Ако и вие преследвате трудния път към успеха, тогава ще ви бъде необходима помощ за по-бързото достигане до заветната цел.

За да ви помогне, списание Forbes попита над 200 успешни личности за тайната на техния успех и получи отговорите на 7 милиардери, 20 пълни отличници, 13 олимпийски състезатели и редица успешни бизнесмени. След анализа на получената информация се родиха тези 10 уникални идеи за неща, които продуктивните хора правят по различен начин.

1. Фокусират се върху минутите, а не върху часовете

10 неща, които продуктивните хора правят по различен начин

Чували сте изрази като „Времето е пари“ и „Времето никога няма да се върне“, но замисляли ли сте се върху тях? Ако до ден днешен не сте се работили за преразпределението на личното ви време до всяка минута, то отсега нататък трябва да се погрижите за това, защото успешните хора знаят, че разполагат само с 1440 на ден.


Олимпийската състезателка по гимнастика Шанън Милър, например, признава, че за да заслужи златните си медали е било необходимо да планира времето си буквално минута по минута.

2. Концентрират се единствено върху едно нещо

10 неща, които продуктивните хора правят по различен начин

Всеки един от нас е чувал поне веднъж в живота си следващия съвет, но така и не подхождаме стриктно към неговото следване. Става въпрос за принципа: фокусирайте се единствено върху едно нещо. Целта е да приоритизираме дейностите, които изпълняваме и да отделяме най-много време на най-важната от тях.

Бизнесменът Том Зиглар, собственик на Ziglar Inc., съветва: „Инвестирайте първата част от деня, работейки върху най-приоритетната ви дейност – тази, която ще се превърне във вашия бизнес!“


3. Те не използват „to-do“ листи

10 неща, които продуктивните хора правят по различен начин

Ако сте почитатели на популярните „to-do“ листи, в които се описват задачите и целите, които трябва да постигнете, то още сега изхвърлете тези списъци! Данните говорят, че 41% от всичко, написано в тези листи, никога не бива изпълнявано. Нещо повече – неизпълнените задачи внасят стрес в живота ни и водят до инсомния, следствие на проявяването на ефекта на Зейгарник. Зависимостта гласи, че хората запомнят повече несвършените задачи, вместо тези, които са изпълнени.

За да се справите с този проблем, просто „разграфете календара си на блокове по 15 минути“ – това съветва Джордан Харбингер – съосновател на The Art of Charm.

4. Борят се с отлагането

10 неща, които продуктивните хора правят по различен начин

Сигурни сме, че поне веднъж в живота си сте давали обещание пред себе си, което така и не спазвате. „Ще изчистя къщата утре“, „Ще започна да се храня здравословно“, „Ще спра цигарите“… Но с началото на новия ден, стремежът ни към отлагането ни кара да повторим лъжата пред себе си още веднъж.

За да се превърнете в успешни хора, спрете да вярвате на бъдещето си Аз! То може да бъде възпрепятствано, мързеливо или прекалено заето, за да се заеме с работата, останала от предходния ден. Вземете живота си в ръце и просто спазвайте известната максима: „Не оставяй днешната работа за утре!“.


5. Прибират се за вечеря

10 неща, които продуктивните хора правят по различен начин

Както вече стана ясно, една от най-важните ценности на успешните хора е именно приоритизирането. Да поставите семейството си и хората, които обичате на първо място е един от най-добрите белези за успех. Чудите ли се защо? Защото ще докажете на себе си, че знаете точно как да прецените времето си през деня и усилията, които трябва да положите, за да можете да се приберете вкъщи за вечеря.

Сигурни сме, че същото би ви посъветвал и най-богатият човек на планетата – Бил Гейтс, който, за жалост, успява за пръв път да вечеря със семейството си едва когато навършва 50 години. Вероятно днес истински съжалява за миговете, които е пропуснал заради работата си.

6. Винаги носят тетрадка

10 неща, които продуктивните хора правят по различен начин

Британският милиардер Ричард Брансън признава, че никога нямаше да създаде успешната си компания „Върджин груп“, ако не носеше със себе си една обикновена тетрадка. Всеки път той записвал всичко важно и този малък трик го изстрелял на върха на световните класации на успели бизнесмени.

Гръцкият бизнес магнат Аристотел Онасис също признава важността на тетрадката. Той казва: „Записвайте всичко! Това е съвет за милиони долари, който не ви преподават в бизнес училището.“


7. Казват „Не!“ на почти всичко

10 неща, които продуктивните хора правят по различен начин

Можете ли с лекота да откажете всичко, което ви предлагат? Ако в момента клатите глава в отрицание, значи имате още малко да научите за негативния отговор от успелите.

Мултимилиардерът Уорън Бъфет заключва: „Разликата между успешните хора и много успешните хора е, че много успешните умеят да кажат „Не!“ на почти всичко“. Звучи ви малко прекалено? Опитайте се тогава да се съгласите на всички молби, с които се обръщат към вас. Какво се случва с личното ви време и приоритизирането тогава…?

8. Следват правилото „80-20“

10 неща, които продуктивните хора правят по различен начин

Продуктивните хора умеят толкова добре да разпределят времето си и значимостта на всяка отделна задача, че да успеят стриктно да спазят популярното правило „80-20“. Познатото още като „Закон на елита“ правило на Вилфредо Парето гласи, че 80% от резултата е следствие на 20% от действията.

Успешните хора спокойно могат да различат дейностите, допринасящи за постигането на най-високи резултати. По този начин се фокусират единствено върху нещата, които истински си заслужават.


9. Делегират почти всички дейности

10 неща, които продуктивните хора правят по различен начин

Разликата между успешния мениджър и добрия мениджър се крие в способността на успешния да делегира всички възможни дейности. Вместо да си задавате въпроса: „Как да изпълня задачата“, обърнете го в „Как задачата да бъде изпълнена“, премахвайки личното ви участие.

Опитайте се да делегирате на останалите всички възможни дейности, вместо да се нагърбвате с цялата работа. Така ще ви остане време да обърнете внимание на важните неща, вместо да разберете в последствие, че времето ви е отлетяло във вършене на несъществени задачи.

10. Спазват постоянна сутрешна рутина

10 неща, които продуктивните хора правят по различен начин

Едно от най-общите неща, които споделят интервюираните е именно рутинната сутрин, която стриктно спазват. От ранното ставане и здравословната закуска до тренировката и прегледа на печата – всеки един от продуктивните хора спазва еднакъв график всяка сутрин.

За разлика от всички останали съвети, тук няма да ви предложим точна формула – станете толкова рано, колкото организмът ви ви позволява, закусете здравословно или прекарайте времето си в любимото занимание. Независимо от това каква сутрин ще изберете да имате, знайте, че енергията, с която сте заредени, и бистрият ви ум в ранните часове, могат да бъдат разковничето към бъдещия ви успех.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *