Има хора, за които автомобилите са истинска страст, професия, хоби или обект на изследвания. Някои достигат неподозирани крайности в любовта си към колите. Дотам, че през 2008 г. The Daily Telegraph публикува материал за човек, който е имал сексуални отношения с над 100 автомобила…

Други различават автомобилите изключително по размер и най-вече – по цвят. Всички ние обаче споделяме едно слънце и това ще остане така, дори масово почитателите на Тесла да отпътуват за Марс.

Колкото и задълбочена да е липсата ти на интерес и познание за автомобилните марки обаче, ако няколко дълги светофара те задържат зад някоя, например – тъмночервена Алфа Ромео, не може да не си зададеш въпроса: „Какво прави тази змия там?”.


10. Alfa Romeo

Намирате ли общото между емблемите на Алфа Ромео и футболния клуб Милан? Червеният кръст е взет от герба на италианския град Милано.

Забележителното в логото на Алфа Ромео е змията, която, както изглежда, е погълнала цял човек до кръста.

Всъщност това изображение също е един от символите на Милано. То е взето от герба на средновековна миланска фамилия. Въпросът как змията се е оказала символ на Висконти е вдъхновил няколко легенди. Например, че някога змия е погълнала и изплюла дете от фамилията или че някой Висконти е взел герба от победен неприятел по време на Кръстоносните походи.

В последния дизайн на логото има промени, но тази емблематична змия – бисчоне и червеният кръст присъстват неизменно.

9. Rover

Това е последното лого на Роувър от 2003 г. На какво ви прилича, освен на лице с червени гъсти вежди, голям нос и мустаци? Всъщност, доколкото това описание отговаря на външния вид на викингите, този отговор не е безкрайно далеч от верния. Емблемата на Роувър изобразява викингски кораб. Освен това, забележете – логото е проектирано във формата на щит. И така още от 1904 г., когато Роувър, измежду велосипедите, произвежда първия си автомобил.


8. Maserati

10 популярни автомобилни емблеми, които крият неподозирано значение

Маркиз Диего де Стерлич дава приятелска идея на един от братята Мазерати. Благородникът предлага на художника Марио да използва тръзъбеца на Нептун за емблема на Мазерати. Съветът на маркиза е охотно последван. От една страна Нептун е символ на безгранична мощ, а от друга – Фонтанът на Нептун е емблематичен за Болоня, където е основана компанията Мазерати.

7. Lada

10 популярни автомобилни емблеми, които крият неподозирано значение

Това се случило в СССР. Близо до Жигульовските възвишения край река Волга бил произведен, по лиценз на Фиат, първият автомобил Жигули. Това търговско наименование обаче звучало твърде смущаващо извън съветските граници. За да се избегнат недоразумения в превода, извън родината си Жигули приел името LADA.

В емблемата латинската буква L – за LADA и В на кирилица – за ВАЗ образуват стилизирано изображение на речна платноходка (на руски – ладья). Освен руска дума за лодка, Лада e и името на славянската богиня на красотата. Девизът или ако ви е по-приятно – слоганът на марката е «LADA – ключ към пътищата на Русия»

6. Ferrari

Ето каква е историята на жребеца върху тази позната емблема. Когато печели състезанието на Савио в Равена, Енцо Ферари се запознава с граф и графиня Барака. Благородниците разказват за възлюбения си син, Франческо, който загива геройски като военен пилот през Първата световна война. Върху самолета на този национален герой бил изобразен червен кон, изправен на задните си крака.

Ферари повярвал, че на него жребецът ще донесе късмет. И очевидно е бил прав. Енцо сменил червения цвят на коня с черен – в памет на Франческо Барака.

Инициалите S F означават Scuderia Ferrari – името на тима от Формула 1. Жълтият фонов цвят е взет от знамето на град Модена, където е седалището на Ферари. И, разбира се – цветовете на италианското знаме. Днес можем да срещнем редица продукти с това лого, включително преносими компютри и дрехи.

5. Škoda

За първи път това изображение се появява върху емблемата на Шкода през 1926 г. Тогава то е синьо и остава непроменено до 1991 г., когато сменя цвета си и става зелено. Това е стилизирана индианска шапка с пера и стрела. Символизира движението в бъдещето.

Връзката между производството на автомобили и индианците наистина изглежда мистериозна. Можем да допуснем, че емблемата е вдъхновена от литературата, например от персонажите на Карл Май.

4. Mitsubishi

10 популярни автомобилни емблеми, които крият неподозирано значение

Създателят на японската автомобилна компания, която отначало се наричала „Цукумо Шокай” е Йосаро Ивасаки. Той решава да съчетае фамилния си символ – три сребърни диаманта с герба на клана Тоса – три, събрани в единия край, дъбови листа. Така създава добре познатото ни лого. Ивасаки толкова харесва идеята си, че съвсем скоро променя името от „Цукумо Шокай” на Mitsubishi, което на японски означава „Трите диаманта”.


3. Audi

10 популярни автомобилни емблеми, които крият неподозирано значение

 За автомобилните познавачи би било известно, че първата 4х4 система за лек автомобил е произведена именно от Ауди през 1980 г. Възможно е подобно знание да заблуди запознатите, че логото изобразява четирите колела, които се задвижват едновременно. Всъщност още от 1932 г. четирите сребърни пръстена от емблемата на Ауди символизират сливането на четирите най-стари автомобилни производители в Германия – Audi, DKW, Horch и Wanderer.

2. Lamborghini

Когато посещава ранчото на Дон Едуардо Миура, Феручио Ламборгини се вдъхновява от силата и внушителното присъствие на бойните бикове. Той приема бика като символ на компанията си. Моделът Miura е кръстен на Дон Едуардо. Espada взима името си от испанския термин за матадорски меч. Gallardo пък е адаш на порода бикове. Изобщо освен емблемата, автомобилите Ламборгини приемат и названията си по темата за испанската корида.

Има и още една причина логото на тези автомобили да изобразява бик, дано не ви се стори маловажна, Феручио Ламборгини е зодия телец.

1. Subaru

Subaru е японската дума за Плеяди. Това е звезден куп в съзвездието Бик. В безоблачна нощ, далеч от града могат да се видят с просто око до 14 звезди от Плеяди. Емблемата на Субару изобразява само 6 от тях – Electra, Maia, Taygete, Asterope, Celaene Alcyone. Това е така, защото те са най-забележими с невъоръжено око измежду звездите в Плеяди, от една страна. От друга – те символизират историческото сливане на 5 малки компании в една голяма – Fuji Heavy Industries LTD, а именно тя започва да произвежда автомобилите Субару.

Едва ли някой би оспорил, че едно от най-важните качества на автомобила е… да върви. Така че, в сезона на дългите пътувания, завършваме с пожеланието те да бъдат безгрижни и приятни. Каквато и да е емблемата, която носи автомобилът ни, нека тя бъде здрава и невредима. Това зависи от нас.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *