четвъртък, септември 19


10 традиции, свързани с празника Голяма Богородица

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Денят на Божията майка у нас е най-големият летен християнски празник. Успение на Пресветата Богородица или Голяма Богородица е сред 12-те християнски празника, които се честват и от православни, и от католици.

Според преданието 15 август е денят, в който Божията майка на 64 години напуска земния си път и отива при сина си. Смъртта ѝ била лека и приличала на заспиване, оттук идва и „успение“- заспиване.

Този празник е свързан с множество обичаи и вярвания, които се спазват всяка година от млади и стари. Представяме ви 10 традиции, които свързваме с най-почитания летен християнски празник.

10 традиции, свързани с празника Голяма Богородица

1. Краят на двуседмичния Богородичен пост

Православната традиция гласи, че празникът започва още предишния ден. В храма се прави вечерно богослужение и се изнася плащеницата на Божията майка. Празникът бележи края на двуседмичния Богородичен пост.

2. Шествие с чудотворната икона

Бачковският и Троянският манастир честват своя патронен празник на Успение Богородично. В Троянския манастир всяка година на 15 август се прави шествие с чудотворната икона на „Пресвета Богородица Троеручица“. Според легендата иконата била носена от Света гора към Влашко (Румъния), но дала знак, че трябва да остане в Троянския манастир.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3
Сподели

Коментари