На 1 март 2015 година бе даден старт на инициативата на БНТ “Лачените обувки на българското кино”, посветена на 100–годишнината на българското кино. Над половин милион души са проследили двата епизода на формата, които представиха 100 любими български ленти, предложени от критиката. Чрез зрителска анкета на сайта на БНТ, която бе отворена от 1 до 18 март, филмите бяха подредени. Вече е ясна и финалната десетка, от която зрителите могат да изберат любимия български филм, като дадат вота си за него до началото на юни в уеб сайта на медията.

„За мен има две големи липси в тази класация – това са филмите на Георги Дюлгеров – „Авантаж“ или „Мера според мера“ и филмите на Еди Захариев – „Вилна зона“ или „Преброяване на дивите зайци“, сподели в студиото на „Денят започва с култура“ кинокритикът Геновева Димитрова.

„Аз бих казала една хубава тенденция в тази класация – като се има предвид, че не се учи кино в училище, бих казала, че българското кино се познава добре, което означава, че е достатъчно излъчвано, гледано и обичано и в това Националната телевизия има голяма заслуга“, каза кинокритикът Петя Александрова.


„В тази десетка са исторически филми, мелодрами и комедии. Вътре нямаше филми с ясна социална насоченост, нямаше от онези забранени филми. На мен ми липсва „Понеделник сутрин“, както и „Да обичаш на инат“, а те са много важни филми. Все пак ние коментираме зрителски вот и ако говорим с политически клишета „някои са мобилизирали добре зрителския вот в своя полза“, коментира класацията Деян Статулов.

„За мен е важно, че този формат обърна сериозно внимание на българското кино. Много зрители гледаха български филми покрай формата. Със сигурност има и такива от по-младите, които не са гледали толкова системно до момента български филми, и се запознаха с много неща. Резултатите са добри – получи се един празник, който продължава да се получава и за хората, които се занимават с кино, и за зрителите – това е най-важното“, разказа за ползите от формата Борислав Колев.

Ето и 10-те най-любими български филма, избрани от зрителите на БНТ и подредени по азбучен ред.

1. “Всичко е любов”, 1979

Български игрален филм (драма) на режисьора Борислав Шаралиев, по сценарий на Боян Папазов. Оператор е Стефан Трифонов. Художник – Георги Иванов. Музиката във филма е композирана от Веселин Николов.

2. “Време разделно”, 1988

Романът на Антон Дончев “Време разделно” е от режисьора Людмил Стайков под името „Време на насилие“ и се състои от 2 части: „Заплахата“ и „Насилието“. Втората част на филма пресъздава събитията от втората половина на 17-ти век до 1668 г.

3. “Вчера”, 1988

„Вчера“ е български игрален филм на режисьора Иван Андонов, по сценарий на Иван Андонов. Филмът се основава на романа на Владо Даверов „Вчера“. Оператор е Красимир Костов. Музиката във филма е композирана от Кирил Маричков.

4. “Господин за един ден”, 1983

„Господин за един ден“ е комедия от режисьора Николай Волев, по сценарий на Никола Статков. Оператор е Красимир Костов. Създаден е по разказите „Чуждоземецът“ и „Господинът“ на Никола Статков. Музиката във филма е композирана от Иван Стайков.


5. “Козият рог”, 1972

„Козият рог“ е български игрален филм, смятан от мнозина за едно от върховите постижения на българското кино. Режисьор на филма е Методи Андонов, а автор на сценария — Николай Хайтов. В главните роли участват Катя Паскалева (Мария) и Антон Горчев (Караиван). Автор на музиката към филма е Мария Нейкова, като по-късно по текст на Богомил Гудев се ражда популярната песен „Двама“, изпълнявана от Мария Нейкова.

6. “Крадецът на праскови”, 1964

„Крадецът на праскови“ е български игрален филм по сценарий и режисура на Въло Радев. Оператор е Тодор Стоянов. Създаден е по едноименната повест на Емилиян Станев. Музиката във филма е композирана от Симеон Пиронков.

7. “Лачените обувки на незнайния войн”, 1979

„Лачените обувки на незнайния воин“ е драма по сценарий и режисура на Рангел Вълчанов. Оператор е Радослав Спасов. Музиката във филма е композирана от Кирил Дончев.

8. “Опасен чар”, 1984

„Опасен чар“ е комедия на режисьора Иван Андонов, по сценарий на Свобода Бъчварова. Оператор е Пламен Вагенщайн. Музиката във филма е композирана от Георги Генков.

9. “Оркестър без име”, 1982

„Оркестър без име“ е сниман от режисьора Людмил Кирков, по сценарий на Станислав Стратиев. Оператор е Виктор Чичов. Музиката във филма е композирана от Борис Карадимчев. Запомнен е с култовите си реплики и песни („Оставаме“ на Маргарита Хранова или „Нашият град“ на Тангра).

10. “Осъдени души”, 1975

„Осъдени души“ е по сценарий и режисура на Въло Радев. Оператор е Христо Тотев. Създаден е по романа „Осъдени души“ на Димитър Димов. Музиката във филма е композирана от Митко Щерев.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *