Бляскавата история на един от най-популярните телевизионни формати – „Стани богат“ (на английски: „Who Wants to be a Millionaire?“), започва на 4 септември 1988 година като радиошоу във Великобритания. Автор на тогавашния проект е Дейвид Бригс, който дава съгласието си на Крис Тарант да направи радиоигра с парични награди. След като няколко слушатели печелят прилични суми, шоуто е спряно.

Това обаче не отказва Бригс и той доразвива идеята си в телевизионен вариант. Първият брой на формата излиза в телевизионния ефир на ITV1 с името „Планина от пари“, а правилата са почти същите, каквито и днес. Първият въпрос е носел награда само от 1 паунд, а последният – 1 млн. паунда. Това е и най-голямата награда, получавана в телевизионно шоу дотогава.

По любопитен начин играта „преминава“ и по червения килим на Холивуд. Филмът „Беднякът милионер“, създаден по едноименния роман на индийския писател и дипломат Викас Сваруп, разказва историята на млад мъж от бедните квартали на Мумбай, който участва в индийската версия на „Стани богат“. През 2008 година филмът е номиниран за 10 награди „Оскар“, от които печели 8, включително за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър адаптиран сценарий.

През годините телевизионното състезание търпи редица трансформации – от декора в студиото, през правилата и жокерите, до музикалното оформление. Макар и спряна в някои държави, през пролетта на 2018 година най-великата игра за знания се завърна на екран в родината си – Великобритания. За лице на формата беше избран журналистът, писател и автомобилен специалист, добил световна слава с предаването „Топ Гиър“ по ВВС – Джереми Кларксън.

През 2017 година с отлични резултати „Стани богат“ стартира отново във Финландия, Индия, Русия, Швеция, САЩ, Италия и Полша. Любопитен факт за полския водещ – Хуберт Успенски, е, че той произхожда от семейство на поляк и българка.

У нас първото издание на шоуто „Стани богат“ е излъчено на 12 май 2001 г. в ефира на Нова телевизия. Водещ е радиожурналистът Ники Кънчев, които остава лице на играта до 2014-та и се превръща в истинска емблема за формата. След 13 години на екран на 30 май 2014 г. Нова телевизия излъчва последния епизод на играта.

10 любопитни въпроса от шоуто "Стани богат"

4 години по-късно шоуто се завърна. Новото от 2018-та е, че „Стани богат“ вече е в ефира на БНТ1, а водещ е актьорът Михаил Билалов. До 14 юни 2019 г. играта се излъчва всяка делнична вечер, а от есента на 2019 г. – всяка събота и неделя. На 26 януари 2020 г. обаче приключението „Стани богат“ приключи…

Още през лятото на 2019-та от обществената телевизия обявиха, че образователното състезание ще бъде спряно, след като бъдат излъчени вече заснетите броеве. Причината – шоуто се оказа прекалено скъпо за БНТ и генералният директор на медията реши да се откаже от формата.

С доза носталгия днес ви предлагаме да се разходим назад из тези почти 20 години телевизионна история. Вижте 10 любопитни въпроса от българската версия на шоуто „Стани богат“, чиито отговори вероятно и самите вие не знаете.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

1. От кой език идва думата „пенкилер“?

А. Унгарски
B. Турски
C. Чешки
D. Английски

В Америка, след войната за независимост, бил спрян достъпът на официални британски лекарства. Така че в Щатите се принудили да започнат сами да си измислят – къде на базата на някакви индиански илачи, къде някой псевдодоктор забърквал някакви си микстури. Някои от тези микстури наистина имали съставки, които облекчават симптоми на заболявания и носели наименованието „пен килър“ – убиец на болка. Спорен е въпросът кое е дошло първо до България – самите пен килъри (и то точно в американския им вариант) или славата им. Нашенецът обаче бързо се усетил, че това, което уж трябва да лекува всичко, всъщност е бошлаф. Оттам пенкилерът станал нарицателно за нещо, което трябва да е универсално, но обикновено не е.

2. Коя европейска столица носи името на един от най-известните магистри от ордена на йоанитите?

А. Дъблин
В. Валета
С. Вадуц
D. Мадрид

Градът е основан през 1566 г. от великия магистър Жан Паризо дьо Ла Валет, прочут с отбраната на остров Малта срещу Сюлейман II през 1565 г. Членовете на ордена се наричат хоспиталиери или йоанити по името на болница „Свети Йоан“, около която се групират основателите на ордена през XII век. През 1530 г. йоанитите се преместват на остров Малта и получават името Малтийски орден. Валета е обявена за столица през 1964 г.

3. Зеленият компютърен код, с който е представена Матрицата в началото на филма, всъщност представлява сканирани:

A. Глави от Корана
B. Рецепти за суши
С. Глоби за превишена скорост
D. Упътвания за пералня

Дизайнерът Саймън Уайтли, участвал в създаването на филмовия франчайз „Матрицата“, проговори преди време за произхода на зеления код от заставката на лентата. „Иска ми се да разкажа на всички, че кодът на „Матрицата“ е изработен от японски рецепти за суши“, каза той. По неговите думи той взел рецептите от готварска книга на съпругата си.

10 любопитни въпроса от шоуто "Стани богат"

4. Изразът „желязна завеса“ добива популярност сред реч на Чърчил от 1946 г. Кои градове са в двата ѝ края?

A. Шчечин и Триест
B. Берлин и Прага
C. Рощок и Сараева
D. Калининград и София

„От Шчечин на Балтийско море до Триест на Адриатическо море желязна завеса се е спуснала над континента. Зад тази линия лежат всички столици на древните държави от Централна и Източна Европа. Варшава, Берлин, Прага, Виена, Будапеща, Белград, Букурещ и София, всички тези известни градове и населенията около тях лежат в това, което трябва да нарека Съветската сфера и всички са предмет под една или друга форма, не само на съветско влияние, но и на много висока и в много случаи увеличаваща се степен на контрол от Москва. Единствено Атина – Гърция със нейното безсмъртно величие – е свободна да реши бъдещето си в избори под британско, американско и френско наблюдение“, изрича Чърчил.

5. Кой е Мохамед Салах, за когото гласуваха над 1 милион души на изборите в Египет, без изобщо да е кандидат?

A. Религиозен водач
B. Футболист на Ливърпул
C. Дюнерджия от Кайро
D. Политически затворник

Футболните фенове са наясно, че Салах е водещият голмайстор не само на Ливърпул, но и на Висшата лига. Зрителите в студиото на „Стани богат“ обаче масово гласуваха, че той е „религиозен водач“. Вторият по популярност отговор беше „политически затворник“. Според 3% Мохамед Салах се оказа дюнерджия от Кайро.

6. Мусташ е „боец“ от Наполеоновата армия, спасил знамето на своя полк при Аустерлиц. Какво животно е той?

A. Пощенски гълъб
B. Черен пудел
C. Арабски кон
D. Опитомено шимпанзе

Мусташ е най-прочутото военно куче в света. Той е голям черен пудел, който се „сражавал“ в няколко полка от войските на Наполеон. До днес името му е вписано в почетния списък на бойците от гренадирския полк, които той спасил, като ги предупредил за засада на австрийците. След това геройство, името му станало нарицателно за храброст и било голяма гордост да те нарекат „Мусташ“.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

7. Министър с какъв ресор назначи бившият премиер Тереза Мей през 2018 г.?

A. Любов
B. Джендър идеология
C. Самота
D. Професионално прегаряне

„За прекалено много хора самотата е печална реалност в съвременния живот. Искам да се боря с този проблем, заради обществото и всички нас, да помогна да се преодолее самотата при възрастните хора и онези, които са загубили близките си и няма с кого да споделят мислите си“, обяви в изявление Тереза Мей. По данни на британския Червен кръст 9 милиона британци често или непрекъснато са самотни. От организацията наричат явлението „скрита епидемия“.

8. Какво лежи в епицентъра на конфликта между румънски граничари и български рибари в района на Силистра?

A. Принадлежността на остров
B. Трафик на бежанци
C. Нудистки плаж
D. Замърсяване на реката

Причината е остров Ветрен, който според конвенция от преди 110 години трябва да е български, но на практика е румънски. Граничните власти на Румъния гонят местните рибари, конфискуват лодките им и рибарските им принадлежности.

9. Коя забележителност ЮНЕСКО определя като единствена по рода си в Европа?

A. Мадарският конник
B. Гробницата на Свещари
C. Боянската църква
D. Древният град Несебър

Скален релеф от Ранното средновековие е единствен по рода си в Европа. През 1979 година влиза в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, а три десетилетия по-късно е обявен за глобален български символ от проведената национална анкета.

10. Кое от следните е метод за брейнсторминг и групово вземане на решения при делови срещи?

A. Шест мислещи шапки
B. Пет цъфтящи рози
C. Четири ъгъла на кръга
D. Три късогледи жирафа

„Шест мислещи шапки“ е популярен метод за брейнсторминг, справяне с проблеми и вземане на решения. Шестте мислещи шапки помагат определен въпрос да се разгледа от шест различни гледни точки. Прави с цел да се прецени ситуацията по балансиран начин и да се вземе най-доброто решение.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *