Евтини самолетни билети

Тя е икона в тениса. Физиката ѝ е респектираща, играта – агресивна, а сервизът ѝ – убийствен. Тя е Серина Уилямс!

Форхендът ѝ с една ръка и бекхендът с две се считат за най-мощните в историята на женския тенис.

Мачовете с нея винаги са грандиозни, а издръжливостта ѝ е огромно предизвикателство за нейните опонентки. С поздрав за рожденичката днес ви представяме 10 любопитни факта за живота на Серина Уилямс.


1. Раждането

Серина Джамека Уилямс е родена на 26 септември 1981 година в град Сагъно, Мичиган, в семейството на Орасин Прайс и Ричард Уилямс. Тя е най-малката от петте си сестри. Първите три момичета – Йетунде, Айша и Линдрия са дъщери на майка ѝ от първия брак. Орасин работела като медицинска сестра, а Ричард притежавал малка охранителна фирма.

2. Родителските амбиции

Ричард Уилямс начертава бъдещето на дъщерите си още преди те да се родят. Един ден случайно чува, че победителката на Откритото първенство на Франция – Виржиния Ружици, получава четиридесет хиляди долара за спечелването на турнира. Повече, отколкото той печели за цялата година. Тогава Уилямс казва на жена си: “Трябва да имаме още две деца и да направим тенис звезди от тях.” От този момент Ричард и Орасин се посвещават на това да овладеят техниката на тениса, за да могат да предадат уменията на децата си в бъдеще.


3. Религията

Орасин е страстен изповедник на “Свидетелите на Йехова”. Тя вдъхва същата вяра на дъщерите си и всички те ходят на срещите им три пъти седмично. Серина Уилямс остава вярна на това изповедание и до днес. Спортиската споделя, че молитвата е едно най-силните ѝ оръжия в тениса.

4. Тенисът

Серина започва да играе тенис, когато е на пет годинки. Баща ѝ ѝ подава стандартна ракета, защото няма пари за детска и започва да хвърля топки по нея, докато тя не започва да ги удря. По това време семейството живее в Комптън – едно от най-бедните предградия на Лос Анджелис. Там нивата на престъпност били четири пъти повече от средните за САЩ, а единственото по-страшно от състоянието на публичните кортове, където играели тенис, били виковете на гангстерите и честите стрелби.

5. Ритуалите

Тенисистка винаги връзва връзките на обувките си по един и същ начин, използва един и същ душ на Уимбълдън преди всеки мач и тупка топката пет пъти преди първия си сервис и два пъти преди втория. Тя носи и един и същ чифт чорапи по време на печеливш мач.


6. Звуците

Гласът на Серина Уилямс по време на мач достига близо 88,9 децибела, което е еквивалентно на звука от пневматична бормашина. Всичките ѝ специфични звуци са налични като мелодии за мобилен телефон.

7. Рекорд

Рекордите на Серина са много, но един от най-интересните тя постига през 2012 година на Уимбълдън, когато печели със 102 аса, което става рекорд на турнира изобщо. Това е доста невероятно постижение, имайки предвид, че ас от сервиз е прийом на мъжкия тенис.

8. Терминът

“Serena Slam” е тенис термин, използван, когато тенисист печели и четирите големи турнира подред. Титлата се появи за първи път след 2015 година, когато Серина Уилямс печели “US Open” през 2014 година. Въпреки че тя не е първата жена тенисист, постигнала това, нейната популярност допринася за името на този термин.


9. Семейството

Алексис Оханян и Серина се запознават в хотел “Cavalieri” в Рим на 12 май 2015 година. Тя е там за тенис турнир, а той – на коференция. Срещат се по време на закуска край басейна. Той сяда на съседната маса и си слага слушалките, което вбесява спортистката, тъй като е планирала на тази маса да седне останалата част от екипа ѝ. Лъжат Оханиян, че има плъх до масата, но той така и не се мести. Тогава тя го кани да споделят закуската. През декември 2016 година Алексис ѝ предлага брак на мястото на тяхното запознанство. Води я до същата маса, на която има пластмасов плъх с пръстена. През 2017 Серина разбира, че е бременна с помощта на 6 теста. Въпреки това играе в Откритото първенство на Австралия и го печели, бременна в 8-мата седмица. Никой не знае за бременността ѝ, освен Алексис, лекарят, асистентката ѝ и сестра ѝ Винъс. На 1 септември 2017 година се ражда дъщеря им – Алексис Олимпия Оханян.

10. Проблемите

След раждането на дъщеря си Серина не може да си поема дъх и в лекарите се появяват съмнения за белодробна емболия. Направените изследвания показват, че тя има няколко малки съсирека в белите дробове. Подлага се на спешна операция, която води до още проблеми. Няколко дни по-късно шевовете на тенисистката се отварят и лекарите откриват голям хематом в корема. Следват още няколко операции и тя се прибира вкъщи, като месец и половина не може да стане от леглото. Но дори и това не я накара да остави ракетата и само няколко месеца след раждането, тя се върна на корта, готова за нови победи.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.