Евтини самолетни билети

Проучванията показват, че 90 процента от ресторантите, които успеят да прескочат границата от пет години на съществуване, продължават да работят още само едно десетилетие.

Тези изненадващи данни превръщат над 1200-годишната история на заведение за хранене в един изключително рядък и изненадващ факт…

От австрийски ресторант, основан от монаси в края на Тъмните векове до механа, поставила началото на американското правителство – вижте кои са 10-те най-стари ресторанта, отворени и до днес!


10. The Fraunces Tavern
Ню Йорк, САЩ, открит през 1762 година

Ресторантът The Fraunces Tavern, датиращ от далечната 1762 година, играе важна роля в оформянето на ландшафта на Съединените щати. В миналото той се използвал за провеждането на срещи на Синовете на свободата. По време на Американската революция генерал Джордж Вашингтон е живял в тази сграда, превръщайки я официално в негов щаб. Тук той се договаря с британците и поставя началните щрихи на конструкцията на американското правителство. Днес, механата е известен бар и ресторант, който предлага традиционна американска храна в Манхатън.

9. Botin
Мадрид, Испания, открит през 1725 година

Botin в Мадрид се счита за един от най-старите ресторанти в света. Регистриран е в Книгата на рекордите на Гинес поради своята обширна история, датираща още от 1725 година. Редица известни автори, сред които Ърнест Хемингуей, Фредерик Форсайт и Джеймс Мичънър споменават в своите произведения този ресторант в кастилски стил. Сред най-популярните ястия в заведението са печено агнешко и свинско месо, както и змиорки, често приготвени на неговата оригинална пещ на дърва.

8. A La Petite Chaise
Париж, Франция, открит през 1680 година

Разположеният в Париж A La Petite Chaise е вторият най-стар ресторант във Франция. Някога той бил място за срещи на политическите, социалните и артистични кръгове, които представяли в сградата импровизаторски изпълнения и провеждали политически дискусии. Изобщо няма да съжалявате за вашето посещение в A La Petite Chaise, тъй като ресторантът предлага една истинска френска класика от съвършени апетитни блюда!


7. White Horse Tavern
Род Айлънд, САЩ, открит през 1673 година

Като най-старата работеща механа в Съединените щати, White Horse Tavern притежава чар, присъщ за Нова Англия и предлага изобилие от вкусни ястия. Скоро след нейното основаване през 1673, механата се превръща в място за срещи на Общото събрание на колонията, Наказателния съд и Общинския съвет. Уилям Мейс младши, един от първите собственици на ресторанта, бил добре известен пират. Той обаче остава на чело на механата за кратко и решава да предаде управлението ѝ на сестра си. В края на 19 век, мястото се превръща в пансион, докато през 1957 година основната му дейност бива отново възстановена.

6. Zur letzten Instanz
Берлин, Германия, открит през 1621 година

Zur letzten Instanz в ресторант в източната част на Берлин, основан през 1621 година. С богатата си история той е служел на голям брой международни официални лица, включително на Наполеон Бонапарт, Бетовен и Ангела Меркел. Втората световна война причинява големи щети на ресторанта и едва през 1963 година сградата бива възстановена и работата в нея продължава с пълна сила.

5. La Tour d’Argent
Париж, Франция, открит през 1582 година

Ресторантът La Tour d’Argent още от 1582 година има опит в предлагането на невероятни специалитети на знатни парижки кралски особи. Легендите на ресторанта разказват, че мястото е посещавано от самия крал Анри IV. Днес и вие можете да се насладите на прекрасната гледка към катедралата Нотр Дам, докато глезите сетивата си с вкусните средиземноморски ястия. Ресторантът може да се похвали също с факта, че успява да вдъхнови популярния филм „Рататуй“.

4. Honke Owariya
Киото, Япония, открит през 1465 година

Най-старият ресторант в Япония – Honke Owariya, водещ началото си от 1465 година, започва своята история като магазин за бонбони. Все още известен със своите неповторими десерти, ресторантът е предлагал апетитната си кухня на монаси, шогуни и императори в продължение на стотици години. Дори и днес императорското семейство все още обядва в ресторанта Honke Owiriya.


3. Zum Franziskaner
Стокхолм, Швеция, открит през 1421 година

Основаният от немски монаси, Zum Franziskaner се е превърнал в легенда сред туристите и местните жители на Швеция. От създаването му през 1421 година до момента той е възстановяван няколко пъти, като сегашния му облик е създаден през 1906 година. Заведението все още поддържа една и съща напитка от деня, в който е открито – преди цели 596 години. Днес Zum Franziskaner се е превърнал в ресторант от изключително висок клас и е посещаван от множество туристи, любопитни да се насладят на невероятната му кухня.

2. Bianyifang
Пекин, Китай, открит през 1416 година

Оригиналният ресторант Bianyifang е създаден като малка работилница, която произвеждала патешки и пилешки ястия в Пекин, Китай. През 1827 година неговият собственик Сун Жицу решава да разшири бизнеса си, превръщайки го в голям ресторант. Мястото предлага изкусителна патица по пекински, както и патешки дроб, приготвен в испански и френски стил. Днес ресторантът все още поддържа традициите на пекинската кухня, но за разлика от своя конкурент Quanjude, специализирал в печените патици, Bianyifang предлага патици със специфичен стил, имащи хрупкава коричка отвън и мека сърцевина отвътре.

1. St. Peter Stiftskeller
Залцбург, Австрия, открит през 803 година

За най-стария ресторант в света е обявен австрийският представител – St. Peter Stiftskeller. През годините той сервирал разнообразната си кухня на голям брой кралски членове, висши служители и знаменитости, включително Волфганг Амадеус Моцарт и Христофор Колумб. Намирайки се в рамките на манастирските стени на Archabbey St. Peter, той все още запазва характерния си изящен бароков стил. Кухнята на ресторанта предлага смесица от рафинирани австрийски класики и европейски ястия, използващи местно произведени продукти.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.