Евтини самолетни билети

Според последните проучвания на най-голямата мрежа за опазване на животни и растения в света – Международен съюз за опазване на природата (IUCN), африканският черен носорог е обявен за изчезнал вид. Носорозите в природата като цяло са застрашени от изчезване, ако безпощадното им избиване от бракониери продължи с настоящите темпове.

Северният бял носорог в Африка е в крайна опасност поради непрестанното бракониерство и липса на опазване. Смята се, че и последният явански носорог вече не е между живите. За съжаление избиването на носорози през последните години се е увеличило драстично.

През 2007 г. например жертва на бракониери са станали 13 бели носорога, а през 2013 г. броят на избитите животни е достигнал 1004. Ето още 10 представители на животинският свят, които са застрашени от изчезване през следващите години.


1. Амурски леопард

10 животински вида, застрашени от изчезване през следващите години
Снимка: Fabio Usvardi/CC BY-SA 3.0

Амурският леопард (Panthera pardus orientalis) е хищен бозайник, подвид на леопарда, един от най-редките представители на семейство Котки с около 30 екземпляра в дивата природа. В началото на XX век е обитавал обширни райони от четири съвременни държави, но днес територията му е сведена до съвсем малък участък. Обявен от Международният съюз за защита на природата за критично застрашен вид с висок риск от изчезване.

2. Кожестите костенурки

Dermochelys coriacea е единственият оцелял до наши дни представител на семейството на кожестите костенурки, като същевременно е и най-голямата от всички други съвременни костенурки. През последните две десетилетия броят им рязко е намалял, заради бракониерство и продажба на яйцата им. Dermochelys coriacea е със статут на застрашен от изчезване вид в Северна Америка.


3. Двуцветен тамарин

10 животински вида, застрашени от изчезване през следващите години

Капуциновите (Cebidae) са семейство маймуни от Новия свят, което обединява мармозетки и тамарини, капуцини и саймирита. Двуцетният тамарин (Tamarin Saguinus bicolor) в момента обитава много малък район в близо до град Манаус в северозападна Бразилия. Урбанизацията постоянно намалява територията му на обитаване и видът е застрашен от изчезване.

4. Китайски алигатор

Снимка: Lokionly/CC BY-SA 3.0

Китайският алигатор (Alligator sinensis) се среща единствено в Китай и затова е наречен по този начин. Съвременният му ареал, обаче е стеснен значително до около 200 индивида в различни блата на река Яндзъ. Китайският алигатор е критично застрашен вид според IUCN (Международен съюз за защита на природата и природните ресурси).


5. Сейшелски прилеп

Сейшелският ножицоопашат прилеп (Coleura seychellensis) е един от двата вида прилепи, които живеят на Сейшелските острови. През XIX и XX век те са били многобройни, но втората половина на миналия век броят им започва да спада, заради въвеждането на нови видове растения и заради пестицидите, които стесняват ареала им. Днес се правят опити да спаси вида от изчезване.

6. Дама газела

Дама газела е вид антилопа, която живее в Северна Африка. Тя е национален символ на държавата Нигер. През последното десетилетие 80 % от дивата и популация изчезва поради бракониерство и разрушаване на местообитание.


7. Двугърба камила

10 животински вида, застрашени от изчезване през следващите години

Двугърбата камила (Camelus bactrianus), наричана още бактриана, е широко разпространено домашно животно из цяла Средна и Предна Азия, но диви двугърби камили се срещат само в Северозападен Китай и Монголия, където през 2002 г. са преброени едва около 950 екземпляра. Дивата двугърба камила е вписана в Червения списък на световнозастрашените видове на IUCN, като критично застрашен вид.

8. Крефтов мустакат вомбат

Вомбатите са двуутробни бозайници, които живеят в Австралия.  Преди век Крефтовият мустакат вомбат е бил широко разпространен в щатите Виктория, Куинсленд и Нови Южен Уелс, но днес е застрашен вид и може да се види само в горите и полята на малка част от Куинсленд. За да се предотврати изчезването му, през 2002 г. е започната програма за развъждане.


9. Суматрански орангутан

10 животински вида, застрашени от изчезване през следващите години
Снимка: Lip Kee/CC BY-SA 2.0

Суматранският орангутан (Pongo abelii) обитава остров Суматра, Индонезия. Днес той е застрашен от изчезване вид. Намаляването на броя им се дължи на човешка намеса и разрушаване на местообитание.

10. Иберийски рис

Снимка: lynxexsitu.es/CC BY 3.0 ES

Иберийският рис (Lynx pardinus) е едно от най-застрашените от изчезване животни. Той е вписан в Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN като критично застрашен. Иберийският рис населява Португалия, Испания и Южна Франция. Бракониерството, сблъскването с превозни средства и рязкото намаляване на популацията на зайци са едни от факторите, поради които Иберийският рис вероятно ще изчезне. Испанското правителство взема мерки и периодично пуска зайци в местата където живее рисът.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.