В началото на Новата година си пожелаваме да бъде по-мирна, по-щастлива, по-успешна. Все неща, които до голяма степен не зависят от нас самите и нашите действия. Но как ще се промени животът ни, в резултат на действията на другите, например тези, които взимат важните решения в държавата?

В София например от януари започват подготвителните работи за строежа на метростанцията на бул. „Владимир Вазов“. Това няма да наложи цялостна промяна на движението, а само в участъка на строителството. Движението по бул. „П. Евтимий“ пък ще бъде пуснато през април 2017 година, когато се очакват да приключи строителството на метротрасето в този район.

В първите месеци на годината се очаква да бъде пуснато движението и в локалните платна на бул. „Цар Борис III“, да се пусне преминаването по бул. „Гоце Делчев“, но ул. „Житница“ ще остане затворена за движение, тъй като ще се изгражда тунел към улицата. Това се налага, тъй като идеята е от 2018 година движението по „Гоце Делчев“ и ул. „Житница“ да преминава подземно.

Е, понеже София не е България, ето още десет важни промени, които бяха приети през 2016-а, но влизат в сила през 2017 година. Някои от тях ни поставят пред свършен факт, от други сме доволни, заради трети направо се ядосваме, но те са факт, приети са и влизат в сила.

1. Минимална работна заплата

От 1 януари 2017 година се увеличава минималната заплата. Така от 420 лева през 2016, тя се вдига с 9.5% до 460 лева. С увеличението се очаква да бъдат мотивирани търсещите работа и да се гарантира по-добро задоволяване на потребностите на наетите на минимална работна заплата и техните семейства. С промяната се очаква да бъде намален и рискът от бедност сред работещите.

2. Празници и отработване

От 2017 година отпадна сливането на събота и неделя с официален празник. Официалният празник, който се пада през седмицата, си е почивен ден. По-дълга почивка ще има само, ако националният празник е в събота или неделя. В тези случаи понеделникът ще бъде почивен ден. С промените отпада и отработването в събота. Въпреки че се разделяме с дългите почивки, календарът през следващата година ще е в полза на служителите. Промяната се усети още в началото на годината, когато след официалния неделен 1 януари, добавихме към почивката и понеделник, 2 януари. И то без да го отработваме. Бонус почивен понеделник ще получим и на 8 май, тъй като Гергьовден през 2017-а ще празнуваме в събота. През май се очертават още две ваканции – тридневна около 1 май и еднодневна на 24 май. Единствената четиридневна почивка ще е от 14 до 17 април около великденските празници.

3. Пенсии и учителски заплати

Съществено увеличение на пенсиите догодина няма да има – от 1 юли те ще се актуализират само с 2.4% и се очаква средната пенсия да стане 341 лв. Така минималната пенсия за стаж и възраст ще е 165.25 лв. Учителските заплати пък се вдигат от началото на годината с 8%.

4. Майчинство и безработица

От тази година ще има нов вид обезщетение за майките, които се връщат на работа, преди детето да навърши една година, т.е. след 135-ия ден от раждането. Заедно със заплатата те ще получават и половината от майчинството си. Другата новост е, че и бащите на осиновените деца ще имат право на отпуск от 15 дни при осиновяването на дете. Променят се периодите на изплащане на обезщетенията за безработица. Всички, които имат над 12 години стаж, ще получават пари от НОИ по 12 месеца, досега този максимален срок бе за хората с над 25 г. стаж. Със стаж от 9 до 12 г. обезщетение ще се взема 10 месеца, а от 6 до 9 години – 8 месеца. За всички със стаж до 3 години обезщетението ще се дава за 4 месеца.

5. Цигарите

Евтините цигари поскъпват между 10 и 15 ст. от началото на 2017 г. Причината за това е нов график за повишаване на акцизите за тютюневите изделия до достигане на минималните нива за ЕС, предложен от Министерството на финансите. В момента акцизът за цигарите е 70 лв. на 1000 къса плюс 38% от продажната цената, но не по-малко от 161 лв. за 1000 къса. В Закона за акцизите и данъчните складове обаче е записано, че от 2017 г. акцизът трябва да се повиши на 70 лв. на 1000 къса плюс 40% от цената, но не по-малко от 167 лв. за 1000 къса.

6. Нови винетки?

Да бъдат въведени тримесечни и дневни винетки. Такива промени бяха одобрени от депутатите, които приеха и въвеждането на нов вид такса за движение по пътищата – компенсаторна. Тя ще се заплаща, когато се установи, че шофьор се е движил по републиканските пътища, без да има винетка. Глобата за това нарушение в закона е 300 лв. Все още обаче не е ясно дали новите дневни и 3-месечни винетки ще влязат в сила от 2017 година, тъй като промените бяха приети само на първо четене, а и срещнаха сериозен отпор в Парламента. Добрата новина е, че и през 2017 година цената на винетките няма да се вдига.

7. Нов президент

Новоизбраният президент Румен Радев ще встъпи официално в длъжност на 22 януари. Той получи подкрепата на 59.35% от гласовете във втория тур на президентските избори, който се проведе на 13 ноември 2016 г. Тогава Радив се яви в съревнование с кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Румен Радев ще поеме поста от досегашния президент Росен Плевнелиев.

8. Служебно правителство

Именно загубата на кандидата на ГЕРБ на президентските избори стана повод от управляващата партия да обявят, че правителството подава оставка. Според Конституцията при това положение държавният глава трябва да връчи мандат за съставяне на кабинет на първите по големина политически сили. ГЕРБ и БСП върнаха мандата, Плевнелиев го предложи на Реформаторския блок, те го приеха, но се оказа, че нямат нужната подкрепа за осигуряване на мнозинство. Държавният глава обяви, че няма да назначава служебен кабинет, така че топката остава в ръцете на новоизбрания президент Румен Радев. Съставянето на служебен кабинет, разпускането на парламента и обявяването на дата за предсрочни парламентарни избори ще трябва да бъдат едни от първите задачи на новия президент след встъпването му в длъжност на 22 януари.

9. Още избори

Политическите разногласия относно съставянето на правителство доведоха до следващия логичен ход – предсрочни избори. Очаква се те да бъдат през пролетта на 2017 година, но точната дата за произвеждането им ще бъде посочена от новоизбрания президент Румен Радев.

10. По-евтин роуминг?

Нови правила за роуминга в ЕС влизат в сила от юни 2017 година. С него се цели таксите за разговори постепенно да бъдат напълно премахнати. Идеята е максималната такса за интернет мобилни данни от средата на следващата година да е 0,01 евро за мегабайт, минута разговор на територията на ЕС да бъде 0,0353 евро, а за SMS оскъпяването да е 0,01 евро. Предложението обаче трябва да бъде договорено и прието от Европейския парламент, за да стане факт.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *