Филмът „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“ e третият британско-американски приключенски, фентъзи филм от магьосническата вселена на Хари Потър, режисиран от Дейвид Йейтс, по сценарий на Дж. К. Роулинг и Стив Клоувс, продуциран от Heyday Films и разпространяван от Warner Bros. Pictures.

Продължението на „Фантастични животни и къде да ги намерим“ (2016) и „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ (2018) излезе премиерно на голям екран в Лондон на 29 март 2022 г., а на 15 април беше пуснато и в САЩ.

Филмът получава смесени отзиви от критиците и спечелва над 394 млн. долара в световен мащаб при бюджет от 200 млн. долара, превръщайки се в шестия най-касов филм за 2022 г. и лентата с най-ниски приходи във франчайза Wizarding World.


Актьорският състав включва: Еди Редмейн (Нют Скамандър), Джъд Лоу (Албус Дъмбълдор), Езра Милър (Кридънс Беърбоун/Аурелиус Дъмбълдор), Дан Фоглър (Джейкъб Ковалски), Алисън Судол (Куини Голдщайн), Калъм Търнър (Тезей Скамандър), Джесика Уилямс (професор Юлали Хикс), Ричард Койл (Абърфорт Дъмбълдор), Катрин Уотърстън (Тина Голдщайн) и Мадс Микелсен (Гелърт Гринделвалд).

Историята започва с професор Албус Дъмбълдор, който знае, че могъщият тъмен магьосник Гелърт Гринделвалд крои планове да завземе магическия свят. Старо обещание пречи на Дъмбълдор да се изправи сам срещу него и затова възлага опасната задача на магизоолога Нют Скамандър.

Той ще трябва да поведе екип от магьосници, вещици и един смел мъгъл-пекар на съдбовна мисия, която ще ги срещне със стари и нови фантастични животни, като ще ги изправи срещу растящата армия от последователи на Гринделвалд. Това ще накара Дъмбълдор да се замисли колко дълго ще остане настрана в наближаващата война.

Действието в предишните два филма се развива между 1926 и 1927 г. Известно е, че историята на третата част „Тайните на Дъмбълдор“ се случва през 30-те години на XX век, като последните две части от поредицата, вероятно ще бъдат през 1937 г.

Към 29 май 2022 г. третата част събира 94,8 млн. долара приходи в боксофиса си в САЩ и Канада, 300 млн. долара в други територии и общо 394,8 млн. долара в световен мащаб.

На вашето внимание представяме 10 любопитни факта, свързани с третия филм „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“, част от предисторията за Хари Потър, които може и да не знаете.


1. Разказът за главния герой

Дж. К. Роулинг прекарва три часа, разкривайки историята за Албус Дъмбълдор на Джъд Лоу. В интервю за Vanity Fair актьорът си припомня как авторката на франчайзите за „Хари Потър“ и „Фантастични животни“ е споделила с него всичко за героя.

Мисля, че един от хубавите моменти в подготовката беше работата с Дж. К. Роулинг. Прекарах един следобед с нея и тя ми разказа цялата история на този велик герой. Спомням си, че пиеше чай и носеше невероятни токчета.“

2. Хогуортс и Голямата зала

Училището за магия и вълшебство Хогуортс се превърна в един от най-емблематичните и разпознаваеми елементи от света на магьосниците. Известното училище се появява отново във втория филм „Престъпленията на Гринделвалд“ и заема важно място в третата част.

Новата армия на Дъмбълдор се вижда в Голямата зала, докато той прави заклинание и дори има сцена, в която играч на куидич, прелита над замъка. Сцена в същата зала показва, че дом „Хъфълпаф“ най-накрая получава признание, докато Дъмбълдор хумористично награждава Нют Скамандър.


3. Замисълът на филма

Продуцентът на третата част Дейвид Хейман заявява, че тази лента от поредицата е за неуместна лоялност, възможности за коригиране на минали грешки и продължаване на живота.

Сърцето, хуморът и приключението са трите стълба на „Тайните на Дъмбълдор“ за нас. Разбира се, има елемент на тъмнина, но също така е забавен и вълнуващ, като има и чудеса“, казва Хейман.

4. Смяна на актьор

В случай, че не знаете, актьорът Мадс Микелсен влиза в ролята на Гелърт Гринделвалд в новия филм, след като Джони Деп беше изгонен и принуден да напусне франчайза. Това се дължи на факта, че по време на снимките Деп все още водеше съдебна битка с британски таблоид и бившата си съпруга Амбър Хърд. Първият филм е с участието на Колин Фарел като Гринделвалд, преди лицето на Деп да бъде разкрито в края на лентата.


5. Фантастичните животни

Пикет е странно магическо същество, което прилича на зелена клонка, с крайници, наподобяващи корените на много малко и тънко дърво. Във „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“ Пикет се завръща, за да придружи Нют Скамандър в неговите мисии.

Във филма присъства и още един приятел на магизоолога – нифлърът Теди, който прилича на птицечовка, има дълга муцуна и черна, пухкава козина. Нифлърите са привлечени от лъскави предмети, което ги прави идеални за намиране на съкровища. Могат да причинят хаос, ако бъдат държани или пуснати на закрито.

6. Магическата пръчка

Досега феновете вярваха, че Джейкъб Ковалски е мъгъл. В новия филм обаче Нют дава на Джейкъб пръчка, предоставена му от Дъмбълдор и той с вълнение приема подаръка. В поредицата за Хари Потър е установено, че мъгълите не могат да използват пръчки, тъй като не притежават магически способности.

А дали пък Дъмбълдор не е дал на Джейкъб пръчка, за да се слее със света на магьосниците и опитите му да я използва да са неуспешни? Ковалски е един от най-добронамерените мъгъли в магьосническата вселена и ставаме свидетели на радостта му от получаването на пръчката. Дали обаче тя е само символ, който ще запази уникалния статус на героя като обикновен човек в света на магьосниците? Ако все още не сте гледали филма, ще запазим отговора в тайна.


7. Преминаване към тъмната страна

Невинността и елитните умения на Куини Голдщайн бързо я превърнаха в любимка на феновете в първия филм, като нейната романтична история с Джейкъб става нов акцент. Един от най-трагичните моменти на втората лента е, когато Куини е манипулирана да се присъедини към армията на черния магьосник.

Гринделвалд умело успява да повлияе решението на Куини да тръгне заедно с него и да премине към тъмната страна, което беше едновременно шокиращо и сърцераздирателно за зрителската аудитория. В новия филм тя е облечена в много по-тъмни цветове и изглежда с разбито сърце.

8. Битката на Албус и Кридънс

Краят на втория филм включва шокиращо и съмнително разкритие, което помага на Кридънс Беърбоун да разбере истината за семейството си от Албус Дъмбълдор. Феновете са развълнувани да видят как двамата си взаимодействат.

Във „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“ Кридънс и Дъмбълдор се сблъскват, което е особено вълнуващо, тъй като Албус е един от най-мощните магьосници в поредицата. Кридънс побеждава няколко аврора с лекота в първия филм, но двамата очевидно водят много продължителна битка. Интригуващо е да се наблюдава как се съревновават, особено след като Дъмбълдор все още не може да се изправи срещу Гринделвалд.


9. Различният Гринделвалд

Едно нещо, което феновете очакваха с нетърпение, е да видят новия Гринделвалд в действие. Ако все още не сте гледали филма, това което трябва да знаете е, че Гринделвалд изглежда много по-сдържан и внушителен, когато в един момент обявява война на мъгълите. Той атакува Кридънс и открадва спомените на Юсуф с магия. И може да сте сигурни, че не издава твърде много за новата посока на героя…

10. Нужната стая се завръща

Освен училището Хогуортс и Голямата зала, в третата част виждаме и завръщането на Нужната стая, която беше използвана от Хари Потър и приятелите му като база за армията на Дъмбълдор.

Това е една от най-добрите стаи в Хогуортс, тъй като се променя в зависимост от желанията на човека. Нужната стая е връзката с оригиналната поредица, което е невероятен подарък за дългогодишните фенове, така че е вълнуващо да я видим отново.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.