В началото на 2018 година България пое първото си Председателство на Съвета на Европейския съюз. Откриването на това значимо за страната и Европа събитие беше през януари в Народния театър. За половин година у нас бяха проведени повече от 200 събития, свързани с председателството.

През 2017-а пък се навършиха 10 години от приемането на страната ни в Европейския съюз. За десетилетие България извървя дълъг път, променихме се и самите ние. Появи се и феноменът „фалшива новина“. Терминът дори стана дума на годината. Според британския речник на английския език „Колинс“ употребата на словосъчетанието се е увеличило с цели 365% през 2016 година.

Какви са най-разпространените и най-абсурдните митове за Европейския съюз и българското членство – вижте в класацията, която съставихме.

1. МИТ: България дава повече на ЕС, отколкото получава.

10 от най-разпространените митове за Европейския съюзРЕАЛНОСТ: За периода 2007-2015 година България е получила от ЕС около 13.5 милиарда евро, а е внесла в бюджета на евросъюза около 3.5 милиарда.

2. МИТ: Брюксел ни отнема розовите домати.

10 от най-разпространените митове за Европейския съюзРЕАЛНОСТ: Европейският парламент наистина разглежда проект за регулация на различни видове семена, но в крайна сметка той е отхвърлен.

3. МИТ: ЕК забранява детски приказки.

10 от най-разпространените митове за Европейския съюзРЕАЛНОСТ: Нито Европейският парламент, нито Европейската комисия са обсъждали забрана на детски приказки или книги.


4. МИТ: Европейският съд погва кръщаването на деца.

10 от най-разпространените митове за Европейския съюзРЕАЛНОСТ: Европейският съд по правата на човека никога не е излизал с подобно решение, затова „новината“ спокойно влиза в графа фалшива.

5. МИТ: Европейският съюз забранява снежните човеци, били „расизъм“.

10 от най-разпространените митове за Европейския съюзРЕАЛНОСТ: тази тема никога не е била на дневен ред в ЕС.

6. МИТ: До 40 г. България ще изчезне. ЕК ще засели територията с бежанци.

10 от най-разпространените митове за Европейския съюзРЕАЛНОСТ: Заради този измислен доклад на еврокомисаря по регионалната политика дори се наложи Европейската комисия да излезе с реакция, в която да обяснява, че Хан не е казвал, че българите ще изчезнат и че земята им ще бъде заселена с чужденци.

7. МИТ: Европейският парламент забранява дюнерите.

10 от най-разпространените митове за Европейския съюзРЕАЛНОСТ: ЕП се обяви единствено срещу добавянето на фосфати в месото за дюнери заради опасения за здравето на потребителите.


8. МИТ: ЕС забранява кривите краставици.

10 от най-разпространените митове за Европейския съюзРЕАЛНОСТ: Един от най-разпространените митове, в който обаче има доза истина. Доскоро съществуваше регламент, според който определени плодове и зеленчуци трябва да са “без малформации или ненормална кривост”. Той обаче бе отменен.

9. МИТ: Брюксел защитава бозата ни.

10 от най-разпространените митове за Европейския съюзРЕАЛНОСТ: Според този мит производителите на традиционно сирене, боза, кисело мляко или на каквато и да било българска продукция ще се ползват със специални протекции на Брюксел. Това просто не е вярно.

10. МИТ: Европа ни забранява отоплението на дърва и въглища.

10 от най-разпространените митове за Европейския съюзРЕАЛНОСТ: Няма евродиректива за забрана на горенето на дърва и въглища за отопление, каквито твърдения се появиха преди време. Европа обмисля други варианти за справяне със замърсяването на въздуха.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *