С постоянното развитие на технологиите, предметите, които използваме ежедневно, се изменят толкова бързо, че едва забелязваме как вещите ни остаряват и постепенно изчезват.

Замисляли ли сте се обаче за нещата, които до няколко години ще спрем да използваме? Ще ви разкажем точно за тези предмети, които се очаква съвсем скоро да излязат от употреба и да се превърнат в история.

1. Ключът

10 неща, които скоро ще изчезнат

Ключовете, в познатата ни желязна форма, след няколко години се очаква да изчезнат безследно. Ако първият заместител на средството за отключване, за който се сещате, е познатата ни от хотелите карта, то тогава ще побързаме да ви изненадаме. Ключът за бъдещата ви къща или кола се намира в джоба ви! Става въпрос за вашия смартфон, който се очаква да заеме изцяло тази функция.

Отключването ще се извършва чрез специален профил, в който ще се вписваме единствено с пръстов отпечатък или лицево сканиране. Без значение кое устройство използвате! Ще имате възможност да отворите входната си врата дори чрез телефона на приятел. При случай на откраднато или изгубено мобилно устройство, ще можете да бъдете още по-спокойни, използвайки едно просто заключване на приложението.

2. Педалът на съединителя

10 неща, които скоро ще изчезнат

Мечтата на всяка жена-шофьор е на път да се сбъдне, а именно – премахването на третия педал на автомобила. С навлизането на новите технологии в конструкцията на колите, съвсем скоро се очаква бъдещите шофьори да бъдат обучавани на управление без педала на съединителя.

Специалистите смятат, че на пазара до няколко години ще продължат да се предлагат традиционните автомобили. Бъдещето, което ни очаква обаче, ни е подготвило по-голямо улеснение в шофирането, а карането на автомобил с три педала ще бъде предпочитано единствено от любителите на ретро колите.

3. Учебниците

10 неща, които скоро ще изчезнат

След като доставихме малко радост на жените, следва да зарадваме и най-малките. Дните, в които учениците носят чанти, по-големи от тях самите, са към края си. Приветствайте новите технологии, които ще дигитализират учебните пособия на учащите и ще намалят усилията им, необходими да трупат цял куп книги в раниците си.

Благодарение на изключително леките таблети и повишения брой на електронните учебници, малчуганите ще имат възможност да се подготвят за уроците си, използвайки единствено мобилно устройство. Така ще могат да забравят също и за всички моливи и химикалки, с които пълнят несесерите си всеки ден.


4. Плугът

10 неща, които скоро ще изчезнат

Следващото улеснение идва на помощ на фермерите, на които се налага да обработват декари земя, използвайки плуг. Големите машини, обръщащи почвата, ще останат в миналото, благодарение на техните малки заместители.

Очаква се съвсем скоро да навлязат малки семена, които обогатяват почвата и вършат същата работа като плуга, без да се налага да бъде обръщана земята. Приемаме всяко нововъведение и го очакваме с нетърпение, стига наистина да успее да улесни работата на земеделците и да намали усилията им.

5. Пощенската кутия

10 неща, които скоро ще изчезнат

Не става въпрос за личната ви пощенска кутия, посредством която получавате сметките и рекламните материали, а за тези, които се намират близо до вас и използвате, за да изпратите писмо. Събирането на писмата от железните кутии изисква голяма част от времето на пощальоните, които трябва да посетят всяка една от тях.

Във всички случаи е ясно, че методът на изпращане на писма на хартия остарява с всеки изминал ден, а тези, които получаваме, през последните години намаляха неимоверно.

6. Лампата с нажежаема жичка

10 неща, които скоро ще изчезнат

Времето, в което лампата с нажежаема жичка беше най-добрият ни избор, отдавна отмина. Днес с лекота можем да се възползваме от уникалните възможности на LED осветлението и по-добрата светлина, която то ни предоставя.

Считано от 1 януари 2014 година, производството и вносът на 40- до 100-ватови крушки с нажежаема жичка бяха забранени в много държави по света. Тези мерки са част от усилията да накарат потребителите да използват по-малко електроенергия.

7. Паркинг метри

10 неща, които скоро ще изчезнат

Паркинг метрите са следващите предмети, за които се очаква да се пенсионират съвсем скоро. Става въпрос за уредите, които красят американските улици и изискват монети, за да могат да бъдат паркирани автомобилите на съответното паркомясто.

До няколко години обаче, вече ще можем да паркираме, плащайки единствено с телефона си и няма да бъдат необходими нито подобни устройства, нито служителите, събиращи парите от паркинг билетите.


8. Компактдисковете

10 неща, които скоро ще изчезнат

Помните ли времето, когато слушахме любимата си музика от плоча, касета или компактдиск? Беше отдавна, нали? Е, дните на дисковете вече са към края си, да не говорим за пластмасовите касети, които превъртахме постоянно на старите касетофони.

С навлизането на облачните пространства, музиката и файловете, които са ни необходими, станаха налични от всяко едно устройство, което притежаваме. Така дисковете останаха на заден план, а използването им ще намалява все повече.

9. Факс апаратите

10 неща, които скоро ще изчезнат

Предполагаме, за никого не е странно твърдението, че до няколко години в съвременните офиси няма да има налична машината, наречена „факс“. Функциите, които досега уредът изпълняваше, вече ще са в „правомощията“ на личните ни телефони.

Ако подписът ви е необходим на някоя фирма, ще можете с лекота да използвате пръста си и сензорния екран на мобилното с устройство, за да го изпратите. Време беше след толкова години вярна служба, добрият стар факс да се оттегли от сцената и да даде път не мощната мобилна връзка.

10. Вестниците

10 неща, които скоро ще изчезнат

Последният предмет в списъка ни с неща, които скоро ще изчезнат, е вестникът. Хартиеният ежедневник в продължение на стотици години беше неизменна част от сутрините на информирания човек. За нещастие обаче, някои смятат, че вестникът в хартиения му вариант няма да бъде интересен за идното поколение.

Вместо да чакат до другия ден, за да разберат всичко случващо се по света и у нас, хората ще се информират в реално време, използвайки социалните мрежи и сайтовете в интернет. Не можем да кажем, че сме изненадани – този обрат в ежедневието ни беше напълно очакван.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *