Евтини самолетни билети

Винаги съм имала отношение към вида на ръцете и по-конкретно към добре изпипания маникюр. Не смятам обаче, че поддържаните нокти непременно са критерий за важните човешки качества и че красотата на жената, едва ли не, зависи от това.

Просто мисля, че това е изкуство като всяко друго. И като такова, то носи удоволствие и смисъл на всеки от нас по различен начин.

Лакирането на ноктите винаги е присъствало в разкрасителната ми рутина и с времето се научих на доста неща. Някои открих сама с метода на пробата и грешката, а други ми бяха подсказани от професионалисти. При всички положения смятам, че имам какво да споделя с вас, но с уговорката, че не съм маникюрист, а любител, който се старае да прави нещата максимално близо до професионалното. Ще ви дам 10 съвета за красив маникюр, които прилагам винаги у дома, и работят повече от добре. Да започваме!


1. Отделете повече време на оформянето

Оформянето е творчески процес, но е и процес, който има своите базови правила, за да се случват нещата както трябва. Едни добре оформени нокти винаги изглеждат красиво и без лак. Винаги ми е било неприятно, когато маникюристката не успее да постигне формата, която харесвам или направи ноктите ми различни. Случвало се е и аз да не успявам. Затова преди време се поинтересувах кои са различните варианти на моделиране и как се постигат. Оттогава еднаквостта ми се получава доста по-сполучливо.

Ако искате да станете добри в оформянето (ако вече не сте), мой съвет е първо да потърсите в интернет описания с изображения или видеа на различните форми нокти (ще се изумите колко са на брой) и съвети как се постига всяка от тях. Това ще ви помогне да направите всеки пръст да изглежда еднакъв с останалите. За най-голяма прецизност, може да ги правите по двойки – първо двата палеца, после двата показалеца и т.н. Доближавайте ги един до друг и се старайте максимално да ги напаснете.

Много важно е и каква пила ще изберете. За всеки тип нокът е подходяща различна. Меките нокти сякаш се повлияват най-добре от металните с лек абразив или стъклените. Грубите пили са по-подходящи за твърди и нечупливи нокти. При всички положения опитайте и да боравите правилно с инструмента – старайте се да пилите в по-голямата част от времето в една посока, а не да триете напред-назад.

10 съвета за красив маникюр у дома

2. Прецизирайте премахването на кожичките

Изберете си не само добре работещ, но и удобен инструмент за премахването на кожичките, иначе рискувате да се самонараните или да „наръфате“ рамката около нокътя. Онзи инструмент за премахване на кожички, който повечето от нас не знаят дори как да държат, рядко е направен качествено за масовото производство. А и маникюрстите споделят, че той като цяло се използва трудно от непрофесионалист. Затова, мой личен съвет е, да използвате извити ножички или да спрете до избутването, ако не сте сигурни, че ще се справите.

Постарайте се и винаги да хидратирате кожата преди тези процедури. Тъй като не мога да ви покажа тук колко точно се изрязват кожичките или как да избутвате правилно, ви съветвам да изгледате няколко клипчета в YouTube. Много често режем твърде дълбоко, което не е редно. Да не говорим, че така компрометираме здравето си. Или избутваме агресивно и възпаляваме тъканта. Обърнете специално внимание на този момент и не бързайте.


3. Не пренебрегвайте полирането, но внимавайте

Ако и вие сте с тънка нокътна плочка като моята, трябва да сте особено внимателни с тази стъпка, защото полирането може да я изтъни прекалено и да започне да се огъва и чупи. Аз използвам последните две степени на полиращите пили, които обикновено са за фино полиране и блясък. Всъщност, при един такъв тънък и по-крехък нокът, те са на пълно достатъчни.

Не ви препоръчвам да полирате и след всеки маникюр. Давайте време на ноктите да израстват и да възвръщат здравината си. Дори и плочката ви да е от по-твърдите и нечупливи, не ви съветвам да използвате най-грубите части на полиращите пили. Те не са професионални и обикновено надраскват повърхността, а това никога не води до добри резултати.

4. Постарайте се да не мокрите ръцете и да не нанасяте крем директно преди да се лакирате

След като сте приключили с полирането, почистете добре нокътя, но със салфетка или четчица (може да жертвате някоя чиста четка за пудра и да я прибавите към антуража за лакиране). Не мокрете и не слагайте мазни субстанции върху плочката. Така лакът ще се задържи за по-кратко.

Опитвала съм да обезмаслявам нокътя със спирт, но това не дава добри резултати, защото изсушава твърде много. Продават се продукти точно за тази цел и те не травмират повърхността. Ако не успеете да откриете, по-добре не слагайте нищо. Просто запомнете – без вода и без крем за ръце преди лакиране.

5. Изберете качествена заздравяваща база

Много хора пропускат основата или заздравителя преди основния лак. Колкото пъти обаче съм правила това, толкова пъти съм съжалявала впоследствие. Нокътя се изсушава, цепи си, а понякога се оцветява и трудно се изтрива (особено със силните цветове). За себе си открих, че най-добре ми се отразява заздравител, който е максимално изчистен от вредни съставки – такива можете да намерите в био магазините.

Това вече е много индивидуално и просто трябва да опитвате, докато откриете своя продукт, който наистина има свойства да подхранва, а не просто да нанася лъскав слой. Базата, освен, че пази нокътя и го подхранва, заглажда още повече повърхността след полирането и така лакът става по-блестящ и без излишен релеф.

6. Лакирайте без да обхващате плътно областта на кутикулата (кожичката)

Ако при лакиране лакът се спусне от кутикулата и се разнесе надолу по нокътя, рискувате да компрометирате издръжливостта му като пуснете въздух под него. Все пак кожата е подвижна и всяко разпъване ще опъва и лака и той ще се обели по-бързо. Това е нещо, което е от изключителна важност при нанасянето на гел лаковете, но съм забелязала, че важи с пълна сила и за обикновените.

7. Оставете първия слой да изсъхне максимално преди втория

Когато отидеш в салон за обикновен маникюр забелязваш, че маникюристката не изчаква между нанасянето на слоевете. И после забелязваш също, че лакът изсъхва сравнително бързо. Когато опиташ обаче да направиш същото у дома… се събуждаш с добре познатия релеф на чаршафи.

Нека не забравяме, че професионалните лакове за нокти не са като онези, които използваме у дома (или поне по-голямата част). Нанесете си слоевете през голямо разстояние за оптимален ефект, за да няма изненади на сутринта. Лаковете не трябва да се държат на прекалено топло, дръжте ги в някой шкаф, който не е разположен близо до парно или климатик. Вероятно причината ви е ясна – студеното стяга, топлото разтваря. Неслучайно водния маникюр се прави в хладка вода, защото в студената лакът ще изсъхне почти веднага.

10 съвета за красив маникюр у дома

8. Почистете излишния лак по кожата с четка за грим

Убедена съм, че всички сме опитвали с клечки за уши, но определено това не е най-прецизното средство. Напоследък използвам един трик, който успява да заличи всички несъвършенства лесно и без поражения.

Всичко, което ви трябва е лакочистител и четка със скосен връх за очна линия. Потапяте в малко течност, отцеждате и внимателно премахвате лака от кожата. След това почиствате четката с лакочистител и малко домакинска хартия и е готова за употреба при следващо лакиране. Използвайте четка с изкуствен косъм, той обикновено е по-твърд и ще издържи на третирането с агресивна субстанция, като лакочистителя.


9. Нанесете топ лака в по-плътен слой

Случвало ми се е скъп лак да не бъде кой знае колко издръжлив (или поне не повече от по-евтин), признавам си. Но е факт и, че ми се е случвало с много повече евтини лакове, така че статистиката клони в полза на по-високия клас козметика (за жалост). Предпочитам да не говорим за цени обаче и ще ви кажа защо. Много маникюристки са ми казвали, че издръжливостта на лака е много относителна. Има твърде много условности, които му влияят – как се омазнява нокътната плочка, дали е нанесен правилно, дали си мием ръцете често, дали ноктите ни са меки или твърди. Затова, всичко, което трябва да направите е да изпробвате.

Можете да опитате да направите следния тест – купете скъп и евтин топ лак. Нанесете от всеки на различна ръка и вижте какъв ще е резултатът след една седмица. Ако е еднакъв, вероятно голяма инвестиция не си струва да правите. Поне така ще сте сигурни, че проблемът е, както се казва, във вашия „телевизор“.

Малко се отплеснахме. Да се върнем на плътния слой – той ще даде повече блясък и издръжливост. Единствено ще трябва да проявите малко търпение при съхненето. Има един много полезен трик, който ускорява нещата, но трябва да се прави внимателно. Изчакайте лака да изсъхне малко и потопете ноктите в съд със студена вода. Студеното ще помогне, тествано е.

10 съвета за красив маникюр у дома

10. Нанесете масло за кожички

Истински завършен вид на маникюра придава дълбоката хидратация. Сухите ръце с перфектен маникюр пак са… сухи ръце. Нанесете масло за кожички и втрийте добре. Ако нямам специализиран продукт, използвам бадемово масло, което има чудесен ефект. След това нанесете малко хидратиращ крем (или масло) и сте готови!

И един бонус съвет – за да запазите маникюра си за по-дълго, използвайте тънки домакински или направо медицински ръкавици, когато чистите или миете чинии. Звучи елементарно, но понякога не се сещаме точно за тези простичките неща. А, за малко да забравя да ви споделя най-голямата тайна на перфектния маникюр – винаги го правете в компанията на ароматна напитка и романтичен филм.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.