С темпото, с което светът се развива, е напълно възможно някой ден хората да бъдем заменени изцяло от роботи, вършещи нашата работа. Или пък дори извънземни същества. За щастие ние живеем в България и все още не сме стигнали до тази фаза на развитие, в която да се притесним, че ще останем безработни. През годините обаче доста професии са изчезнали.

Представяте ли си някой ден да ги няма сервитьорите, автомонтьорите, продавачите или дори кредитните консултанти? Е, засега не мисля, че имаме от какво да се притесняваме, но преди 200-300 години и на онези хора, които сега ще ви представим, също не им е хрумвало, че професиите им ще изчезнат завинаги.

1. Събирач на кегли

В миналото, когато боулингът е станал популярна игра и е нашумял сред обществото, не е имало система за поставяне на нови кегли. Съществувала е такава професия, която млади момчета са работили за прехраната си. След хвърлянето на боулинг топката, те изправяли повторно кеглите на играчите. И така по цели нощи…


2. Човек – аларма

Жизненоважни за хората били будилниците. Само че едно време алармите са били истински хора, на които плащаш да ти почукат на вратата или да хвърлят камъчета по прозореца ти, или дори да свирят под терасата ти, за да си сигурен, че ще се събудиш навреме за работа. А какво ли е ставало, когато твоят будилник се успи? Сигурно са пишели молба за напускане с един месец предизвестие.

3. Резач на лед

Преди да се появят модерните хладилници, които сами да произвеждат лед, са съществували хора, събиращи лед от замръзнали води. Често тази професия била опасна, защото, както може би се досещате, се практикувала в екстремни условия при много ниски температури.


4. Слушател за въздушни сили

Радарите не са съществували винаги по света. За сметка на това е имало хора, които използвали акустични огледала, за да се съсредоточат, и след като си ги сложат на ушите евентуално да чуят звук на двигател, който да се приближава от небето.

5. Запалвач на лампи

Да, хората са работили тази професия, преди да бъдат създадени крушките и изобщо електричеството по улиците. Високи мъже са обикаляли града с разтягаща се пръчка с газов накрайник и са запалвали всички лампи, когато стане тъмно. Съответно по-късно, с измислянето на електрическите крушки, тази професия била ненужна и хората останали безработни.

10 професии останали в миналото

6. Асансьорен управител

Да си управител на асансьорите в дадена сграда, означавало да посрещаш и поздравяваш гостите и да ги разхождаш от етаж на етаж. Звучи като нищо и никаква работа, но всъщност от тях зависела скоростта, безопасността и затварянето на вратите на асансьора след края на работния ден. В по-късен етап хората предпочели сами да натискат копчетата и след 1970 г. доста управители се отправили към вкъщи.

7. Поглъщач на камъни

Атракционна професия, която била с цел забавление на хората по улицата. Тълпите се събирали и ставали свидетели на представление, в което обикновено мъже поглъщали камъчета, за да удивяват хората. Пресата обявила тази работа за твърде опасна и нелогична и с времето атракцията станала безинтересна.


8. Лектор

Но тук става въпрос за друг вид лектори. Докато ние сега слушаме подкаст на работа или в свободното си време, през 1900 г. големите индустриални фирми измислили начин да запазят работниците си в добро настроение и да ги забавляват. Лектори идвали да четат новините или дори цели книги, докато хората работят. Мнозина обаче били уволнявани заради политически насочени статии и книги.

9. Дегустатор

Кралските семейства наемали човек, който да пробва храната им, преди те самите да седнат на масата да се хранят. Тази професия съществува от много далечни времена – още Древен Египет и Древен Рим. Превенция срещу отравяне на кралските особи, която пък отровила през годините твърде много невинни души. А и на всичкото отгоре само цианида бил способен да убие човек за минути. В останалите случаи минавали дни, докато отровата да подейства, и кралската особа не разбирала кога да не яде храната си.

10. Цигарено момиче

Цигарените момичета работили в барове, като тяхната задача била да обикалят масите на мъжете с табла, закачена за врата им, пълна с цигари. Професията станала доста емблематична и до 1950 г. можело да ги срещнеш дори по спортни събития. По-късно обаче културата на американците се променила и тези жени останали безработни.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *