Наричана от много „Примата на българската естрада“, каквото и да кажем за нея, ще е малко. На 24 април Лили е рожденичка. Тя започва да се изявява на сцена още през 1961 г. Преди това учи за медицинска сестра в Медицинския техникум във Варна. Веднага след завършването си, по разпределение, започва работа в психиатричната болница в Бяла, но не след дълго се мести в болницата в родния си град Кубрат.

Кариерата ѝ стартира с популярни за времето си западни хитове, основно италиански и френски. Аудиторията тогава я приема като имитаторка на стила на Рита Павоне. От 1961 година Лили заживявя в София, а с това дава път и на кариерата си.

Лидия Станчева, завеждаща сектор „Естрада“ в Концертна дирекция, я насочва да започне уроци при пианиста Евгени Комаров, който да ѝ помогне за съставянето на репертоара ѝ. След няколко учебни часа Иванова прекратява уроците при него, тъй като нямала интерес към преподаваните ѝ руски романси. Малко по-късно през същата година отново от Концертна дирекция я включват в турнето „Естрада за всички“, където изпълнителите основно се изявяват в групи.


През следващата година Лили е включена в концерт на Вили Казасян и неговия състав Студио В. В този период е подгряваща певица в участията на оркестър Мелодии, в който популярни вокалисти са Емил Димитров и Мария Косева. Примата тръгва и на първото си турне в Румъния в същия този състав.

10 от най-обичаните песни на Лили Иванова

Не след дълго Лили сменя музикалния състав и продължава да пее в групата на Здравко Радоев. Музикалните им прояви били из цялата страна. 1964 година се оказва съдбоносна за бъдещето на звездата. Тя се появява за първи път на концерт в зала „Универсиада“ в София, където Лили пее в първата част на концерт на шведската рок-певица Джейн Сверт. Участието ѝ дава възможност публиката да заговори за нея и да придобие широка популярност.

Известността ѝ се разраства след средата на 60-те години на миналия век, като важна роля за това изиграва и навлизащата в домовете на българите телевизия. С групата на Здравко Радоев прави второ турне в Румъния, където румънците издават първата ѝ дългосвиреща плоча. Тя включва 8 песни, от които само две са български – с автори Александър Събев и Димитър Вълчев. Дотогава в България не е издавана дългосвиреща плоча.

Оттогава досега българската прима може да се похвали с 35 албума, като някои от тях са издадени на плоча. Има фенове из цяла Европа, затова и има издадени албуми в редица европейски държави като Германия, Румъния, Турция, Испания, Русия и други.

10 от най-обичаните песни на Лили Иванова

Малко са изпълнителите от нейния ранг в Източна Европа, които могат да се похвалят със завидния брой копия от продажбите на албумите си. От 80-те години досега тиражът на българския пазар надхвърля 10 милиона копия. Според Александър Йосифов, директор на Балкантон в периода 1968- 1986 г., тиражът на продадените албуми в Съветския съюз не падал под 1 милион копия на издаден албум. В този период родната прима издава 18 дългосвирещи, 34 малки и 3 сборни плочи.

През 2015 г. издава първата си антология, носеща името „Невероятно“, с 65 песни от своя репертоар, издадени в пет компактдиска. Включените песни са от периода 1964-1989 г. Повечето излизат за първи път на съвременен носител, предвид периода, в който са издавани на плочи.

2015 година носи още едно музикално събитие за естрадната прима, а то е от Българската асоциация на музикалните продуценти. Подаряват ѝ платинена плоча за албума „Поетът“, който се появява на музикалния пазар и е продаден в над 15 000 копия. „Поетът“ е пуснат на пазара във винилова плоча, изработена в най-големите фабрики в Европа.

Със сигурност няма по-голяма, по-известена, по-добра и по-продавана певица от Лили Иванова. Тя със сигурност може да се нарече истинска звезда. Звезда, която остава ненадмината в музикалния жанр от родната, европейската и световна сцена. Подборът на 10 от най-добрите песни на Лили беше най-трудният избор, при такъв огромен набор от албуми и мега хитове. Настанете се удобно и се насладете на някои от най-обичаните песни на Лили Иванова.


10. Реквием

9. Искам те

8. Щурче


7. Панаири

6. Ветрове

5. Детелини

4. Камино


3. Две хубави очи

2. Без радио не мога

1. За тебе бях
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *