Най-високата температура, най-голямата криза, най-скъпите избори, най-тежкото футболно поражение, най-трагичната здравна равносметка…

Отминалата година ще остане в историята на човечеството с подобрени рекорди в областта на климата, здравеопазването, икономиката, политиката, спорта.

В началото на дълго чаканата 2021 година се връщаме 12 месеца назад и ви представяме 10 от рекордите от 2020 г.


1. Най-горещата точка на Земята

Рекордна температура от 54,4 градуса по Целзий беше регистрирана на 16 август в Долината на смъртта в Калифорния. Това е третата най-висока температура, отчитана някога на Земята след рекордите, датиращи от 1913 г. и 1931 г. Пореден знак за затоплянето на планетата. 2020 г. се очертава като втората най-топла година след 2016 г. А според Световната метеорологична организация изминалото десетилетие се очертава като най-топлото, наблюдавано някога.

2. Епидемия от рекорди

10 рекорда от 2020 година

Новата болест, появила се в края на 2019 в Китай и превърнала се в пандемията от Ковид-19, постави рекорди по бързина на географско разпространение и сила на въздействие върху човешката дейност. На 2 април, само три месеца след началото на епидемията, над 3,9 милиарда души, тоест половината от човечеството, бяха принудени или призовани да се поставят в изолация, показват изчисленията на Агенция Франс Прес.

3. Най-силната рецесия

Спирането на икономиката, предизвикано от здравната криза и вълната от изолации и карантини, се изрази в една брутална рецесия през пролетта, съпоставима по сила с кризата от 1929 г. През април 20,5 милиона работни места бяха унищожени в САЩ. В световно ниво Международният валутен фонд залага на свиване на БВП с 4,4 процента. За сметка на това приходите на компаниите от сферата на интернет скочиха с 18,4 процента през първите девет месеца на година, показват данни на италианската банка Mediobanca.


4. Най-тежката равносметка?

10 рекорда от 2020 година

Световната здравна организация преброи на 14 ноември рекорден брой новозаразени с коронавируса за 24 часа – 700 000 души. Но официалната равносметка от пандемията, с над 1,8 милиона починали към края на годината, си остава по-малък от този при други пандемии. „Испанският грип“ от 1918-1919 г. уби 50 милиона души. А черната чума затри половината от европейското население в края на Средновековието.

5. Рекорд от нуждаещи се от хуманитарна помощ

Заради Ковид-19 броят на хората, които се нуждаят от хуманитарна помощ достигна нерегистрирано досега ниво от 235 милиона души. „Картината, която ние обрисуваме, е най-мрачната, която някога сме излагали в областта на хуманитарните нужди“, заяви Марк Лоукок, отговарящ по хуманитарните въпроси към ООН.

6. Дъжд от пари за изборите в САЩ

10 рекорда от 2020 година

14 милиарда долара – никога толкова пари не са били харчени за избори в САЩ. В кампанията за президентските избори на 3 ноември 2020 г. в САЩ кандидатите похарчиха двойно повече, отколкото по време на изборите през 2016 г. и три пъти повече, отколкото тази през 2000 г. според независимия Институт Център за ретроспективни политики.

7. Формула 1: намери се пилот, по-бърз от Шуми

Британският пилот от Формула 1 Луис Хамилтън подобри рекорда от победи в Гран при, държан от германеца Михаел Шумахер. През ноември в Турция той спечели 94-ия си трофей. Хамилтън сега се изравнява с митичния Шуми по брой на световни титли със седем световни шампионски титли.


8. По-бързо и по-високо

В леката атлетика имаше вълна от рекорди през годината. Угандиецът Джошуа Чептегей стана най-бързият на 10 000 метра, които пробяга за 26 минути и 11 секунди през октомври във Валенсия. А състезателят в овчарски скок – шведът Арманд Дуплантис, изпревари украинската легенда Сергей Бубка, като скочи на 6,15 метра през септември в Рим.

9. Най-тежкото поражение

Германският национален футболен отбор претърпя на 18 ноември в Севиля най-тежкото си поражение от 1931 година. 6 на 0 от Испания. Това не попречи на Йоахим Льов, селекционера на отбора от 2006 г., да бъде утвърден на поста си до Eвропейския шампионат тази година.

10. Цената на гълъба излетя до невиждани висоти

10 рекорда от 2020 година

Ню Ким, женски пощенски гълъб от белгийско стопанство, беше купен през ноември за рекордната цена от 1,6 милиона евро от китаец по време на електронен търг.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.