Владимир Ампов е един от най-популярните поп изпълнители в България. Той е роден на 21 юли 1978 г. в София и е син на музикантите от дует Акварел и трио Спешен случай Кирил и Антоанета Ампови.

Стартира музикалната си кариера едва на 10-годишна възраст през 1988 г. с песента „Мама, татко и аз“, прочула се с рефрена: „Вече 10 години съм на този свят, но възрастните хора така и не разбрах…“.

Втората му песен „Мандарини“ се превръща в тотален хит в телевизионната класация на БНТ „Музикална чуднотека“. Дебютният му албум „Гумени човечета“ излиза през 1993 г., а в началото на новия век Телевизия ММ го обяви за изпълнител на десетилетието (1990-2000).


През 2008 г. Графа отпразнува 20 години на сцената с голям концерт в Зала 1 на НДК. За този период той е носител на рекордните 10 приза от Годишните музикални награди на БГ Радио, между които за изпълнител, албум, композитор, текстописец и др.

Също през 2008 г. Графа създава собствената си продуцентска компания „Монте Мюзик“, която работи изключително с български музиканти и изпълнители. Владимир Ампов е женен за дългогодишната си приятелка Мария, с която имат две деца – син Краси и дъщеря Никол.

През октомври 2013 година Графа стартира национално турне в подкрепа на УНИЦЕФ. Турнето премина през 7 града и завърши с концерт на 12 ноември в Зала 1 на НДК. Ето и 10 от неговите най-популярни песни, подредени произволно.


1. Дим да ме няма

Графа изпълнява песента заедно с Бобо и бийтбоксерката Печенката. Парчето излиза в началото на 2012 г., а през септември същата година е записана и на испански под името „Hasta Que Reviente“.

2. Невидим

Излиза през октомври 2010 г., като пилотен сънгъл към едноименния албум.

3. Заедно

През април 2011 г. Графа, Любо Киров и Орлин Павлов представят общия си видеоклип „Заедно“.


4. Оставяш следи

През ноември 2009 г., на грандиозна промоция Графа представя новия си сингъл и видеоклип „Оставяш следи“. Песента достига и до топ 3 в World Chart Express по MTV.

5. Чуваш ли ме

Това е втората дуетна песен на Графа и Мария Илиева. За първи път я изпълняват през април 2008 г. на официалната церемония по връчването на наградите на БГ Радио.

6. Крадена любов

През май 2005 г. излиза дуетната песен на Графа и Мария Илиева „Крадена любов“. Парчето е записано и на английски. Музиката и аранжимента са Владимир Ампов-Графа, а текстът – на Кирил Ампов. Режисьор на видеоклипа е Валери Милев.

7. Ако има рай

Албумът „Ако има рай“ и едноименната песен от него носят на Графа наградите за изпълнител и поп песен на 2004 г. на годишните музикални награди на телевизия ММ, както и наградите за най-добър текст и албум на 2004 г. на годишните награди на БГ Радио.


8. Отровни стрели

Песента излиза през 2003 г. и е включена в албума „Ако има рай“.

9. Искам те

Песента успява да се задържи седем седмици като номер 1 в Българския Топ 100.

10. Давам всичко за теб

Песента излиза през 2001 г. и е включена в албума „Ако има рай“ и една от най-обичаните песни на Графа.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *