На 12 май 2001 г. в българския ефир е излъчено първото издание на шоуто „Стани богат“. То е еквивалент на познатата по целия свят телевизионна игра с оригинално заглавие „Кой иска да бъде милионер?“ (на английски: „Who Wants to be a Millionaire?“). Водещ е радиожурналистът Ники Кънчев, които и до днес е лице на най-успешната игра в родния телевизионен ефир.

Оригиналът на шоуто започва излъчването си на 4 септември 1998 г. в Англия и бързо се превръща в едно от най-гледаните телевизионни предавания. Малко по-късно, форматът е закупен и в редица други страни, сред които САЩ, Русия, Германия, Австралия, Гърция. Навсякъде по света шоуто „Кой иска да бъде милионер?“ добива широка популярност.

10 любопитни и малко известни факта за шоуто "Стани богат"Играта “Стани богат“ бе показана и във филма на режисьора Дани Бойл “Беднякът Милионер“, където на стола на богатството сяда сиракът Джамал Малик от Момбай, който успява да отговори на всички въпроси в предаването.

След като 7 години правилата и студиото на родното шоу остават непроменени, от 7 януари 2008 г. предаването се снима в ново студио и с нови декори. На предварителния кръг “Най-бързият печели“ вече се състезават по 10 участници, както е и в оригиналната версия на шоуто. Има промяна и в сумите, които ще се печелят, като голямата награда вече е 200 000 лева. От 2009 г. пък първата сигурна сума е вече след два, а не пет въпроса.

Всъщност правилата на играта в целия свят са еднакви. В началото на всяко предаване в студиото са поканени 10 души, които се състезават помежду си в предварителен кръг, наречен “Най-бързият печели“ – за 20 секунди участниците трябва да подредят четирите отговора по ред, зададен в самия въпрос. Най-бързият от тях сяда на стола и водещият започва му задава 15 въпроса. При верен отговор на всички от тях, играчът печели голяма сума пари.

След 5-и и 10-и въпрос участникът печели т.нар. “сигурни суми“ – т.е. дори при грешен отговор по-нататък, той прибира тази сума. При затруднения играчът може да ползва някой от трите жокера – “50:50“ (два грешни от общо четирите отговора отпадат), “Обади се на приятел“ (участникът има на разположение 30 секунди разговор по телефона със свой близък или приятел) и “Помощ от публиката“ (публиката в студиото гласува чрез специални устройства кой от отговорите е верен).

В България за кратко е въведен и нов жокер, при който въпросът се заменя с друг за същата сума. Този жокер се появява веднага след спечелване на първата сигурна сума. В САЩ има и пети жокер: “X2“ (по две) – играчът има право да посочи два отговора и ако един от тях е верен, продължава напред. Много често този жокер се използва след “50:50“, което гарантира на участника, че ще продължи напред, макар и с цената на два жокера.

Ако играчът прецени, че не може да отговори на въпроса, той може да прекрати участието си, вземайки сумата, която съответства на последния вярно отговорен въпрос. За дългата си телевизионна история шоуто “Стани богат“ е натрупало доста статистика и любопитни факти зад гърба си. Ето 10 от тях, събрани както у нас, така и от различни точки по света.

1. Най-бърза в „Най-бързият печели“ е Шенън МакГий от Сан Диего, която на 01.12.2000 г. успява само за 8.7 секунди да подреди съпрузите на Елизабет Тейлър в реда, в който се е оженила за тях.

2. Най-голяма спечелена сума е 2 180 000 долара. На 04.09.2001 г. Кевин Олмстийд печели джакпота, който се е натрупвал от януари същата година.

3. Не се дразнете, ако някой от участниците застанали пред Ники Кънчев ви се струва тъпак – с помощта на водещия досега никой не е станал за резил в България, изгаряйки още на първия въпрос. Това обаче са направили Роби Роузман и Брайън Фодера, които отговорили грешно още на въпрос за 100 долара.

4. Мнозина си мислят, че е лесно да достигнеш до “първа сигурна сума“, но в цялата история на “Стани богат“ у нас има десет участници, напускали играта без нито един спечелен лев.

5. Най-младият играч отговорил вярно и на последния въпрос е 24-годишният Дейвид Гудман от Олни, Мериленд.

6. Жена е първата, която сяда срещу Ники Кънчев, за да играе “Стани богат“. Датата е 12 май 2001, а дамата – 22-годишната тогава Людмила Иванова.

7. В световен мащаб първата жена спечелила голямата награда е Рената Моргадо от Португалия, която през май 2000 г. отнесла 50 000 000 ескудос (или 227 318 долара).

10 любопитни и малко известни факта за шоуто "Стани богат"8. На стола на богатството в България са сядали повече от 2000 участници в повече от 1500 предавания. Над 100 са били специалните издания на предаването.

9. Общата сума, раздадена през годините у нас, надвишава 6 милиона лева, като от тях повече от милион и половина са били за благотворителни каузи.

10. За почитателите  на играта ето и един въпрос за 100 000 лева, който не е бил отварян:
Кой писател е бил отвлечен от алжирски пирати и прекарва пет години от живота си като пленник в Африка?
A: Даниел Дефо
B: Гюстав Флобер
C: Мигел де Сервантес
D: Томас ХардиКоментари

Свързани:

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *