четвъртък, септември 19


10 успели българи, които не са известни сред обществото

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
10 успели българи, които не са известни сред обществото

Българската нация е една от най-старите в света. Заради борбения си дух и интелекта си, се отличаваме с постижения в различни сфери. Това съвсем не датира от днес. Има много българи, които не са известни сред обществото, но за сметка на това са постигнали уникални успехи.

10 успели българи, които не са известни сред обществото

1. Анка Ламбрева
първата българка, обиколила света

Анка е обикновена жена от народа, родена в Карловско. Пътешествието ѝ започва от Нова Зеландия. Прекарва няколко месеца сред маорите от племето тюканрънги. За кратък период от време се завръща в България като минава през Тасмания, Таити, Фиджи и Самоа.

След това с кораб се отправя към Лос Анджелис и Ванкувър. Отново тръгва на пътешествие и отива в Иран. Дори е на заточение в концлагер в Ливан, където се отдава на писане.

2. Цончо Чапанов
първият българин, стъпил на Антарктида

Роден е в Ботевград. Включен е в състава на XII Съветска антарктическа експедиция и отпътува със самолет от Ленинград през Индия, Индонезия до Австралия. На 3 февруари 1967 г. българското знаме за първи път се развява на Ледения континент.

3. Елисавета Карамихайлова
първият български ядрен физик

Родена е във Виена, където завършва и висшето си образование. Там постига много успехи, което е една от причините да реши да се завърне в България, за да подпомогне българската научна дейност. В Софийския университет се създава катедра „Атомна физика“ и тя е първият ѝ ръководител.

Освен като първата жена-професор в България, тя остава в историята и като първият професор по радиоактивност и спектроскопия.

4. Пенчо Семов
един от най-богатите българи за всички времена

Роден е в с. Цвятковци. Занимава се с индустриална дейност и по-точно – текстилна промишленост. Семов е главен акционер в 28 акционерни дружества в България. Известен е още с благотворителната си дейност.

Подпомага Аграрния факултет на Софийския университет, Съюза на журналистите в България и други.

5. Асен Йорданов
иноватор и създател на първия български самолет

Роден е в София, но след завършване на средното си образование заминава за Франция. През Балканските войни служи в Първото аеропланно отделение на летището край днешен Свиленград.

След войната конструира първия български моторен самолет, който след тестове е записан като негово изобретение.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2
Сподели

Коментари