Като ученик бях впечатлен, когато другарката по география ни преподаваше за Москва. Не можех да си представя колко голям трябва да е един град, за да има население, колкото България.

Днес ви предлагам да се впечатлим от градовете по света, събиращи в пределите си, най-много хора. С други думи – 10 от най-населените градове в света.

1. Токио, Япония

10 от най-населените градове в света

Според преброяване от 2011 г. Токио има население 13 185 502 души. Градът е седалище на японското правителство, а в него се намира Императорският дворец. Определян е като един от трите „командни центъра“ на световната икономика, наред с Лондон и Ню Йорк. В него се намират едни от най-големите инвестиционни банки и застрахователни компании. Това е един от най-скъпите градове за чужденци в света. Днешният архитектурен пейзаж на Токио е с една от най-модерните и съвременни архитектури.


2. Сао Пауло, Бразилия

Сао Пауло е с над 11 милиона души население и е най-големият в Южното полукълбо, а това логично го нарежда сред най-населените градове в света. Намира се на 400 км от Рио де Женейро и на 1030 км от столицата Бразилия. Сао Пауло е финансовият център на страната, а сред забележителностите му са Музеят на изкуствата, готическата Катедрала, мостът Октавиу Фриаш. Разделен е на 31 градски общини.


3. Истанбул, Турция

10 от най-населените градове в света

Градът свързва континентите Европа и Азия и е с население над 13 милиона души. Географското местоположение става фактор за избора му от Константин Велики през 324 г. и обявяването му за столица на Римската империя през 330 г. Днес Истанбул е икономически център на страната и средище на различни култури. Сред забележителностите му са Топкапъ сарай, църквата Света София, българската желязна църква Свети Стефан и Капалъ чарши. През 2003 г. е построена пистата за Формула 1 – Истанбул парк. Градът е дом на най-известните турски футболни отбори – Галатасарай, Фенербахче и Бешикташ.

4. Ню Йорк, САЩ

С население над 8 милиона души, Ню Йорк е един от най-големите и впечатляващи градове в света. Състои се от пет района Бруклин, Бронкс, Манхатън, Куинс и Стейтън Айлънд. Важен финансов, комуникационен и туристически център в Америка. Сред забележителностите му са Емпайър Стейт Билдинг, Статуята на свободата, Таймс Скуеър, Уолстрийт, централата на ООН, катедралата Свети Патрик, Бруклинския мост, Музеят на изкуствата Метрополитън, Музеят на модерното изкуство, Музеят на съвременното изкуство Гугенхайм.


5. Сеул, Южна Корея

10 от най-населените градове в света

Най-големият политически, икономически и културен център на страната и още един от най-населените градове в света. Населението му е над 10 милиона. Градът е разделен от широкото почти километър корито на река Хан-ган. Сеул е дом на световноизвестните компании Samsung, LG, Hyundai – Kia. Градът беше домакин на XXIV Летни олимпийски игри през 1988 г. и Световното първенство по футбол през 2002 г.

6. Джакарта, Индонезия

Джакарта е столицата и най-голям град в Индонезия. Намира се на стров Ява, а според преброяването от 2013 г. населението му е над 9 989 000 души. Икономически, културен и политически център на страната. Старата част е известна като туристическа дестинация. Градът е спирка на чуждестранните туристите, поели към Бали.


7. Мумбай, Индия

10 от най-населените градове в света

Старото му име е Бомбай (до 1995 година). При преброяването от 2010 г. градът е имал население близо 14 милиона души. Той е най-големият град в Южна Азия и най-голямото пристанище в западна Индия. Финансов център и дом на киноиндустрията – Боливуд. Националният парк Боривари е един от малкото паркове в света, разположен в град.

8. Мексико Сити, Мексико

До XVI век градът се е наричал Теночтитлан. Днес е столица и най-големият град на Мексико, с население близо 8 900 000 души. Един от най-важните икономически центрове на Америка, градът се намира на 2240 метра надморска височина. Той е и важен туристически център. Разполага с един от най-добрите музеи в света – Национален музей по антропология.


9. Шанхай, Китай

10 от най-населените градове в света

Той е най-големият град в Китай и един от четирите градове-провинции, подчинен пряко на централното правителство. Разположен е в източната част на страна. През 2009 г. населението му е над 19 милиона души. Шанхай е и популярна туристическа дестинация. Символът на града е кулата „Перлата на изтока“.

10. Карачи, Пакистан

Градът е разположен на брега на Арабско море. Официалният език, който се говори там е урду, а населението му през 2017 г. е било повече от 14 милиона души. Най-големият град в Пакистан и 12-ти по население в света. По-голяма част от жителите му са мюсюлмани, но има и значителна християнска общност. Карачи е известен и с това, че в него са извършени много терористични атентати.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *