10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

Слънцето разтваря хоризонта, лалетата в парка пред НДК носят прекрасни аромати във въздуха, а пролетта разширява сетивата и ни подтиква да прекарваме все повече време навън – в добра компания и със стойностни забавления.

Ако се чудите как да осмислите все по-дългите пролетни вечери и имате път към НДК, ето нашите 10 предложения за интересни събития, които да посетите в Двореца, който след ремонта има все по-уютен и привлекателен вид.

1. София Хартиен Арт фест
до 12 май

10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

За трета поредна година София Хартиен Арт Фест гостува в НДК с две интересни експозиции, които си контрастират, но същевременно се допълват, обединени от една идея – хартията. Това са експозициите „Аматерас“ – годишна изложба за хартиено изкуство, разположена във фоайе „Запад” и самостоятелната изложба на Мартина Караиванова, която е миналогодишният награден автор от „Аматерас“. Тя може да се види на етаж 3 – център в НДК.

Изящни и монументални произведения от хартия пълнят пространствата с ефирност и провокират въображението да доизмисля намачкани образи и сюжети. Мотото на тазгодишното издание на фестивала е „Глобален свят”, а експозициите обръщат специално внимание на културата от далечни територии, като основният фокус е насочен към страните Бразилия, Аржентина и Индонезия.

2. Месец на фотографията с изложбата „ФОТОАКАДЕМИКА”
7 юни в НДК

10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

Юни е месецът, зареден с магията на фотографията. На 7 юни (петък) от 19:00 ч. в НДК ще бъде открита традиционната изложба „ФОТОАКАДЕМИКА”. Тя е част от Месеца на фотографията, който през 2019 г. чества три важни годишнини – 10 години Месец на фотографията, 20 години Национално Сдружение Фотографска Академия „Янка Кюркчиева” и 180 години фотографско изкуство.

Най-добрите фотографии ще се борят за най-високия фотографски приз в страната – статуетката „Академика”. А творби на млади автори до 18-годишна възраст в раздела „ФОТОАКАДЕМИКА учащи” ще получат стипендии от Министерство на културата. В юбилейното издание на изложбата организаторите ще връчат още медали и дипломи на най-успешно представилите се български автори през периода 2018-2019 г.

Насладете се на магията на фотографията всеки ден от 8 до 20 юни от 11:00 ч. до 19:00 ч. в Полуетаж „Запад”, НДК. Входът за посетители е свободен.


3. „Корабът нощ”
12 май в Театър Азарян

10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

„Корбът нощ” в Театър Азарян е единственият по рода си спектакъл на българската театралната сцена в момента, който събира на едно място четири титанични български актриси -Татяна Лолова, Цветана Манева, Петя Силянова и Пламена Гетова.

Това не е първата им творческа среща заедно – участват във френския филм „Брътвежите на родилката” на режисьора Ерве Бале през 1991 г., но сега застават една до друга на театралната сцена под режисурата на Стилиян Петров, за да си говорят за любовта във всичките ѝ измерения. Провокативният текст на великата Маргьорит Дюрас разказва за дългогодишните телефонни разговори между двама души, за невъзможната любов и силното желание, което никога не се осъществява.

4. „Апарт“ на сцена Backstage в Театър Азарян

10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

Рядко в българския театър се правят документални спектакли, а още по-рядко те отдават почит на големите български имена, вградили таланта и сърцето си в българските сцени. Такъв е „Апарт” – дело на млад екип – с режисьора Илко Ганев и актьорите Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Димитър Крумов, Надя Керанова, Петя Бончева и Севар Иванов, които се потапят напълно в света на актьорите-ветерани и с много любов, благоговение и отдаденост съживяват на сцената техния изтляващ свят.

„Апарт” е спектакъл, който стиска за гърлото и отеква в съзнанието дълго след края на аплодисментите. Причинете си го без колебание в следващия сезон на сцена Backstage на Театър Азаран, а ако междувременно имате път към Шумен на 15 май, към Благоевград на 19 май или към Пазарджик на 20 май, непременно го гледайте там.

5. „Кой прибира сутрин звездите“ в Театър Азарян
28 май

10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

Димо от ПИФ има много таланти, но театралният опредено е от най-силните. „Кой прибира сутрин зведите” е неговият музикално-театрален моноспектакъл по текстове на Здрава Каменова и самия Димо.

На сцената е рок група, която има репетиция. Те са в своята репетиционна. Солистът на бандата е вглъбен в себе си, а мислите му го отвеждат в неговите спомени. Представлението е изградено от монолози, които актьорът разиграва пред публиката.

Те засягат темите за живота, славата, самотата, любовта, родителството, детството. Един емоционално-носталгичен и изключително фин поглед към живота- такъв, какъвто ни се случва неусетно и неумолимо.


6. Концерт на Майкъл Болтън в зала 1 на НДК
18 юли

10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

Концертът на Майкъл Болтън в НДК е сред най-специалните музикални събития на 2019-та. 10 години след последния си концерт у нас Майкъл Болтън отново пристига в България, за да зарадва своите многобройни почитатели.

Концертът му на 18 юли в зала 1 е част от световното турне на певеца, а преди срещата си с българската публика, Майкъл Болтън ще изнесе концерти във Великобритания, САЩ и Чили. Той има повече от 20 години на сцената зад гърба си, които му печелят награда Grammy за най-добър мъжки вокал, звезда на „Алеята на Славата“ в Холивуд и няколко платинени албума. Има продадени повече от 65 милиона записа в цял свят.

Майкъл Болтън се изкачва до първите места в музикалните класации с песента си „How am I Supposed to Live Without You“. Болтън реализира и редица успешни дуети с Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Рене Флеминг, Рей Чарлс, Пати Лабел, а публиката в зала 1 ще има възможност да чуе на живо една от най-емблематичните му песни – „When a Man Loves a Woman“.

7. ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс – сцена на 12-ото издание на Международния фестивал „Антистатик“

10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

До 21 май ви очаква 12-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”. Фестивалът среща българската публика с работата на артисти от Канада, Израел, Бразилия, Франция и Германия, както и с участници от новата програма „Център/Изток” от Хърватия, Словения и Румъния.

На 12 май от 19:30 часа в ДНК гостува Пол Пи (Бразилия/Франция) със солото „ECCE (H)OMO” (знаменитата латинска фраза „Това е човекът!“), което се занимава с механизмите и възможностите за предаване и продължаване на танцовото наследство.

„Някъде там и някъде тук“ на Соня Преград и Ана Крайтмейер (Хърватия) е представление, породено „от паниката, която изпитваме, но не разбираме; от тревогата на света, който живее на ръба…“, както споделят авторите му. Те се качват на сцената на ДНК на 15 май в 19:30 часа, за да изживеят своята радикална среща в танца.

На 18 май в 19:30 часа в ДНК е вероятно да видим „святкащи очички, които гледат непристойно, уста, която хапе и издава смущаващи звуци, малко танц на една въображаема котка, ритащ крак на робот“ и едно чудовищно тяло, което ще се изгради пред нас в реално време, защото към това се стреми хореографията на Зринка Ужбинец (Хърватия/Германия) в „EXPLODED GOO“.

На точния ден, понеделник, 20 май, от 19:30 часа в ДНК научаваме, защо „съботата ми вървеше добре, докато не осъзнах, че е понеделник“ с дуото HARTMANNMUELLER (Германия). Симон Хартман и Даниел Ернесто Мюлер формират своя творчески тандем през 2011 г., а днес биват определяни като едни най-интересните и оригинални танцови артисти от северно-германската столица на танца Дюселдорф.

Артистичната програма на 12-тото издание на „Антистатик“ #ГласЗаТанц завършва празнично на 21 май в 19:30 часа с пърформанса на Урош Каурин и Томаж Гром / Via Negativa (Словения) „Тази вечер празнувам“ отново в ДНК.


8. „Празник на буквите”
24 май в парка зад НДК

10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

За втора поредна година НДК, БНР и Столична община ще зарадват софиянци и гости на столицата с „Празник на буквите” на откритата сцена в парка зад НДК.

Стремежът е това да е едно нетрадицинно изживяване на най-българския празник – Деня на славянската писменост и българската култура. Миналата година вълшебната цигулка на Веско Ешкенази омагьоса със звуците си на „Върви народе възродени” смълчаното множество. Тази година организаторите обещават нови приятни изненади.

9. „Майстори на пианото” през май и юни в Кино „Люмиер Лидл”

10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

Националният дворец на културата продължава линията на силни класически концерти с висок професионален стандарт и тази година. Сред тях са и трите клавирни рецитала със заглавие „Майстори на пианото“ на утвърдените пианисти, концертиращи по целия свят: Марко Теца (Италия) – 31 май, Сергей Редкин (Русия) – 7 юни и Иван Янъков (България) на 14 юни.

Концертите предлагат различна интерпретация, стил и чувствителност на произведения от романтичната епоха и тази на XX век.

В програмите и на тримата музиканти са включени творби от полския композитор Фредерик Шопен, а в подбора на останалите пиеси е заложено на творби от Чайковски, Прокофиев, Лист, Вагнер (в транскрипция на Лист) и Стравински.

10. „Спонтанна музика“ – серия концерти „Джаз в Перото“

10 културни събития, които да посетите в НДК тази пролет

Добре познатите и обичани музиканти – Петър Момчев (саксофон), Атанас Попов (барабани), Михаил Иванов (контрабас) и Александър Логозаров (китара) са приготвили за вас „Спонтанна музика“ по текстовете на Тома Марков – 21 май, Литературен клуб „Перото“ и начало точно в 19:00 часа.

Концертът е част от поредицата специални събития в „Перото“, посветени на джаз музиката.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *