София е столица на България и най-големият град у нас, който носи името на късноантичната катедрала на града „Света София“. Градът е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в него е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България.

В София се намират Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически, природонаучен и други музеи. София е 13-ят по големина град в Европейския съюз. Ето 10-те най-популярни места в София.

1. Храм „Св. Александър Невски“

Едва ли има по-добре познато място. През 1955 г. е обявен за паметник на културата с национално значение. Храм-паметникът „Александър Невски“, кръстен на великия руски светец като акт на благодарност към руските войници, участвали в борбата за Освобождението от османско иго, е най-често срещаната забележителност на туристическите картички, които чуждестранните посетители си вземат за спомен от милата ни татковина.

2. Борисовата градина

Или както е известна още „Паркът на свободата“. Най-големият по площ парк в София е любимо място за отдих в забързания град. Първоначално паркът е наречен Разсадник, после Пипиниер, Цариградска градина, а след раждането на престолонаследника Борис Търновски е преименувана на Княз-Борисова градина. Паркът е изключително интересен за орнитолозите – на територията му се срещат 30 вида птици – рядко срещано разнообразие за градски район.

3. НДК

Този емблематичен за София бял монумент, увенчан с голямото колело над централния вход, наподобяващо око на циклоп, е построен през 1981 г. в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава. В интерес на истината прочутото колело в Националния дворец на културата е дело на великия скулптор, илюстратор и сценограф Георги Чапкънов и представлява слънце, напомнящо на таваните на къщите от Възрожденската епоха.


4. Орлов мост

Едно сакрално място за българската демокрация напоследък. Мостът е построен през 1891 година, две години след построяването на Лъвов мост (виж точка 8). До 1945 година Орлов мост е бил нещо като тържественият вход на София. Тук е свършвала столицата, а след моста се е проточвал само „Самоковският път“ (сегашното „Цариградско шосе“).

5. Църквата „Св. Неделя“

На старите картички ще я срещнете още като „Катедралата „Св. Крал““, с няколко по-високи кули вместо сегашните куполи. Това наименование се дължи на факта, че в нея се съхраняват мощите на сръбския крал Стефан Урош II Милутин. В историческата памет тя остава с ужасния атентат от 1925 г., след който църквата е реставрирана и обновена, за да добие сегашния си вид.

6. Античната Сердика

Стените, останали от римския град Улпия Сердика, кръстена така на император Марк Улпий Траян, владетелят, при когото Римската империя достигнала най-големия си разцвет, припомнят за славните дни на София. Император Константин Велики дори е имал намерение да премести столицата на империята тук. В крайна сметка днешната българска столица губи пред другия кандидат – Константинопол.

7. Централна гара

Софийската железопътна гара е най-голямата в България. Още през 1888 г. тя се превръща в събирателно място за пристигащите в новата българска столица граждани. По онова време Гарата се е намирала на северния край на София, която е имала скромното население от 30 хиляди души. Старата сграда на гарата е напълно разрушена на 15 април 1974 г., а новата сграда по проект на арх. Милко Бичев е открита на 6 септември 1974 г.


8. Лъвов мост

Един от най-старите символи на София. Мостът съществува още по време на Османското иго, когато е украсен с няколко цветни линии и поради това бил известен на жителите на града като „Шарения мост“. Лъвовете се появяват през 1889 г., когато мостът е преобразен и доукрепен. Мостът преминава над Владайската река и е разположен на кръстовището на бул. „Мария Луиза“ и бул. „Сливница“, като свързва Централната жп гара и Централната автогара с центъра на града.

9. Княжеската градина

Едно малко познато като име място, но вероятно посетено от почти всеки жител или гост на столицата. Става дума за онази градинка между Орлов мост и бул. „Васил Левски“, над която гордо стърчи Паметника на съветската армия – каменен туч, за който е спорно дали изобразява съветски войници или комиксови супергерои. В южната й част се намираше зоологическата градина, преди да бъде преместена на днешното си място през 1981 г. Аристократичното име на парка не е случайно – преди абдикацията си цар Фердинанд е планувал да издигне дворец на това място – по-красив и величествен от този на жълтите павета.

10. Градинката пред Народния театър

Театърът и градинката с бликащите фонтани пред него винаги са били един от символите на столицата. Те присъстват на болшинството картички от началото на 20 век като олицетворение на аристократическия облик на столицата – като бляскав дворец, открояващ се зад дворцовата градинка с фонтаните. Народният театър поддържа богат репертоар от съвременни и класически заглавия.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *