Експертът по психология на сънищата Даян Брандън, която вече над четиридесет години помага на хората да разгадаят кошмарите си и да се справят с тях, представи наскоро пред електронното издание Business Insider някои от най-разпространените кошмари или сънища, които имат негативно значение.

През годините, чрез своите публикации и радиопредавания, Даян Брандън успява да докаже, че всяко нещо, което минава през съзнанието ни, докато спим, има реално обяснение и носи ясно и категорично послание.

Ето нейните възгледи и трактовки относно 10 кошмара, които най-често ни стряскат нощем.


1. Внезапна болест или злополука

Този сън може да се интерпретира както буквално, така и не съвсем. Той може да означава, че спящият човек изпитва страх от това да не го застигне внезапна болест или да не му се случи нещо лошо. Може обаче и да се приеме, че сънуващият дълбоко в себе си се ужасява от мисълта, че не изживява живота си пълноценно, че в него има нещо нередно или че няма да успее да му се наслади. Това, което е най-стряскащото при кошмара с внезапна болест е, че понякога е възможно тялото ни да се опитва да предупреди ума ни, че наистина сме болни, без още да го знаем.

2. Сънят, че някой ни наранява

Ако сънуваме, че някой ни напада или ни наранява физически, това вероятно изразява нашия страх от групата – че не се вписваме в нея или че хората са негативно настроени към нас. Кошмарът може би означава, че се страхуваме от това буквално или фигуративно да не бъдем наранени от останалите.

3. Автомобилна катастрофа

Този сериозен кошмар е свързан не толкова с представата ни за това как „пътуваме“ през живота си, колкото до това къде всъщност стигаме накрая. Автомобилната катастрофа може да изразява усещането ни, че не сме способни да продължим напред. Или по-лошо – че животът ни е извън нашия контрол.

10 символа от сънищата, които не трябва да пренебрегваме

4. Сънят, че се давим

Чувството, че се давим определено не може да се сравни с друго. И много от нас (за щастие) го познават единствено от сънищата ни. Също като кошмарът с болестта, удавянето може буквално да означава, че се страхуваме от вода или големи водни пространства. Ако го разглеждаме символично, този сън показва, че се чувстваме претоварени или че полагаме много усилия за нещо, без те да ни носят реални резултати. За да се разгадае кошмарът, трябва да се вземат под внимание житейските и емоционално-психическите нюанси на този, който го сънува.

5. Сънят, че падаме

Когато, сънувайки, сме обзети от безтегловното чувство, че падаме от някъде, това по-скоро не би могло да се определи като кошмар. Този сън обаче също има своите негативни интерпретации. Обикновено въпросното чувство на безтегловност ни обзема, докато сме в т. нар. състояния на „хипнагогия“ – преходът между фазите на будност и на спане. Понякога дори осъзнаваме, че сме били заспали, след като този сън ни събуди. Усещането на падане може да изразява различни страхове – те градират от страха от височини през страха от липса на контрол в живота ни и на „почва под краката ни“ до самият страх от смъртта.


6. Кошмарът, че всичките ни зъби падат

Този сън засяга чувството ни на приобщеност към групата, хората, обществото. Подобно на кошмара, в който някой ни напада, ако сънуваме, че оставаме без зъби (което е петият най-разпространен сън сред хората), то това значи, че се притесняваме дали ще бъдем приети добре. Той изразява страха ни, че сме непривлекателни, безинтересни и пр. Друга интерпретация е страхът от неспособността ни да контролираме ситуациите, в които попадаме – иначе казано, страхът от безсилие.

7. Когато се изгубим насън

Този кошмар може да е по-лош за децата, отколкото за възрастните, но така или иначе го има при всекиго. При възрастните, както можете да предположите, това означава, че усещаме, че сме загубили посоката в живота си и контрола върху него. Може също така да показва, че се чувстваме незабелязани и пренебрегнати.

10 символа от сънищата, които не трябва да пренебрегваме

8. Да се провалим на тест

Тук интерпретациите също варират в зависимост от това какво преживява спящият човек. Сънят, че се е провалил (на тест), логично показва страх, че не е направил нещо в живота си както трябва – или че не е направил нищо както трябва. Този кошмар изразява още необходимостта на някого да се самодоказва, а в някои случаи и, че не знае по какъв начин да го направи.

9. Сънят, че оставаме голи на публично място

Според някои интерпретации този кошмар предрича, че ще се изложим (много). Разбира се, обяснението на експерта е дори по-логично – че вече сме го направили или се страхуваме от това. Сънят може да означава още, че някои тайни, които имаме, ни тежат или се притесняваме да не би да бъдат разкрити.

10. Когато сънуваме, че някой ни гони

Този кошмар е номер едно в класацията на Даян Брандън на десетте най-разпространени. Вероятно, защото предпоставките за съня са налице почти при всекиго от нас – стрес, претоварване и много задачи, за които все не ни стига времето. Ако някой ни преследва насън, това по всяка вероятност е признак, че в будно състояние не успяваме да наваксаме с всичко, което трябва да свършим или със сметките за плащане. Или че някои неща не се получават така, както искаме да ги направим.

Любопитното тук е, че интерпретацията на съня много зависи от нагласата на спящия към него. Брандън например веднъж е разговаряла с жена, която много често сънува, че някой я гони. И този сън ѝ харесва. Така че, за нея това не е кошмар и съответно не показва някое от вече изброените неща.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *