По време на отпуск, през уикенда или пък в някой свободен делничен ден… защо да не отскочим до Югоизточна България? Регионът е пълен с красиви и мистични забележителности, обаятелни пейзажи и истинско гостоприемство.

Дестинациите от Югоизточна България, които днес ще ви представим, със сигурност ще ви накарат да се гордеете, че сте българи и че точно в нашата страна има такива уникални и неповторими забележителности.

Пригответе се за мистични места, пълни с легенди и сказания, за места, пропити от история и невероятна природна красота. Да тръгваме!


1. Дяволският мост

Това е средновековен мост на река Арда. Построен е в началото на XVI в. На 24 февруари 1984 г. мостът е обявен за паметник на културата. Има различни легенди за Дяволския мост. Едната от тях гласи, че в един от камъните му личи отпечатък от стъпката на Дявола. Друга пък казва, че между 11 и 12 часа на обед, когато мостът и отражението му образуват окръжност, може да видиш лика на Сатаната. Според трета майсторът на моста – Димитър от близкото село Неделино, приел предизвикателството да издигне връзка между двата бряга на бурната река. Гой се справил великолепно, но скоро след това починал. Смята се според поверията, че в градежа на моста имал пръст Сатаната. Дяволът обещал на майстора да сподели тайна, която ще направи творението му вечно, ако успее да го завърши за 40 дни. Ако ли не, той ще вземе душата му. Димитър се справил и Сатаната изпълнил обещанието си, но скоро след това майсторът починал и отнесъл тайното познание в гроба.

2. Каменните гъби

Каменните гъби са природен феномен, намиращ се до самия път между Хасково и Кърджали. Те са изваяни в риолитови вулканични туфи. Легендата разказва за въглищаря Радуил, който имал 4 дъщери. Един ден те тръгнали за вода, но били подгонени от нашественици. Девойките изплашили коня на водача, който паднал на земята и бил разкъсан. Девойките били застигнати от приятеля на загиналия – Омур. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата от тях. Щом докоснала земята обаче, тя се превърнала мигом в каменна гъба. Замахнал и покосил и другите две сестри, но се повторило същото. Омур се изплашил и слязъл от коня, но преди да убие последната девойка, главата ѝ сама се превърнала в камък. Мъжът скочил на коня си ужасен и започнал да бяга, но при първата крачка се превърнал в черна скала. Днес хората наричат самотната канара в близост до гъбите – Каратепе (черен хълм).

3. Вкаменената сватба

Вкаменената (или каменната) сватба е природен феномен, който се намира край село Зимзелен. Обявен за защитен обект през 1974 г. Впечатляващото е, че това са 10-метрови скали, наподобяващи прегърнати младоженци. Тук легендата започва с местен момък, който залюбил девойка от съседно село. Единствено сините ѝ очи се виждали от забуленото и лице. Бащата на момъка отишъл в селото и успял да откупи девойката за гърне пълно с жълтици. Вдигнала се голяма сватба. Изведнъж духал вятър, отвял кърпата на девойката и открил лицето ѝ. От красотата ѝ свекърът занемял. Нечестиви мисли минали през главата му. Тогава се случило нещо страшно – сватбата за миг се вкаменила. Останал само младоженецът, вцепенен от мъка и ужас. Измолил вятъра да вкамени и него. Молбата му била чута, а в краката му останала жива само малката локва, образувана от неговите сълзи, която съществува и днес.


4. Перперикон

Намира се в Източните Родопи, близо до Кърджали. Това е скален град, останал от дълбока древност. Един от най-древните монументални мегалитни паметници и една от най-посещаваните туристически забележителности в нашата страна. Много от находките, открити при археологически проучвания на Перперикон, днес можем да видим в Историческия музей в Кърджали. На това място още през V хил. пр. Хр. започва култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. Според последните археологически проучвания храмът на Дионис е бил точно на това място.

5. Змийски остров или остров Св. Тома

Островът се намира в южната част на българското Черноморие. Смята се, че библейският светец свети Тома е живял там и затова мястото носи неговото име. Другото му име пък идва от множеството сиви водни змии, които обитават и се хранят с риба във водните около острова. Змийският остров е едно от местата в България, където се срещат диворастящи кактуси. Те са били засадени от цар Борис III през 1933 г., като монархът ги е пренесъл от ботаническата градина в Братислава. Пребиваването на острова и всяка човешка дейност са строго забранено. И макар до него да се стига лесно, тъй като се намира на 36 км от Бургас, трябва да се насладите на чата му от разстояние.

6. Замъкът в Равадиново

Замъкът в Равадиново не е автентична историческа сграда, но е построен така че да наподобява истински средновековен рицарски замък. Покрай зданието има много зеленина, а самата сграда е обрасла с бръшлян. Пред замъка има изкуствено езеро, а в самия замък – картинна галерия, изба и огромни зали. Нощното осветление е изключително красиво и прави мястото приказно.

7. Мистична гробница на Бастет

Гробницата се намира до Малко Търново, на 1 км от границата с Турция. За се стигне дотам трябва да предупредим граничната полиция на изхода на Малко Търново. Пещерата се свързва с древната египетска богиня на любовта, плодородието и радостта – богиня Бастет. Тя е изобразявана като жена с глава на котка. Гробницата е открита случайно от местен иманяр през 1981 г., който предал на Людмила Живкова мистериозна карта от животинска кожа. Твърди се, че тя от своя страна занесла картата на пророчицата Ванга, която пък разкрила невероятна история за каменен ковчег от черен гранит на хиляди години, скрит дълбоко под земята и изписан с непозната писменост.


8. Природен парк „Сините камъни“

Намира се в близост до Сливен. Скалите в него са кварцови. Флората и фауната на парка са много интересни и разнообразни. На територията му се срещат птици, които гнездят само там. Най-известната местност от парка е “Карандила”. Достъпна е с въжена линия или автомобил, както и чрез туристически пътеки. Името на местността се предполага, че идва още през османското владичество в България – от турската дума “кара” (черно). По време на чума жителите от града са се изнасяли в местността, тъй като тя е изолирана и разполага с няколко извора.

9. Созопол

Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Най-ранното селище в района възникнало в края на V хилядолетие пр.н.е. В непосредствена близост до града са няколко къмпинга: „Градина“, „Златна рибка“, „Каваци“, „Веселие“ и „Смокиня“. Първите два, както и последните три имат обща брегова ивица, която е и един от най-големите нудистки плажове в България.

10. Старият Несебър

Несебър се намира само на 36 км североизточно от Бургас. Разположен е на полуостров, а северно от него е най-известният парти център на Балканите – Слънчев бряг. Старият град е разположен на малък полуостров, на който е имало около 42 църкви. По-малко от половината от тях са открити, а действаща е само една. Другите по-запазени са превърнати в картинни галерии. В средата на провлака между стария и новия град се намира старата мелница на града, която не функционира като такава, а е една от най-известните туристически атракции по българското Черноморие.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.