От най-древни времена митологията е управлявала живота на хората по света.

И като част от този свят, ние българите също сме имали свои вярвания и ритуали.

Ето 10 от най-почитаните прабългарски божества.


1. Бог Тангра

Върховен бог. Нашите прадеди са го почитали под две имена Тандра и Тара. Буквално неговото име означава гръм. Той се подвизава също под името Тентри Хан, което се разбира като “Бог на синьото Небе”. Това значение е доказателство, че за нашите прадеди Тангра е бил преди всичко Небесният отец.

2. Бог Хурса

Богът Ковач, Синът на слънцето. Върховният алп-див. Хурса е почитан и като Железния баща. Железният баща е Великан на Великаните и заповедник на водата и огъня. Представян е като конник-юнак, въоръжен със сабя, но също така е обут в железни обуща и носи желязна брадва. Бог Хурса е изковал оръжието на средните алпи, той е научил хората да добиват и обработват желязо и е създател на първите хора.

3. Барс (Сива)

Бог на справедливостта. По своята същност Барс съответства на хиндуиския бог Шива – в гнева си той изпепелява всичко живо с поглед. Той сътворява, но също го разрушава, когато опадъкът в него придобива големи размери. Свързва се с Васильовден.

4. Баран

Бог на войната и победата. Името му означава ”Победоносец”. Баран също така е предводител на войните загинали в бой, които живеят в неговия рай на Небето. Баран взима решения за битките на Земята и дава на своите избраници знаци и поличби.

5. Кубар

Бог гръмовержец, син на Баран. Наследява мълнията на баща си чрез жребий. Той е бог на богатствата и мъртвите и пазител на Севера. Кубар съществува и днес като Св. Илия.

10 божества от прабългарската митология
„Тангра“, картина на Александър Алексиев-Хофарт

6. Джил

Бог на вятъра. Той съответства на Ваю – име, близко до днешния глагол вея. Джил другарува с Кубар, но понякога боговете се карат и това предизвиква буря.

7. Артиш

Богиня на домашното огнище и покровителка на семейството. Нейното име е близко до свещения храст арчи, с който зороастрийците поддържали свещените си огньове.

8. Саламар

Войнствена богиня, притежаваща свръхестествени сили.

9. Богът-елен

Известен в българската митология още като Сърнен. Сърненият бог изпратил своята вълшебна сърна, за да отгледа младият Авитохол. Когато пораснал, той станал Велик Кан и възродил българското царство. Богът-елен е познат и в келтската митология като бог Цернун.

10. Богинята-майка

Тя неизменно присъства в пантеона на индоевропейските народи. Жената на Тантра носи името Умай или Ума Хан. Траките са я наричали Бендида – богиня на земята и плодородието.
Коментари

Свързани:

2 коментара

 1. ИМА МНОГО МАТЕРИАЛИ ЗА БОЖЕСТВА НА ДЕСЕТКИ НАРОДНОСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ И ТЕХНИ ФУНКЦИИ МОЖЕ ДА СЕ НАПИШАТ КНИГИ И
  ЕНЦИКЛОПЕДИИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК СЪС ЗНАНИА ОТ
  КНИГИ ЕНЦИКЛОПЕДИИ НА ДРУГИ ЕЗИЦИ КАТО НАЙ
  ГЛАВНИ ИЗТОЧНИЦИ СА АНГЛИЙСКИ ИНДИЙСКИ РИМСКИ
  АРАБСКИ СКАНДИНАВСКИ РУСКИ ПРАБЪЛГАРСКИ МАТЕРИАЛИ КОИТО СЕ НАМИРАТ ИЛИ ПО ИНТЕРНЕТ ИЛИ
  ПО КНИЖАРНИЦИ БИБЛИОТЕКИ МУЗЕИ
  ЧАСТНИ КОЛЕКЦИИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *