Не усещате как заплатата ви свършва, без да сте купили кой знае какво? Нормално. Повечето хора имат този проблем. Замислете се как дребните покупки гълтат голяма част от бюджета ви. Не ги усещате на момента, защото сумите са малки, а когато портфейлът ви изтънее преди да е дошло време за следващата заплата.

Ако пазарувате само с карта, погледнете месечното си извлечение и ще осъзнаете от коя пукнатина изтичат парите ви. Един от методите за справяне с ненужните разходи е стопиране тегленето на малки суми от банкомат. Естествено, ако нямате проблеми с парите, изобщо да не ви е грижа. Купувайте си каквото искате и пръскайте на воля – един път се живее.

Но за съжаление в България населението обеднява и ако не искате да продължавате да сте длъжник на банките, направете разчет на разходи си. Това не означава, че трябва да се откажете от нещата, които ви носят радост, или да бъдете стиснати, а как да се отървете от излишните харчове. Ето и 10 от най-често срещаните неща, които изтъняват и без това скромния ви бюджет.


1. Цигари

10 от най-ненужните разходи

Все още пушите! Вече е време да се откажете от цигарите не само защото гълтат немалка част от парите ви, а най-вече заради собственото и това на околните здраве.

2. Импулсивните покупки

Не правете импулсивни покупки, особено ако това, което купувате, не ви е наложително. Ако попаднете в такава ситуация, отложете покупката за следващия ден, за да може да я премислите на спокойствие, колкото и невероятни да се тези обувки от 199 лв. Ако трудно се въздържате, просто не минавайте през магазините, в които може да се изкушите.

3. Робуване на марки и нови колекции

Всеки иска да изглежда добре. ОК. Но разполагайте според възможностите си. Това не означава, че трябва да купувате дрехи втора употреба, както се опитват да ни убедят в една реклама, а правете разумни покупки. Всички имаме познати, които си купуват супер яки дрехи и обувки от новата колекция на дадена марка, но после ги виждаме с този аутфит и ден, и нощ, и нощ, и ден… Решението е просто: купувайте извън сезона и от разпродажби.


4. Купон на заплата

Редувайте купоните на заплата през месец или два. Когато човек има пари в джоба си, харчи по безразборно. И, както се казва, една вечер иху и после цял месец тихо.

5. Хранене навън

10 от най-ненужните разходи

Намалете храненията на вън. Избягвайте фюжън и скъпарските заведения. Избере малките уютни квартални ресторантчета – в повечето случаи храната там е по-евтина и вкусна. Ако поръчате скъпо вино откажете се от десерта.

6. Ягоди през зимата

Хранете се според сезона и избягвайте да купувате зеленчуци и плодове извън сезона им. Така ще избегнете и ГМО-тата. Намалете БИО покупките и намерете някоя баба на село, от която да си купувате качествени продукти.

7. Подаръци

Намалете подаръците без повод. Особено ако не са за близки хора. Когато пътувате в чужбина, избягвайте да пръскате пари за сувенири, които ще бъдат захвърлени в шкафа за ненужни вещи.


8. Сметка за телефон

Преразгледайте тарифния коригирайте тарифния си план. Защо ви е нет на телефона, след като в къщи имате, а и на повечето обществени места и заведения има Wi Fi. Разгледайте какво предлагат и другите мобилни оператори. Възползвайте се от новите технологии и говорете с приятелите се по Skype, Facebook и Viber. И там може да разкажете с подробности как снощи сте видели бившия си с друга, в заведението, в което преди сте ходели заедно.

9. Сайтове за групово пазаруване

Откажете се от абонамента си за получаване на известия за изгодни оферти. Сайтовете за групово пазаруване са нож с две остриета, защото често се правят неразумни покупки на евтини на пръв поглед неща. Не купувайте ваучер за това масажче, само защото ви изглежда изгодно, а разгледайте и избере най-добрата оферта, когато тялото ви се нуждае от релакс.

10. Да излезем на кафе

10 от най-ненужните разходи

Често излизате на кафе с приятели и плащате по 10-15 лв? Не е ли твърде много за едно кафе с приятели. Време е да помислите от кое да се откажете на това т.нар. кафе: от фрешчето, от тортичката или от клуб сандвича.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *