10 интересни факта за дъжда

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Пролетта дойде, птичките пеят своите приказно красиви песни, цветята и дърветата вече цъфтят. Дъждовното време е част от тази картина и е хубаво да не забравяме за чадърите си, когато излизаме навън. Повечето хора ненавиждат дъждовното време, но има и такива, които обичат да се наслаждават на падащите капки през прозореца.

Малко от нас обаче се замислят какво представлява това явление на природата. Днес ви представяме 10 интересни факта за дъжда, които ще ви заинтригуват

1. Дъждът не мирише

Истината е, че дъждът няма аромат. Миризмата, с която свързваме дъжда, в действителност са изолирани актин и цианобактерии. Геосминът е един от компонентите на „мириса на дъжд“, той се отделя при първите силни капки дъжд и представлява мирис на земя.

2. Бързината на дъжда

Скоростта на дъждовните капки може да е различна, но максималната скорост, която развива една падаща капка може да достигне между 30 и 35 км в час. Това се обяснява със специфичната форма на капките, които си взаимодействат с атмосферата.

10 интересни факта за дъжда

3. Дъжд с цвят

Дъждът понякога има цвят. Този цветен дъжд се получава, когато падащите капки съдържат достатъчно прахови частици в себе си. В област Котоям (Индия) много често се случва да вали червен дъжд. Понякога червеното е толкова наситено, че човек може да си помисли, че вали кървав дъжд. Освен червен дъжд понякога се случва да вали жълт, зелен и дори черен дъжд.

4. Шумът на дъжд

Звънливото топуркане, което чуваме, докато капките дъжд падат по земята, е вследствие от мехурчета въздух, които трептят под водата.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3
Сподели

Коментари