Българската нация е една от най-старите в света. Заради борбения си дух и интелекта си, се отличаваме с постижения в различни сфери.

Това съвсем не датира от днес. Има много българи, които не са известни сред обществото, но за сметка на това са постигнали уникални успехи.

10 успели българи, които не са известни сред обществото

1. Анка Ламбрева
първата българка, обиколила света

Анка е обикновена жена от народа, родена в Карловско. Пътешествието ѝ започва от Нова Зеландия. Прекарва няколко месеца сред маорите от племето тюканрънги. За кратък период от време се завръща в България като минава през Тасмания, Таити, Фиджи и Самоа.

След това с кораб се отправя към Лос Анджелис и Ванкувър. Отново тръгва на пътешествие и отива в Иран. Дори е на заточение в концлагер в Ливан, където се отдава на писане.

2. Цончо Чапанов
първият българин, стъпил на Антарктида

Роден е в Ботевград. Включен е в състава на XII Съветска антарктическа експедиция и отпътува със самолет от Ленинград през Индия, Индонезия до Австралия. На 3 февруари 1967 г. българското знаме за първи път се развява на Ледения континент.

3. Елисавета Карамихайлова
първият български ядрен физик

Родена е във Виена, където завършва и висшето си образование. Там постига много успехи, което е една от причините да реши да се завърне в България, за да подпомогне българската научна дейност. В Софийския университет се създава катедра „Атомна физика“ и тя е първият ѝ ръководител.

Освен като първата жена-професор в България, тя остава в историята и като първият професор по радиоактивност и спектроскопия.

4. Пенчо Семов
един от най-богатите българи за всички времена

Роден е в с. Цвятковци. Занимава се с индустриална дейност и по-точно – текстилна промишленост. Семов е главен акционер в 28 акционерни дружества в България. Известен е още с благотворителната си дейност.

Подпомага Аграрния факултет на Софийския университет, Съюза на журналистите в България и други.

5. Асен Йорданов
иноватор и създател на първия български самолет

Роден е в София, но след завършване на средното си образование заминава за Франция. През Балканските войни служи в Първото аеропланно отделение на летището край днешен Свиленград.

След войната конструира първия български моторен самолет, който след тестове е записан като негово изобретение.


6. Д-р Стамен Григоров
откривателят на Lactobacillus bulgaricus

Роден е в трънското село Студен извор. Прави докторантура в Женевския университет. Осигурява достъп до модерни лаборатории, където се изследва българското кисело мляко и млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква неговата ферментация. През 1905 г. дава научна характеристика на непознатата дотогава бактерия и я нарича млечнокиселата пръчица „Бацил А“. По-късно тя получава научното название Lactobacillus bulgaricus.

7. Асен Пейков
създателят на една от най-големите статуи на Леонардо да Винчи в света

Роден е в София и завършва Художествената академия. По-късно записва да учи в Академията за изящни изкуства в Рим. Наема ателие и става високо ценен майстор на скулптурния процес. Печели редица конкурси, в това число статуята на Леонардо да Винчи, която посреща гостите на Рим – поставена е пред едно от най-оживените европейски летища.

8. Димитър Горов
„Банкерът на хъшовете“

Роден е в Пещера, а по-късно емигрира в Румъния. Започва да се занимава с производство на сапун и свещи като печалбата си влага в помощ на българските революционери.

Най-запомнящи се са помощите, които оказва на четите на Панайот Хитов, Хаджи Димитър, Стефан Караджа и не на последно място – Ботевата чета.

10 успели българи, които не са известни сред обществото

9. Александър Георгиев
един от най-големите български дарители в новата история

Роден е около Бургас в някогашното село Дюлгерий. Заедно с брат си отварят малък дюкян, който постепенно се разраства в истинска търговска империя. Построява няколко хана, магазина и фабрики. Дарява 25 милиона златни лева в помощ на бедни семейства и бежанци от различни националности, болници и други институции.

10 успели българи, които не са известни сред обществото

10. Ник Дим Кос
първият български илюзионист

Никола Димитров Коцев е роден в София. Научава няколко фокуса от пътуващи фокусници и така се заражда голямата му любов към илюзионизма. Първото си представление прави едва на 7 години.

Семейството му заминава за Аржентина. Там Никола продължава да се занимава със същата дейност. Тръгва на турне в Южна Америка и не след дълго получава покани от Югославия, Франция, Румъния и др.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *