домакин на два финала на световни първенства по футбол. Използван е и по време на летните олимпийски игри през 1968 година. Стадионът е на четири нива, разделен е на седем сектора. Покривът е конструиран така, че слънчевите лъчи да не пречат на играчите. На Ацтека се провеждат не само спортни събития, но и различни други прояви.


4. Камп Ноу, Испания

10-те най-красиви и необичайни стадиона в светаОфициалното му име е Estadi del FC Barcelona (Стадион на ФК Барселона) до 2000 година, след това управата на отбора гласува за смяна на името на Камп Ноу. Това място е издигнато в култ от поколения привърженици на отбора. Има капацитет от 99 354 души, което го прави най-големия в Европа и 11-и в света. Камп Ноу е построен през 1957 година и веднага се превръща в едно от най-забележителните спортни съоръжения в света.

С годините стадионът претърпява редица промени – поставено е изкуствено осветление, построена е закрита зала за волейбол, баскетбол и хандбал, VIP-ложи и други. Музеят на ФК Барселона, който също се намира на стадиона се смята за най-добрия клубен музей в света. Стадионът е оценен от УЕФА с 5 звезди, домакин е на множество международни срещи от висок клас.

3. Уембли (Великобритания)

10-те най-красиви и необичайни стадиона в светаИсторията на стадиона започва в края на миналия век. Наричан Стадион на империята, това е едно от най-известните футболни съоръжения в света. На него са се провеждали редица събития от световно значение като финали на Световно и Европейско първенство, Летни олимпийски игри, както и рекордните шест финала за Купата на европейските шампиони.

През 2002 година оригиналната структура е изцяло разрушена и започва строежът на чисто нов стадион. Новото съоръжение е открито през 2007 година. Външно новият Уембли наподобява купа, а капацитетът му е 90 хиляди души. Това го прави втория по големина в Европа. Инфраструктурата му също е променена – изградени са много ресторанти и барове, заседателни зали, музей, 2 500 тоалетни. Основната атракция на стадиона е огромният му свод с височина 134 метра, който се превръща в негова визитка.

2. Сантяго Бернабеу (Испания)

10-те най-красиви и необичайни стадиона в светаСтадионът, на който отборът на „Реал“ (Мадрид) играе своите домакински срещи. Сантяго Бернабеу се счита за един от най-безопасните и удобни за феновете стадиони. Работите по него започват официално на 27 октомври 1944 г. Открит е през декември 1947 г. и първоначално носи името на стария стадион – Чамартин, на името на квартала, в който се намира. През 1955 г. приема сегашното си име в чест на президента на тима по това време. От тогава досега стадионът търпи много промени.

Сега стадионът е огромна спортна арена с офиси, специална ложа за медиите, плюшени седалки за видните гости, барове, ресторанти, панорамни асансьори и магазини. Капацитетът на стадиона също се е променял през годините. В момента, благодарение на последните реконструкции, Сантяго Бернабеу побира 85 454 зрители.

1. Стадион Маракана (Бразилия)

10-те най-красиви и необичайни стадиона в светаОще един стадион-легенда. Маракана се намира в Бразилия, страната, в която футболът е не просто игра, а цяла религия. Изграждането на този гигант започва през 1948 г., а през 1950 г. стадионът вече е домакин на мачове от Световната купа. Дълги години капацитетът на Маракана е внушителните 200 000 зрители. След редица реконструкции обаче броят им е намален. Това не са единствените промени на стадиона през годините.

През 2014 година Маракана е един от стадионите, на които се играят мачовете от Световното първенство по футбол. През 2016 година, на същия стадион, десетки хиляди наблюдаваха церемонията по откриването и закриването на летните олимпийски игри. За първи път най-значимата спортна надпревара се провежда в държава от Южна Америка, а на стадион Маракана се водят някои от състезанията по време на игрите.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *