През месец април 2012 година списание Guitar World попита своите читатели кой според тях е най-великият китарист на всички времена. За шест месеца списъкът от 132-ма китаристи събра близо половин милион гласа.

В първата по рода си класация на Guitar World Еди Ван Хален беше избран за категоричен победител, изпреварвайки Брайън Мей от Queen в яростен двубой, завладял фен клубове, форуми и Facebook страници.

„Макар да е ясно кои са № 1 и № 2, ние искахме да видим резултатите от проучването, подредени в по-широк мащаб. Затова съставихме списък на 100-те най-великите китаристи на всички времена, подредени от вас“, пише Guitar World.

Ето челната десетка от читателската класация.

1. Еди Ван Хален

Едвард Лодевейк „Еди“ Ван Хален е холандско-американски китарист, клавирист, текстописец и продуцент, известен най-вече като китарист и основател на рок групата Ван Хален.

2. Брайън Мей

Брайън Харолд Мей е британски музикант, член е на рок-групата Queen като неин китарист. Композира много от хитовете на групата. След смъртта на Фреди Меркюри Мей продължава своята самостоятелна музикална кариера, като не забравя и Queen.

3. Алекс Лайфсън

Александър Жовайнович, по-известен като Алекс Лайфсън, е канадски рок музикант, китарист и основател на групата Rush. В бандата Лайфсън свири на електрическа и акустична китара.


4. Джими Хендрикс

Джеймс „Джими“ Маршал Хендрикс е американски китарист, певец, текстописец и продуцент, смятан за един от най-важните изпълнители на електрическа китара в историята на популярната музика.

5. Джо Сатриани

Джо Сатриани е американски китарист. Преди да започне да се занимава професионално с китара Сатриани е учител по китара в Сан Франциско.

6. Джими Пейдж

Джеймс Патрик Пейдж, известен повече като Джими Пейдж е британски рок-китарист. Пейдж е основател и неизменим член на популярната рок група Лед Цепелин, като преди това се подвизава в групата-предшественик на Цепелин – The Yardbirds.

7. Тони Айоми

Франк Антъни Айоми, познат повече като Тони Айоми, е британски рок китарист. Айоми е съосновател и водещ китарист в британската рок група Black Sabbath, като е единственият член, взел участие във всички албуми.


8. Стиви Рей Вон

Стиви Рей Вон е американски блус китарист и певец, който е смятан за един най-влиятелните изпълнители на електрическа китара в историята на блуса.

9. Даймбег Дерел

Даймбег Дерел Ебът е част от първоначалния състав на американска траш метъл група Pantera. Поради дълги конфликти, бандата се разпада през 2003. На следващата година Даймбег е смъртно прострелян по време на концерт с новата си група, Damageplan.

10. Стив Вай

Стийв Вай е американски китарист, композитор и музикален продуцент. Свири с различни групи и музиканти – Heresy, Алкатраз, Боб Харис, Дейвид Лий Рот, Public Image Ltd, Whitesnake, Алис Купър, Ози Озбърн, Грег Бисонет, Ал Ди Меола, Джо Джексън, Motörhead и други. Той записва албуми и участва в турнета със своя собствена група, както и с Джо Сатриани.


Коментари

Свързани:

2 коментара

  1. Ето още една класация, която си мисли, че е класация. Това е като да сравняваш боксьори или тенисисти от различни времена. Къде са ви в класацията Ерик Клептън, Марк Нопфлер, Джинджър Бейкър, а къде е Карло Сантана? Така че класацията ви не става и за едно село на майната си в Родопите….

  2. И да, Джимарата ( Джими Хендрикс) е най великия китарист на всички времена!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *