Световните дни – реклама, търговия, промяна. Тези три думички са напълно достатъчни да се обяснят международните дни и тяхното предназначение.

Почти всеки един ден от годината е световен ден на нещо – на нещо като тоалетна, чесън, мастурбация и т.н. През септември отбелязваме цели 10 повода, а тук ще разберете с какво са свързани въпросните международни дни през месеца.

1. Международен ден на грамотността

10 международни дни, които отбелязваме през септември

Отбелязва се на 08 септември. На 17 октомври 1965 г. е обявен като международен ден от ООН, но започва да се чества през 1966. Този ден има една основна цел и тя е промяната. Според данни на ООН всеки пети по света е неграмотен, а в 35 държави по-малко от 50% от населението са грамотни. Проблемите с грамотността и образованието на обществото рефлектират върху икономиката и финансите на страните. За съжаление по последни данни България е на първо място по неграмотност сред държавите от ЕС. Нека да обърнем по-голямо внимание на този ден и да не се замисляме по този въпрос само на 08 септември.


2. Световен ден на първата помощ

10 международни дни, които отбелязваме през септември

Отбелязва се на 10 септември от 2000 г. Този ден е създаден по предложение на Международната федерация на червения кръст и полумесец. Световният ден има за цел да увеличи броя на доброволците на Червения кръст и полумесец, да ги обучат как да дават първа помощ на пострадали без да се влияят от пола, етноса, расата, възрастта и т.н.

3. Международен ден за защита на озоновия слой

10 международни дни, които отбелязваме през септември

Отбелязва се на 16 септември от 1995 г. по решение на ООН от 1994 г. През 1913 г. френските учени Шарл Фабри и Андри Бюсон откриват озоновия слой. Той е част от земната атмосфера и има свойството да поглъща ултравиолетовите лъчи и да предпазва земната повърхност. В атмосферата се съдържат вещества, които разграждат озоновия слой, но те са в пъти по-малко от тези, създадени от човека. Всяка година на 16 септември Земята ни напомня за себе си и ни моли да я пазим, не само на този ден.

4. Световен ден, посветен на болестта на Алцхаймер

10 международни дни, които отбелязваме през септември

Отбелязва се на 21 септември. По света има около 26 млн. души страдащи от Алцхаймер, а в България те са около 50 000 души. Дори след тази статистика и многобройните болни, тази болест не е ясна за по-голямата част от обществото. Заболелите не са разбрани от околните и не могат да получат адекватна помощ. Този ден има за цел да сближи масата с този не малък кръг от болни хора и да я накара да им помогне.

5. Европейски ден без автомобили

10 международни дни, които отбелязваме през септември

Отбелязва се на 22 септември, произлиза от Франция през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която се затварят централните зони на много градове в Европа. Тази кампания има за цел да формира екосъобразно мислене, да покаже, че животът без автомобили е по-приятен, да изясни на гражданите колко вредни емисии изгарят автомобилите.


6. Световен ден на морето

10 международни дни, които отбелязваме през септември

Отбелязва се на 26 септември от 1978 г. Целта на този ден е да бъде привлечено вниманието на международната общественост към заплахата, която представляват разхищенията на морски ресурси, замърсяването на моретата и глобалното затопляне.

7. Световен ден на контрацепцията

10 международни дни, които отбелязваме през септември

Отбелязва се на 26 септември. Темите секс, бременност, полово-преносими болести са темите табу на младите хора. Те не обичат да говорят за това, най-вече да го коментират с родителите си. Този ден има една единствена цел и тя е да подбуди младото поколение да се интересува повече за своето сексуално здраве. Във всяка държава се организират различни дейности, с които се показва нуждата от информираност по тази тема.

8. Европейски ден на езиците

10 международни дни, които отбелязваме през септември

Отбелязва се на 26 септември, провъзгласен от Съвета на Европа през 2001 г. Основните цели на този ден са да се:
• популяризират европейските езици;
• насърчи изучаването на европейските езици;
• придаде по-голяма значимост на европейските езици;

9. Международен ден на туризма

10 международни дни, които отбелязваме през септември

Отбелязва се на 27 септември от 1980 г. Туризмът е с важно значение за развитието на всяка държава. Той допринася за икономическото развитие на страната, за увеличаване на работните места, за развитието на малките населени места и т.н.

10. Световен ден на сърцето

10 международни дни, които отбелязваме през септември

Отбелязва се на 29 септември. Всяка година на тази дата Световната кардиологична асоциация чества този ден с цел да запознае хората с различните сърдечни заболявания и как да се предпазят от тях.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.