Този август, лятното кинозабавление има ново име – „НЕ!“. Награденият с „Оскар“ режисьор и сценарист Джордан Пийл отново преобръща представите ни за жанра, отвеждайки ни на пленяващо въображението, мистериозно киноприключение, различно от всичко, което сме виждали досега на големия екран.

Филмът ще ни отведе до малко и изолирано градче във вътрешността на Калифорния, чийто колоритни обитатели стават свидетели на странно и смразяващо откритие. Какво е то и каква е истината за страховитата мистерия, която ще се разкрие, ще разберем съвсем скоро – само в кината.

Освен интригуваща история „НЕ!“ ще предложи на зрителите в киносалона и впечатляваща визия.


Филмът е заснет с IMAX камери на 65 мм. лента от номинирания за „Оскар“ оператор Хойте ван Хойтема (Дюнкерк), който е работил с режисьори от ранга на Томас Алфредсон, Дейвид О. Ръсел, Спайк Джоунз, Сам Мендес и Кристофър Нолан. Филм, за който Джордан Пийл споделя, че е това е най-големият му и сложен от техническа гледна точка проект до момента.

„НЕ!“ събира отново Джордан Пийл с носителя на „Оскар“ Даниел Калуя (Бягай!, Юда и черният Месия), към когото се присъединяват Кики Палмър (Да свалиш Уолстрийт) и номинираният за „Оскар“ Стивън Юн (Минари). Във филма участват още Майкъл Уинкот, Барби Ферейра, Брандън Переа, Рен Шмид, Дона Милс и др.

Предизвикваме те да погледнеш нагоре! Ще се осмелиш ли? Казваме „да“ на „НЕ!“ от 19 август само в кината и IMAX, а в дните преди премиерата © Мустак • Мъжката зона ви дава шанс да спечелите двойни кинобилети за филма. Попълнете формата за регистрация, отговорете на въпроса до 10 часа на 19 август и бъдете готови за награда. Успех!


Дни преди официалната премиера на „НЕ!“ у нас поглеждаме зад кулисите на продукцията. Ето 10 любопитни факта за актьорите, сюжета и тайните детайли около лентата. А тук е скрит и отговорът на въпроса. Ще се осмелите ли да погледнете нагоре?

1. „НЕ!“ е първият хорър филм в историята на киното, заснет с IMAX камери.

2. Първоначално Джордан Пийл обмисля заглавието на филма да бъде “Little Green Men”, вдъхновен от изображенията на хора на американските доларови банкноти, жаждата на хората за пари и слава и вечния интерес „Има ли живот отвъд Земята?“. Впоследствие решава, че краткото „НЕ!“, което може да бъде произнесено по безброй начини и да означава много неща, е идеалното заглавие за филма.

10 любопитни факта за филма "НЕ!"

3. Откриващата сцена на героинята на Кики Палмър – Емералд, е свръхенергичен няколко минутен монолог, изговорен със свръхбърза скорост, в който тя разказва историята на своите предци. За да го заснемат, са били необходими 14 дубъла, за които Пийл споделя, че всеки от тях е бил „абсолютно различен“.

4. За създаването на „НЕ!“ режисьорът и сценарист Джордан Пийл се вдъхновява от продукции като „Кинг Конг“, „Джурасик парк“, кинокласиките „Близки срещи от третия вид“ и „Магьосникът от Оз“, както и от иновативния „Следите“ с Мел Гибсън. За него това са примери за пристрастеността на човека към зрелищата, което е и една от основните теми във филма.

5. Основното занимание на героя на Даниел Калуя са конете, заради което трябва да прекара върху кон по-голямата част от снимките на филма. До този момент обаче актьорът никога не се е качвал на кон. И има по-малко от месец, за да се научи да язди.


6. В небето има „нещо“, което отвлича хора и животни. Голямо е. Тъмно е. И както героите, така и публиката няма да разберат какво е до самия край на филма. Но то трябва да бъде назовавано по някакъв начин. Затова героят на Даниел Калуя – О. Дж.Хейууд, го кръщава Джийн Джакет. Във филма това е името на един от конете в ранчото на Хейууд, който е бил обещан на Емералд, когато е била малка. Затова, в нейна чест, О.Дж., кръщава облака по този начин.

7. Основни герои във филма са небето и облаците. Ето защо екипът по визуални ефекти заснема повече от 700 техни кадъра на реални облаци. В крайна сметка, обаче, са използвани едва няколко от тях.

8. Джийн Джакет се крие в облаците, без да помръдва, което изисква те да бъдат в абсолютно еднаква формация поне три последователни дни и повече, по време на снимките. Това, разбира се, е абсолютно невъзможно. За тази цел екипът, работещ по визуалните ефекти на филма, разработва специална CG система, чрез която да създават необходимия външен вид, движение и формиране на облаците. На екипа са необходими 9 месеца, за да я подготви за работа.

10 любопитни факта за филма "НЕ!"

9. За да се създаде точният и внушителен дизайн на Джийн Джакет, на екипа са необходими 18 месеца постоянна работа по „изчистване“ и оформяне на формата му.

10. За пресъздаването на амбициозната оригинална история на големия екран, Джордан Пийл (Бягай!, Нас) се обръща към един от най-добрите оператори в света – номинирания за „Оскар“ Хойте ван Хойтема (Дюнкерк, Тенет), работил с творци от ранга на Томас Алфредсон, Дейвид О. Ръсел, Спайк Джоунз, Сам Мендес и Кристофър Нолан. Преди да бъде привлечен към проекта, създателите на филма обмислят той да бъде заснет с дигитални камери. Но след като Хойтема се присъединява, заедно взимат решението да заснемат филма на 65 мм лента с IMAX камери. Една от тях е същата, която е използвана и при създаването на филма „Еверест“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.