Според проучване на холандската инвестиционна банка ING, всички нови автомобили, които се продават в Европа ще бъдат електрически след две десетилетия. Предвижда се това да се случи след усилени правителствени програми за стимулиране, намаляване цената на батериите и икономии от мащаба.

Във Великобритания вече е предложен план, според който от 2040 г. на Острова ще бъдат забранени автомобилите на бензин и дизел. И това не е всичко – след тази дата ще бъдат забранени и хибридните автомобили – които имат и електрически, и бензинов или дизелов двигател. Т.е. по британските пътища ще има само електромобили.


Освен Лондон, и Париж планира от същата тази 2040 г. да забрани дизеловите и бензиновите коли, информира БНТ. Според експерти търсенето на двигатели с вътрешно горене с дизелово гориво и бензин ще падне под натиска на по-строгите закони за опазване на климата през следващото десетилетие.

Като се имат предвид по-високите разходи и по-ниския пробег на електромобилите, те все още са само една малка част от автомобилния пазар. Две от водещите компании на германската автомобилна промишленост – Daimler и Volkswagen, планират до 2025 г. една четвърт от произвежданите от тях коли да са електромобили. От BMW ще се опитат да произвеждат електромобили Mini за Великобритания.

Шведският производител на автомобили Volvo, дъщерно дружество на китайската компания Geely, наскоро обяви като първи традиционен производител на автомобили своето пълно оттегляне от бензинови и дизелови двигатели. От 2019 г. всеки нов автомобил Volvo трябва да бъде или електро или хибриден вариант.

Наскоро норвежкото правителство обяви, че по пътищата на петмилионната страна се движат около 100 хиляди електромобила, като единствено САЩ, Япония и Китай имат повече електрически коли. Очаква се към 2025 г. по пътищата на Норвегия да не се движат автомобили с традиционно задвижване, заради големите данъчни облекчения, които правителството прави при покупката и поддръжката на електромобили.

Предлагаме ви 10 причини да притежавате електрически автомобил според електронното издание TheCarElectric.


1. Пъргавина за къси разстояния.

Изминавате по-малко от 60 км дневно? За повечето автомобили, а това са около осемдесет процента от тях, реално изминаваните в градски условия километри са по-малко от 60 км на ден. Електрическите превозни средства от градски тип са напълно подходящи за такава употреба. Бързо придвижване в рамките на няколко пъти през деня. Дори при натискането на спирачките, батериите на автомобила ви се зареждат.

2. Кажете сбогом на вашата бензиностанция.

Основно удобство на електрическите автомобили днес е, че не се налага посещение на бензиностанция.

3. По-чист въздух!

Вашето движение с електромобил е с деветдесет и седем процента по-чисто от автомобилите с ДВГ. Електрическите превозни средства (NEVs) произвеждат нулеви емисии въглероден диоксид. Така можем да дишаме много по-добре. Този факт изглежда особено привлекателен за градското население, особено в централните райони, в които смогът от въглеводороди и азотни оксиди обилно замърсяват въздуха.

4. Ниски разходи за техническо обслужване.

Да не забравяме, че зареждаме гориво поне веднъж седмично, сменяме масла и т.н. Тези дни стават минало, когато се използва електромобил. Просто влезте в колата си, завъртете ключа и вече може да пътувате.

5. Автомобилът се зарежда, докато ние спим.

Всъщност процесът на зареждане в електрическата мрежа продължава дори по-малко от времето, което е нужно на нас самите да се наспим добре. За повечето електрически автомобили и Plug-in хибриди са необходими около 8 часа за пълно зареждане, като се започва от нулев капацитет на батерията. Средното време за зареждане е някъде между 2 и 6 часа в зависимост от разстоянията.

10 причини да притежавате електрически автомобил

6. Малко „коне“, много мощ.

Необходими са само няколко „коня“ под капака на електрическия автомобил, за да работи той като ракета. Средно има по-малко от 40-50 „коня“ под капака на електрическия автомобил. Но не бива да се подценяват, защото се движат изключително бързо, при това тихо. Това означава, че можете да настигнете Porsche 911 и да му прочетете регистрационния номер, в рамките на няколко секунди.

7. По-добра крива на въртящия момент.

Ще попитате, какво е това? Много от вас вероятно са запознати с Roadster Tesla Motor’s. Тя може да вдигне от 0 до 60 км/ч, за 3.9 секунди, което е много по-бързо от най-бързите автомобили на пътя. Другите по-традиционни електрически автомобили, които не са толкова бързи, не са ви конкуренция в ускорението.

8. Електрическите автомобили са с чудесен дизайн.

Има няколко производители на електрически автомобили, които поеха хвърлената ръкавица. Въпреки че Toyota Prius е най-продаваният електрически и газов хибриден автомобил в САЩ до момента, той е грозен в сравнение с дизайна на някои електромобили. Разбира се, напълно е възможно да конверсираме един прекрасен автомобил от стандартния му двигател – в електромобил.

9. Бонуси срещу електрически автомобил.

Ако е движите с електрическия автомобил из София, можете да паркирате безплатно в центъра на града. В други страни собствениците на електромобили получават и финансови стимули. В САЩ например, Конгресът разреши данъчни кредити, ако закупите електрически автомобил. Там може да се получи данъчен кредит до 7500 $ за нов електромобил. Разбира се, това е в САЩ, но тези процеси се развиват и в България.

10. Увеличавате вашата независимост.

Едно от предимствата на шофиране на електрическа кола е, че вече не сте чувствителни спрямо цената на петрола, и по този и към цените на бензиностанциите.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.