10-те най-млади милиардери в света

От хиляди години историята е доказала, че възрастта не винаги е правопропорционална на богатството. В подкрепа на това твърдение тези дни дойде и класацията на милиардерите по света, която списание Forbes публикува наскоро. Според нея 1426 човека притежават състояние от поне 1 млрд. щатски долара, като от тях 29 души са на възраст под 39-години.

Те от своя страна притежават общо 119 млрд. долара. Десетима от попадналите в подреждането са част от технологичния сектор, а четирима са натрупали своето състояние чрез социалната мрежа Facebook. Единадесет са американци, a петима от този списък за първи път присъстват в класацията на милиардерите. Ето 10-те най-млади милиардери в света.

1. Дъстин Московиц

Московиц е един от основателите на Facebook и бивш съквартирант на Марк Зукърбърг, но вече не работи за социалната мрежа. Той се е присъединил към инициативата на Бил Гейтс и Уорън Бъфет и ще дари по-голяма част от състоянието си.

2. Марк Зукърбърг

Малко изпълнителни директори могат да се похвалят с подобен медиен интерес, както Марк Зукърбърг. Откакто Facebook се появи на борсата през май 2012 г. състоянието на обикновено носещия качулка младеж търпри постоянни възходи и спадове, заради непрестанните колебания в цената на акциите на социалната мрежа.

3. Алберт фон Турн унд Таксис

Немският принц за първи път се появява в класацията на милиардерите още на 8 годишна възраст. Официално обаче той наследява богатството си през 2001 г., когато навършва 18 години. Желаният ерген е автомобилен състезател към немската лига.


4. Скот Дънкан

Дънкан, най-малкият от четирите деца, наследява огромното богатство на енергийния предприемач Дан Дънкан, основател на Enterprise Products Partners. Към днешна дата компанията притежава 50 000 мили нефтохимични тръбопроводи, природен газ и петрол.

5. Едуардо Саверин

Отново един от основателите на Facebook. Саверин се отказва от американското си гражданство през 2011 г. Новината идва само ден преди компанията да излезе на борсата. Едуардо, считан за някогашен най-добър приятел на Марк Зукърбърг, започва дълга съдебна битка с Facebook и успява да получи 5% от акциите. В момента той е бразилски гражданин, живее в Сингапур и инвестира в стартиращи компании.

6. Хуян Янг

Янг е дъщеря на основателя на компанията за недвижими имоти Country Garden Holdings и е най-богата жена в Китай. Баща й прехвърля своя дял на щата Охайо преди излизането на компанията на борсата през 2007 г.

7. Фахд Харири

Харири е най-малкият син на убития ливански премиер Рафик Харири. Завърша университет по архитектура в Париж през 2004 г. Докато все още е студент, младежът започва да се занимава с интериорен дизайн. В последствие открива свое студио в покрайнините на града и продава мебели на клиенти от Саудитска Арабия.


8. Мари Бесние Бовало

Мари, заедно с брат си Емануел (42 г.) и сестра си Жан-Мишел (45 г.), наследява френския млечен гигант Lactalis, производители на популярното сирене Президент Бри.

9. Шон Паркър

Паркър реконструира своя иновативен видео сайт за онлайн чат AirTime с надеждата, че той ще повлияе върху останалите му уеб компании. На 19 години Шон напуска колежа, за да разбие звукозаписната индустрия с Napster – сайт за размяна на музика. Той е известен още като първия президент на Facebook, когато е бил само на 24 г.

10. Айман Харири

Айман също е син на убития ливански премиер Рафик Харири. Той работи в Saudi Oger, една от най-големите строителни фирми в Саудитска Арабия, източник на семейното богатство на Харири.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *