Според наскоро разпространена новина край бреговете на Мадагаскар е намерено съкровището на легендарния шотландски пират Уилям Кид. Откриватели са група американски изследователи, ръководени от археолога Бари Клифърд, които извадили от дъното на Индийския океан край остров Сейнт Мари 50-килограмов сребърен слитък. Според тях той е част от заграбеното и скрито от морските разбойници съкровище, което мнозина се опитват да намерят от векове.

Роденият в Шотландия Уилям Кид е един от най-страшните пирати през XVII век. За престъпленията си е бил обесен в Лондон през 1701 г. Превръща се в герой, благодарение на произведенията на Едгар Алън По и други писатели. Според легендите той е скрил съкровището си именно на Сейнт Мари. Оценявали го на колосалната за времето си сума от 800 000 лири. На острова се намира Гробището на пиратите, където не един авантюрист е търсил легендарното съкровище на Уилям Кид.

И като стана въпрос за скрити съкровища, предлагаме ви списък с 10-те най-популярни изгубени съкровища в света, подбрани от сайта BritainExplorer.com.


10-те най-популярни изгубени съкровища в света1. Съкровището на крал Джон

Крал Джон „Лошият” е популярен като любител на събирането или по-скоро неправомерното събиране на бижута и златни предмети. През 1216 г. войниците, пренасящи личните му вещи, попадат в капана на прилива в блатата на Сътън Бридж и каретите с богатствата на краля завинаги потъват там. Съкровището се оценява на над 70 милиона долара.

10-те най-популярни изгубени съкровища в света2. Тайният град Паитити

Всички сме чували легендата за златния град Ел Дорадо, изгубен някъде в тропическите гори на Южна Америка. В действителност обаче истинският изгубен град, пълен със съкровища е Паитити и се намира в Бразилия. Предполага се, че златното съкровище на инките е скрито там през 1572 г. Неговата стойност се оценява на 10 милиарда щатски долара. През последните 100 години са проведени десетки експедиции в търсене на изгубения град, като последната през 2009 г., но резултат все още няма. Опитите продължават.


10-те най-популярни изгубени съкровища в света3. Милионите на Крюгер

Милионите на Крюгер са част от съкровище, за което се твърди, че е скрито от президента Пол Крюгер през един от по-късните етапи на Англо-бурската война в Южна Африка, между 1899 г. и 1902 г. Историята разказва, че около 1900 г. в разгара на войната лорд Алфред Милнър и неговите войски се подготвяли да нападнат Претория – столицата на република Трансваал, чийто президент бил Крюгер. Досетливият бур се усетил накъде отива работата и решил да се измъкне с влак към Мозамбик, а после право в Европа. В купетата на композицията се намирал не само той и близките му съратници, а и много злато под формата на изсечени монети и кюлчета. Лорд Милнър малко късно разбрал, че Крюгер започнал да отклонява златото няколко месеца преди избухването на войната. Смята се, че с голяма част от състоянието Крюгер е финансирал войната, но бурите в изгнание са запазили малко и за себе си. Стойността му в момента се оценява на около 250 милиона долара.

10-те най-популярни изгубени съкровища в света4. Съкровището от „Медният свитък“

След откриването на Кумранските летописи Медният свитък от Мъртво море е намерен на 14 март 1952 г. Датиран е между 110 и 30 г. пр. Хр. и представлява подробен списък на 64 места, където има скрити значителни количества злато и сребро. Според някои историци тези съкровища са били открити от римляните, но все пак се смята, че е възможно все още някои да са останали неоткрити. Стойността на имането се оценява на над 1,2 милиарда долара.

10-те най-популярни изгубени съкровища в света5. Съкровището на „Флор де ла Мар“

Флор де ла Мар или Флор ду Мар е португалски военен кораб от началото на 16 век. В течение на девет години взима активно участие в ключови исторически събития в Индийския океан. На нея плава Афонсу де Албукерке, а през ноември 1511 г., след завладяването на Малака, натоварен със съкровища, предназначени за португалския крал, корабът потъва при корабокрушение край бреговете на Суматра. Плавателният съд се чупи на две и, въпреки че Афонсу оцелява, съкровището и много от младите роби изчезват сред вълните. Стойността на имането се оценява на 2,6 милиарда долара.

10-те най-популярни изгубени съкровища в света6. Изгубените яйца на Фаберже

От 1885 г. до Руската революция през 1917 г., санктпетербургската къща на Фаберже създават 50 великденски яйца в чест на царското семейство, които били направени от възможно най-скъпите метали и инкрустирани с всевъзможни скъпоценни камъни. През 1927 г. комунистите решават да продадат скъпоценностите в полза на бюджета. Така чуждестранни колекционери придобиват голяма част от прочутите експонати на Фаберже, като днес само 10 от 50-те оригинални яйца са все още в Кремъл. От останалите 40 – 32 са в музеи и частни колекции. Осем от тях обаче са изчезнали безследно. Стойността им се оценява на около 150 милиона долара.


10-те най-популярни изгубени съкровища в света7. Изгубеното през 1715 г. испанско съкровище

През 2013 г. семейство от американският щат Флорида откри съкровище от потънал през 1715 г. кораб. Според специалисти находката от златни късове и монети на се равнява на 300 хиляди долара. Корабът е бил част от флотилия от 11 плавателни съда, пътували от Хавана за Испания. Те са били застигнати от ураган край бреговете на Атлантическия океан във Флорида. От бордовите дневници става ясно, че са пренасяли ценности на стойност 400 милиона долара.

10-те най-популярни изгубени съкровища в света8. Кехлибарената стая

Историята на прочутата Кехлибарена стая е изпълнена с мистериозни легенди. Две са основните загадки около нея. Първата е защо няколко поколения императори в продължение на 70 години настоявали за създаването на стая от материал, смятан за изключително неподходящ за монументално строителство. Дотогава от кехлибар нищо по-голямо от шахматна дъска не е било правено и изведнъж – шедьовър с площ 96 квадратни метра. А втората – къде все пак се намира сега истинската Кехлибарена стая. Стойността, на която се оценява е 170 милиона долара.

10-те най-популярни изгубени съкровища в света9. Съкровището на тамплиерите

Счита се, че Орденът на рицарите тамплиери е натрупал невероятни съкровища и реликви по време на съществуването си, включително легендарният Свети граал. Всички тези богатства са изчезнали след разпадането на Ордена, а стойността им е неизмерима.

10-те най-популярни изгубени съкровища в света10. Съкровището от остров Оук

В Източна Канада се намира малкият остров Оук в насечената брегова линия на Нова Шотландия с размери миля на миля и в непосредствена близост до сушата – на едва 60 метра. Носят се легенди, че на него някога било скрито пиратско съкровище или пък нещо друго (според някои е космически кораб), което е тайно и загадъчно. Мнозина са си пробвали късмета да разгадаят тайната му, неколцина дори са загинали там, но открито съкровище все още няма.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *