10-те най-стари ресторанта в света

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Проучванията показват, че 90 процента от ресторантите, които успеят да прескочат границата от пет години на съществуване, продължават да работят още само едно десетилетие. Тези изненадващи данни превръщат над 1200-годишната история на заведение за хранене в един изключително рядък и изненадващ факт!

От австрийски ресторант, основан от монаси в края на Тъмните векове до механа, поставила началото на американското правителство – вижте кои са 10-те най-стари ресторанта, отворени и до днес!

10. The Fraunces Tavern

Ню Йорк, САЩ, открит през 1762 година

10-те най-стари ресторанта в светаРесторантът The Fraunces Tavern, датиращ от далечната 1762 година, играе важна роля в оформянето на ландшафта на Съединените щати. В миналото той се използвал за провеждането на срещи на Синовете на свободата. По време на Американската революция генерал Джордж Вашингтон е живял в тази сграда, превръщайки я официално в негов щаб. Тук той се договаря с британците и поставя началните щрихи на конструкцията на американското правителство. Днес, механата е известен бар и ресторант, който предлага традиционна американска храна в Манхатън.

9. Botin

Мадрид, Испания, открит през 1725 година

10-те най-стари ресторанта в светаBotin в Мадрид се счита за един от най-старите ресторанти в света. Регистриран е в Книгата на рекордите на Гинес поради своята обширна история, датираща още от 1725 година. Редица известни автори, сред които Ърнест Хемингуей, Фредерик Форсайт и Джеймс Мичънър споменават в своите произведения този ресторант в кастилски стил. Сред най-популярните ястия в заведението са печено агнешко и свинско месо, както и змиорки, често приготвени на неговата оригинална пещ на дърва.

8. A La Petite Chaise

Париж, Франция, открит през 1680 година

10-те най-стари ресторанта в светаРазположеният в Париж A La Petite Chaise е вторият най-стар ресторант във Франция. Някога той бил място за срещи на политическите, социалните и артистични кръгове, които представяли в сградата импровизаторски изпълнения и провеждали политически дискусии. Изобщо няма да съжалявате за вашето посещение в A La Petite Chaise, тъй като ресторантът предлага една истинска френска класика от съвършени апетитни блюда!

7. White Horse Tavern

Род Айлънд, САЩ, открит през 1673 година

10-те най-стари ресторанта в светаКато най-старата работеща механа в Съединените щати, White Horse Tavern притежава чар, присъщ за Нова Англия и предлага изобилие от вкусни ястия. Скоро след нейното основаване през 1673, механата се превръща в място за срещи на Общото събрание на колонията, Наказателния съд и Общинския съвет. Уилям Мейс младши, един от първите собственици на ресторанта, бил добре известен пират. Той обаче остава на чело на механата за кратко и решава да предаде управлението ѝ на сестра си. В края на 19 век, мястото се превръща в пансион, докато през 1957 година основната му дейност бива отново възстановена.

6. Zur letzten Instanz

Берлин, Германия, открит през 1621 година

10-те най-стари ресторанта в светаZur letzten Instanz в ресторант в източната част на Берлин, основан през 1621 година. С богатата си история той е служел на голям брой международни официални лица, включително на Наполеон Бонапарт, Бетовен и Ангела Меркел. Втората световна война причинява големи щети на ресторанта и едва през 1963 година сградата бива възстановена и работата в нея продължава с пълна сила.

5. La Tour d’Argent

Париж, Франция, открит през 1582 година

10-те най-стари ресторанта в светаРесторантът La Tour d’Argent още от 1582 година има опит в предлагането на невероятни специалитети на знатни парижки кралски особи. Легендите на ресторанта разказват, че мястото е посещавано от самия крал Анри IV. Днес и вие можете да се насладите на прекрасната гледка към катедралата Нотр Дам, докато глезите сетивата си с вкусните средиземноморски ястия. Ресторантът може да се похвали също с факта, че успява да вдъхнови популярния филм „Рататуй“.

4. Honke Owariya

Киото, Япония, открит през 1465 година

10-те най-стари ресторанта в светаНай-старият ресторант в Япония – Honke Owariya, водещ началото си от 1465 година, започва своята история като магазин за бонбони. Все още известен със своите неповторими десерти, ресторантът е предлагал апетитната си кухня на монаси, шогуни и императори в продължение на стотици години. Дори и днес императорското семейство все още обядва в ресторанта Honke Owiriya.

3. Zum Franziskaner

Стокхолм, Швеция, открит през 1421 година

10-те най-стари ресторанта в светаОснованият от немски монаси, Zum Franziskaner се е превърнал в легенда сред туристите и местните жители на Швеция. От създаването му през 1421 година до момента той е възстановяван няколко пъти, като сегашния му облик е създаден през 1906 година. Заведението все още поддържа една и съща напитка от деня, в който е открито – преди цели 596 години. Днес Zum Franziskaner се е превърнал в ресторант от изключително висок клас и е посещаван от множество туристи, любопитни да се насладят на невероятната му кухня.

2. Bianyifang

Пекин, Китай, открит през 1416 година

10-те най-стари ресторанта в светаОригиналният ресторант Bianyifang е създаден като малка работилница, която произвеждала патешки и пилешки ястия в Пекин, Китай. През 1827 година неговият собственик Сун Жицу решава да разшири бизнеса си, превръщайки го в голям ресторант. Мястото предлага изкусителна патица по пекински, както и патешки дроб, приготвен в испански и френски стил. Днес ресторантът все още поддържа традициите на пекинската кухня, но за разлика от своя конкурент Quanjude, специализирал в печените патици, Bianyifang предлага патици със специфичен стил, имащи хрупкава коричка отвън и мека сърцевина отвътре.

1. St. Peter Stiftskeller

Залцбург, Австрия, открит през 803 година

10-те най-стари ресторанта в светаЗа най-стария ресторант в света бива обявен австрийският представител St. Peter Stiftskeller. През годините той сервирал разнообразната си кухня на голям брой кралски членове, висши служители и знаменитости, включително Волфганг Амадеус Моцарт и Христофор Колумб. Намирайки се в рамките на манастирските стени на Archabbey St. Peter, той все още запазва характерния си изящен бароков стил. Кухнята на ресторанта предлага смесица от рафинирани австрийски класики и европейски ястия, използващи местно произведени продукти.

Коментари

Сподели

Коментари