Взели сме си коте. Живеем в дом без дворно място и сме решили, че навън е твърде опасно и затова то няма да излиза. Котката обаче има своите нужди и ограничаването в едно и също пространство ѝ създава известен дискомфорт.

Тя има силно изразени ловни инстинкти, много енергия за изхабяване (особено през първата половина от живота си) и е силно любопитно същество. Ето защо не е достатъчно да осигурим прясна храна, вода и чиста тоалетна. Трябва да се постараем малко повече, ако наистина искаме животното да е щастливо.

В зоомагазините има множество играчки, катерушки, легълца – всякакви глезотии за котки. Те обаче често ни удрят сериозно по джоба, а косматата топка бързо губи интерес. Истината е, че не е нужно да правим големи инвестиции.


Разбира се, това не означава изцяло да спрем да купуваме готови продукти – просто няма да е възможно. Означава да ограничим набавянето на излишното. Необходимо ни е малко въображение и проучване, за да направим сами онова, от което се нуждае малкият ни приятел.

От скромния ми опит на човек, който съжителства с четири мъркащи прекрасности, мога да ви споделя, че самоделните играчки и принадлежности са истински хит (освен, че излизат и доста по-евтино). Колкото по-естествена и семпла е творбата, толкова повече радост предизвиква тя.

За да стигна до този извод обаче, сериозно се поохарчих и сега повечето купени неща събират прах. Все пак храня надежда, че след като бъдат позабравени, отново ще станат обект на желание. Дотогава – залагам предимно на бюджетните „самоделки“. Да видим кои са най-успешните сред тях.

1. Котешка градинка в леген

10 котешки принадлежности, които можем да направим сами

Котките обичат да лежат сред тревички и пчелички (с вторите имат някои пререкания). Домашните саксии не са подходящи, тъй като вероятно в тях има растения, които са отровни, а и освен това е сигурно, че ще бъдат безвъзвратно унищожени. Затова, грабвайте един стар леген (или си купете възможно най-евтиния) и го напълнете с пръст (закупена от цветарски магазин).

Добре е да пробиете внимателно с пиронче няколко дупки, за да не мухлясва пръстта. Посадете обилно количество котешка трева и оставете на слънце. След няколко дни, ще имате прекрасен зелен кът за вашата капризна компания. Ако имате и балкон, на който да го разположите, ще бъдете най-добрият стопанин.

2. Празен леген (кошничка, дървена купа)

10 котешки принадлежности, които можем да направим сами

Празният леген е жадувано котешко легълце. Котките обожават да се свиват на кравайче и да спят в легени (и други дълбоки кръгли неща). Ако сезонът е по-студен, можете да добавите прана кърпа – още един хит сред мустакатите. В случай, че другарчето ви е в режим лов, спокойно бихте могли да обърнете наобратно пластмасовата занималня и да оставите лек отвор като го придържате. Почти е гарантирано, че котето ще се мушне вътре. Останалата част от играта зависи от вас и настроението на ловеца.


3. Палатка от чадър и одеяло

Опъвате чадъра, мятате върху него едно одеяло и готово! Котката гарантирано е влязла вътре и се приготвя за сън. Можете да си поиграете и да опитате различни варианти – с пухкаво одеяло, със стар чаршаф, със стара ненужна дреха. Хубавото на това приспособление, освен че създава радост, е, че много бързо и лесно може да изчезе от пода в хола и отново да бъде подредено и чисто, както преди.

4. Празен кашон

Правило номер едно за собствениците на котки – никога не изхвърляйте кашон от покупка, преди да сте го предали за рециклиране на вашия любимец. Кашонът е особен вид удоволствие – може да бъде разкъсван със зъби, може да се острят нокти, да се спи в него. Изобщо – голям entertainment. Кутии за обувки, кашончета от храна… всичко това може да ви влезе в употреба преди да го изхвърлите. И отново да е чисто и подредено.

5. Легло от щайга

Ако нямате – лесно можете да закупите както дървена, така и пластмасова. Слагате вътре каквото предпочита вашето котенце – вълнено одеяло, прана кърпа (за която вече стана въпрос), чаршаф, стар пуловер, тениска, възглавница, плюшена играчка. Изборът е голям, а ефектът гарантиран.

6. Острилка за нокти от филц

10 котешки принадлежности, които можем да направим сами

Филц можете да си купите от почти всеки магазин за платове, а приложението му като острилка е лесно постижимо. Можете да го залепите към дървена летвичка с някакъв вид текстилно лепило или просто да го сложите на земята като килимче. Имайте предвид, че ако използвате каквито и да е лепила, е добре да изчакате до пълно изсъхване и да ги проветрите за ден-два. Котките не обичат натрапчиви миризми, а самото вещество, преди да изсъхне, може да бъде токсично.


7. Шатра от чаршаф

10 котешки принадлежности, които можем да направим сами

Тази инсталация изисква и вие самите да сте в добро настроение, тъй като ще получите като краен резултат една много разхвърляна стая. Хубавото е, че това се коригира за минути и няма да ви коства особени усилия. Просто вземете един голям чаршаф и го постелете над стола, продължете към дивана и завършете с масата (зависи как са разположени мебелите ви). Идеята е да получите едно обширно закрито пространство – нещо като палатката с чадъра, но по-голямо и особено подходящо за домове с повече от една котка.

8. Воден пинг-понг

10 котешки принадлежности, които можем да направим сами

Голяма купа с вода, или отново леген, и няколко пинг-понг топчета (или с каквито разполагате, но да са по-леки; дори пластмасови капачки ще ви свършат работа). Постарайте се да не слагате водата близо да огледала или стъкла, защото ще хвърчи навсякъде. Котката обаче ще задоволи своя инстинкт да е около вода, да ловува във вода и всички ще са доволни. Особено голите ви крака, когато отивате нощем до тоалетната.

9. Жертва на връвчица

10 котешки принадлежности, които можем да направим сами

Ластик или връзка от обувка и парче космат плат, зашит на топче. Самоделната мишка е прекрасно средство за изразходване на енергия и интензивна игра. Ако котката ви не обича мишки, може да си закупите няколко шарени перца и да завържете тях. Дори едно елементарно хартиено топче може да ви свърши работа. Използвайте въображението си – това, което за един е боклук, за друг е материал за котешка играчка.

10. Шише в стар чорап

10 котешки принадлежности, които можем да направим сами

В стар чорап слагате малка пластмасова бутилка без капачката. Връзвате в отворения край с някаква връвчица и имате прекрасна шумяща играчка – жертва, на която не може да се устои.

Един бонус съвет – наблюдавайте какво прави котката с всяка играчка. Има силна вероятност, казвам го отново от опит, тя да се опита да глътне, каквото успее да сдъвче. Най-сигурно е да прибирате забавленията след всяка игра. И не забравяйте – играта с котката е задължителна!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *