10 от най-добрите филми за супергерои

Всички искаме да бъдем по-идеални версии на себе си, съвършени дори – супергерои! Искаме да се докоснем, по някакъв начин, до нашия създател и да вървим с него пътя си по тази земя. Точно за тази цел, ние имаме изкуство, а с него и нуждата да творим, така както Творецът е сътворил нас.

Естествено не живеем в перфектен свят, така че само по себе си и нашето изкуство не е перфектно. Засягаме в него проблемите на ежедневието и бита, както и причините за тях. Създаваме едни физически силни, нравствено извисени герои – отражения на вътрешните ни очаквания от себе си, които борят несретата и се изправят срещу негативното статукво.

Тази десетка е посветена именно на най-добрите от най-добрите ни опити да се докоснем до тези идеали, посредством магията на киното.

10. Пазителите
2009 година

Годината е 1985 в една различна Америка. Славните дни на героите са вече в миналото. Повечето от тях отдавна са се оттеглили. Когато обаче един от тях е убит по особенно жесток начин, останалите отново посягат към маските и наметалата, за да разследват смъртта на своя приятел и колега. Разкривайки малко по малко за случилото се, те се натъкват на таен план за убийството на много от оттеглилите се отмъстители, който е придружен от далеч по-ужасяваща тайна…

9. Отмъстителите
2012 година

„Отмъстителите“ са неповторим екип супергерои, съставен от емблематичните – Железния човек, непобедимия Хълк, Тор – богът на гръмотевиците, Капитан Америка, Хълк и Черната вдовица. Когато се появява неочакван враг, заплашващ глобалната сигурност, Ник Фюри, директор на международната мироопазваща агенция, известна под името ЩИТ, има нужда от екип, който да спаси света от надвисналата катастрофа. Той ще кръстоса цялото земно кълбо в тази вълнуваща задача, за да събере членовете на екипа.


8. Пазители на Галактиката
2014 година

След като успява да открадне мистериозна сфера, намираща се в далечния край на познатия космос, землянинът Питър Куил се превръща в основната цел на лов на глави, воден злодей на име Ронан Обвинителят. В борбата срещу Ронан, му помага неговият екип от космически герои, известен като „Пазителите на галактиката“.

7. Феноменалните
2004 година

В качеството си на супергерои, Боб Пар и съпругата му Хелън всекидневно са се борили със злото и престъпленията в града. Но от петнадесет години, те са принудени да живеят „нормален живот“ в предградията, заедно с трите си деца Виолета, Даш и Джак Джак.

Боб обаче винаги е искал да се върне към старите дни, затова не се поколебава да приеме тайна мисия на мистериозен остров. Задачата се оказва доста сериозна и ще се наложи цялото семейство да обедини усилия, за да спаси света от пълно унищожение.

6. Х-Мен 2
2003 година

Те са следващото звено в еволюционната верига. Всеки от тях е роден с уникална генна мутация, която се проявява в пубертета с изключителна сила. В свят, изпълнен с омраза и предразсъдъци, те са научна рядкост, игра на природата, изгнаници… Същества, будещи страх във всеки, който не ги приема и разбира. Макар и презирани от обществото, Хората-X намират начини да оцеляват.

5. Спайдър-мен 2
2004 година

Две години са изминали, откакто Питър Паркър се е разделил с дългогодишната си любима – Мери Джейн Уотсън, и е решил да поеме по пътя на отговорността като Спайдър-мен. Питър трябва да се изправи срещу нови предизвикателства, докато се опитва да живее със своята „дарба и проклятие“, и да балансира между двете си самоличности – на неуловим супергерой и обикновен студент.


4. Наказателят
2004 година

Франк Касъл е работил дълги години като агент на ФБР под прикритие. Най-накрая получава възможност да се оттегли на по-сигурна работа, за да заживее нормално със съпругата и сина си. Но един ден, най-лошият му кошмар се превръща в реалност…

Семейството му е екзекутирано по поръчка на бизнесмена Хауърд Сейнт, като отмъщение за грешка, допусната в последната мисия на Франк. Убийците обаче не докарват работата си докрай и Франк оцелява…

Животът му е разбит! Остава му само едно – да отмъсти за семейството си, използвайки всичко, което е научил през последните двадесет години. Сега, той живее под ново име – Наказателят.

3. Короната
1994 година

Хората вярват, че когато някой умре, гарван отнася душата му в земята на мъртвите. Но понякога се случва нещо толкова лошо, че от непоносимата мъка, душата не може да намери покой. Понякога, само понякога, гарванът може да върне такава душа в света на живите, за да оправи нещата…

Шели и Ерик са много влюбени. Но никой не вдига сватба на Хелоуин, не и в Детройт. При нападение в дома им, Шели е изнасилена и пребита от главорезите на бандитски бос – Топ Долар. Тридесет часа по-късно умира в болницата. Ерик е застрелян и хвърлен през прозореца на таванския им апартамент.

Година по-късно, смъртта вече не е същата за Ерик Дрейвън. Придружен от гарван и надарен с нови сили, в свят, изпълнен с тъга и болка, той отново е жив, за да отмъсти за смъртта на любимата си. Въпреки всичко, любовта е вечна и някои от нас вярват в ангели.

2. Батман се завръща
1992 година

Във втората част на поредицата от Тим Бъртън, безскруполния бизнесмен Макс Шрек прави план срещу град Готам. Шрек е подкрепен от Пингвинът – деформиран и изоставен при раждането си мъж, който е отгледан от пингвини, настоящ кандидат кмет. Нишката се заплита още повече с появата Селина, която всъщност е Жената Котка – антигерой с неясни мотиви.

1. Черният рицар
2008 година

Харви Дент, новият главен прокурор на Готам, е решен да сложи край на гангстерското господство в града. И докато Батман грее с отразената светлина на своята двойнствена самоличност, Дент безкомпромисно атакува едрите риби, перачи на пари, начело на които стои мафиотският бос Салваторе Марони.

Престъпниците се оказват внезапно притиснати от две страни, защото тайнствен мъж, с прякор Жокера, обира „корумпираните” банки и не се колебае да предизвика Батман, да излезе „на светло”.

С това приключваме десетте най-добре разказани истории за супергерои в киното, но това съвсем не е краят на героичната ни тематика в тази концептуална поредица от десетки. Включете се и следващия път, когато ще говорим за истински хора, борещи истинския живот със своите собствени идеали, целеустременост и постоянство…

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *