На 12 април 1877 г. Русия обявява война на Османската империя, след съгласуване с Великите сили. При тази вест българският народ се вдига с готовност срещу вековния поробител.

Почти година след това, на 19 февруари (стар стил) / 3 март (нов стил) 1878 г., в малкото градче Сан Стефано (днес квартал Йешилкьой, разположен на 10 км от историческия център на Истанбул) е подписан предварителен мирен договор.

Той гласи, че България става автономна държава, в чиито граници влизат географските области Македония, Тракия и Мизия. Клаузите на договора били справедливи за българския народ, защото възстановявали държавната независимост и обединявали българите в границите на една държава.


10 интересни факта от българската история

Опасявайки се от една голяма нация на Балканите под руско влияние, Австро-Унгария и Англия налагат ревизия на Санстефанския договор по време на Берлинския конгрес през лятото на 1878 г. Берлинският договор разпокъсва българските земи на три части.

Македония и част от Тракия остават в границите на Османската империя, Източна Румелия (автономна област под управление на турския султан) и Княжество България. Въпреки освобождението се оказва, че войната не е спечелена, а само битката. И борбата трябва да продължи.

И днес, повече от век след Освобождението от турско робство, българският народ се бори за свободата си срещу монополите и корупцията във властта в условията на политическа и икономическа криза. През 1990 г. 3 март е обявен за национален празник на Република България. По случай празника екипът на електронното списание © 10-те най подбра 10 интересни факта от българската история.

10 интересни факта от българската история

1. Гръцкият историк Херодот пише, че траките са най-големият по численост народ в Европа, а в света са на второ място след индийците. Разбира се това е според неговите познания. За съжаление траките не създават писменост през своята над двехилядолетна история.

2. България е създадена през 681 г., тя е сред най-старите държави в Европа, а името и никога не е било променяно.

3. През 716 г. Византия е превзета от арабите. Хан Тервел застава на пътя им и спасява Европа от ислямизация, като заедно с войската си се отправя към Константинопол и ликвидира опасността. С този ход той печели голяма популярност в европейските културни и политически среди.


4. България и българите са първите, които започват да използват кирилицата, веднага след нейното създаване през IX в. Тя е третата официална азбука е ЕС, след присъединяването на страната ни към него през 2007 г.

5. Православната ни църква е най-старата православна славянска църква в света, след признаването от Константинопол на Българската Патриаршия през 927 г.

10 интересни факта от българската история

6. След избухване на Априлското въстание, поп Харитон и Петър Пармаков събират около 200 човека и сформират чета, която, укрепена в Дряновския манастир, успява да удържи десет дни около 10 хилядна турска войска.

7. Райна Касабова е първата жена в света, участвала във въздушен бой. Това се случва на 30.10.1912 г.

8. Българската армия по време на Първата световна война се състои от 800 000 войници, което я прави в най-голямата армия на глава от населението в световен мащаб.

9. Българската армия е единствената в света, която не е губила нито един военен флаг.

10. България се нарежда на трето място по богатство на културно-историческо наследство в Европа, след Гърция и Италия.

Източници:
Божидар Димитров – „Разказ за историята на България“, изд. Фондация Ком
bulgarian-history.org
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *