Световният ден на книгата и авторското право е ежегодно събитие, организирано от Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), с цел насърчаване на четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

През 1995 г. ЮНЕСКО решава Световният ден на книгата да се чества на 23 април, тъй като датата е и годишнината от смъртта на Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, както и от раждането или смъртта на няколко други видни автори.

По този повод ЮНЕСКО заедно с консултативния комитет от основните сектори на книжната индустрия избират Световна столица на книгата за една година. Всеки определен за такава столица град изпълнява програма от дейности с цел популяризиране на книгите във всички възрасти и споделяне на ценностите на ЮНЕСКО.


Първоначалната идея е замислена през 1922 г. от испанския писател Висенте Клавел Андрес, като начин да се почете авторът Мигел де Сервантес. В Испания Денят на книгата започва да се празнува за първи път на 7 октомври 1926 г. (датата, на която се смята, че е роден Сервантес).

През 1930 г. крал Алфонсо XIII одобрява промяната за отбелязването на „Деня на книгата“ на 23 април, предполагаемата дата на смъртта на Сервантес. Смята се за по-подходящо този ден да се отбелязва в по-приятен сезон за разходки и разглеждане на книги на открито.

Празникът се радва на голяма популярност, особено в Каталуния, откъдето произхожда и съвпада с Деня на Св. Георги Победоносец, покровителя на областта. Денят обикновено включва размяна на подаръци между любими хора и след Панаира на книгата през 1931 г. в Барселона традиционно се подаряват книга и роза.

В Швеция денят е известен като Världsbokdagen (Световен ден на книгата) и аспектът на авторското право рядко се споменава. Събитието се празнува на 23 април, но е преместено на 13 април през 2000 г. и 2011 г., за да се избегне съвпадение с Великден.

В Обединеното кралство и Ирландия Световният ден на книгата е събитие, което се провежда ежегодно в първия четвъртък на март и съвпада с издаването на специални издания. Годишният празник на 23 април е Световната нощ на книгата, събитие, организирано от независимата благотворителна организация The Reading Agency.

В Кенсингтън, Мериленд, Денят на книгата се отбелязва с уличен фестивал в неделята, най-близка до 26 април.

На днешния Световен ден на книгата и авторското право споделяме с вас 10 предимства от четенето на книги, за които предполагаме, че ще ви е любопитно да научите.


1. Четенето тренира мозъка

10 причини да четем повече книги

Английският писател Джоузеф Адисън казва, че „четенето е за ума това, което упражнението е за тялото“.

Има много неща, които трябва да запомните, докато четете книга. Трябва да имате предвид имената на героите и техните характеристики, местата, последователността на събитията, важните разговори, сюжетите и подсюжетите, които принадлежат на дадена история. Дори ако обичате да четете книга на един дъх, трябва да помните подробностите през цялото време, което отделяте за прочитане. Следователно четенето е тренировка за мозъка ви, която подобрява функцията на паметта.

2. Намалява стреса

Четенето има силата да ви пренесе в друг свят и далеч от монотонното ежедневие. По този начин може да намали стреса, да понижи сърдечната честота и да регулира кръвното налягане. Всички сме го усетили сами. Четенето на добра книга след дълъг и стресиращ ден прави чудеса върху душевното ни състояние. Проучванията показват, че прелистването на книга може да е по-ефективно занимание при облекчаване на стреса, отколкото играта на видеоигри.

Четенето е един от най-добрите начини да отпуснете ума си. Според изследване на Университета в Съсекс четенето дори за 6 минути може да намали нивата на стрес до 68%. Психолозите смятат, че това вероятно е така, защото, когато сме ангажирани с книга, умът ни е фокусиран върху четенето. Дори малкото отвличане на вниманието от реалния свят и нашите проблеми облекчава напрежението в мускулите и сърцето.

3. Разширява знанията

10 причини да четем повече книги

Четенето е не само страхотно хоби, но и невероятно средство за саморазвитие. Създаването на навик да прелиствате книга от време на време може да ви направи много по-добър човек. Книгите са много богат източник на информация. С всяка една, която прочетете, научавате нови неща. Запознавате се с различни хора, техния опит, места, култура и факти. Четенето на книги увеличава знанията и подобрява способността да вземате по-добри решения и избори в живота. Едно от големите предимства на книгите е, че знанията, които придобивате от тях, никога не могат да ви бъдат отнети. Четейки повече, ставате по-умни.


4. Щастливи читатели

Всички знаем, че четенето е важно, но много хора все още го възприемат като скучна работа, а не като приятно занимание. Добрата новина е, ако сте от хората, които гледат на четенето като на рутинна работа, все пак можете да постигнете много, с малко усилия. Като четете само по 20 минути на ден, всъщност ще прочетете 1,8 милиона думи за една година. При средно 500 думи на страница, това означава, че ще прочетете 3600 страници годишно. Това са 12 книги с по 300 страници всяка.

Една добра книга може да направи чудеса за облекчаване на стреса и депресията. Очевидно е защо хората, които четат повече, са по-самоуверени и щастливи. Чрез проучване на повече от 4000 възрастни, университетът в Ливърпул стига до заключението, че читателите са по-щастливи, по-малко стресирани, справят се по-добре с предизвикателствата и имат повече близки приятели, отколкото нечетящите.

5. Четенето удължава живота

10 причини да четем повече книги

След проучване от университета Йейл с 3500 души на възраст над 50 години, е доказано, че участниците, които четат поне 30 минути на ден, живеят средно с 23 месеца по-дълго от останалите. Друг интересен факт за четенето е, че всъщност има разлика дори между тези, които четат вестници и списания и другите, които четат художествена литература. Читателите на книги живеят по-дълго от такива, които предпочитат пресата.

6. Бързото четене

Въпреки че не е открита пряка причинно-следствена връзка между скоростта на четене и високия коефициент на интелигентност, не може да е съвпадение, че необичайно интелигентните хора също имат много над средната скорост на четене. Обикновеният човек може да чете между 200 и 300 думи в минута. В зависимост от практиката и интереса, този брой може да достигне до 500 думи в минута. Това, което вероятно не знаете е, че някои забележителни личности също са имали невъобразима скорост на четене. Наполеон е четял с абсолютно удивителната скорост от 2000 думи в минута. За Оноре дьо Балзак e известно, че е успял да завърши малък роман за по-малко от половин час.

Световният рекорд за скорост на четене датира от 1990 г. Хауърд Берг е признат от „Книгата на рекордите на Гинес“ като най-бързият четец в света, титла, която държи и до днес. Независимо, че може да изглежда невъзможно за повечето от нас, неговият рекорд е от 25 000 прочетени думи в минута. Мнозина поставят под съмнение твърдението. Направен е експеримент, за да се провери дали това е вярно.

7. Трите най-продавани книги

10 причини да четем повече книги

Поради факта, че четенето е толкова важна и изключително полезна дейност, може да ви е интересно да разберете кои 3 книги са най-популярни към 2021 г.

С 500 милиона продадени копия, на трето място е фантастичната поредица за „Хари Потър“ на Дж. К. Роулинг. Невероятната история за младия магьосник, която писателката написва, успява да докосне сърцата на много фенове.

На второ място е книгата „Цитати от председателя Мао Дзедун“, която е продадена в 900 милиона копия по целия свят. Известна още като „Малката червена книга“, публикувана за първи път през 1964 г.

Най-популярната книга на всички времена е Библията. Продадена в повече от 6 милиарда екземпляра, тя е най-печатаната, продавана и четена книга. Преведена е на над 300 езика.


8. Най-добрият приятел на читателя

Винаги можете да имате приятел под формата на книга. Има причина читателите да смятат книгите за най-добри приятели. Те ще останат с вас независимо от всичко. Можете да ги носите и четете, където и когато пожелаете, при условие, че отделите време за това. Най-важното значение на четенето е, че то ви помага да израствате като личност, прави ви съпричастни и смирени.

9. Четенето помага за добрия сън

10 причини да четем повече книги

Най-добрият начин да отпуснете ума си е като се изгубите в книга. Четенето има много положително въздействие върху друг важен аспект от живота – добрият нощен сън. То успокоява ума и ви помага да спите по-добре. Създавайки рутина преди лягане, която включва четене, можете да сигнализирате на тялото си, че е време за сън. Избягвайте да четете трилъри, ужаси и книги от жанра мистерия вечер, тъй като има голяма вероятност да останете будни. Прочетете някои успокояващи, вдъхновяващи книги, които ще ви дадат положителни емоции, без да ви правят напрегнати. Като оставите телефона си настрана и вземете книга, вие казвате на мозъка си, че е време да се успокои. Освен това четенето ви помага да се отървете от стреса и тревожността си непосредствено преди лягане, като подобрява качеството на съня.

10. Подобрява комуникационните умения

Проучване установява, че 69% от работодателите търсят да наемат служители с добри комуникативни умения.

Едно от основните предимства на четенето е, че ви помага да общувате по-ефективно. Книгите имат силата да обогатяват речника на хората, заедно с възможностите за активни контакти. Тенденцията в съвременното общество е, че голям брой читатели посещават книжарници, библиотеки и книжни клубове, което показва, че има бъдеще в печатните, а не само в електронните медии.

Изледване, проведено от университета в Единбург и Кралския колеж в Лондон, доказва, че има пряка връзка между способността за четене и IQ-то.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *