Безкрайни пусти плажове, пикантна храна, текила, усмихнати хора и много забавление. Така с няколко думи може да опишем най-старата държава в Северна Америка – Мексико. Но тя определено е много повече. Знаете ли, че много любими храни произхождат именно оттам: ванилия, домати, шоколад, люти чушки, авокадо и царевица.

Третата по големина държава в Латинска Америка е най-големият производител на сол в света. В нея са открити над 29 000 археологически обекта. Освен това Мексико се слави като една от страните с най-голямо биоразнообразие в света. За мексиканците пък казват, че са топъл и гостоприемен народ. Ето още 10 любопитни факта за Мексико.

10 страни в света…

10 любопитни факта за Мексико

…са с по-голямо население от това на Мексико – 121 милиона души (към 2015 година). Освен това е най-голямата испаноговоряща страна и втората по брой на изповядващи католицизма.


9 народа…

10 любопитни факта за Мексико

…имат принос към основаването на съвременно Мексико. Във вените на днешните мексиканци тече кръвта на древните племена олмеки, сапотеки, миштеки, маи, ацтеки, инки, както и на африканци, французи и испанци.

8 години независимост

10 любопитни факта за Мексико

Получава щата Тексас, когато се отделя от Мексико през 1836 година. 8 години по-късно територията е анексирана към САЩ. Вероятно това е причината през 1938 година Мексико да е единствената държава в света, която осъжда анексирането на Австрия към нацистка Германия.


7 дни

10 любопитни факта за Мексико

Само за седмица насред царевична нива край село Парикутин изниква не какво да е, а цял вулкан. Още с появата си, в началото на 1943 година, вулканът проявява своята активност, бълва лава, дим и пепел, което принуждава жителите да напуснат селото. Активността на Парикутин продължава до 1952 година, когато утихва и заспива.

6 инча

10 любопитни факта за Мексико

Столицата Мексико потъва между 6 и 8 инча всяка година. Градът е построен на мястото на древната столица на ацтеките – град Теночтитлан, който пък на свой ред е основан в средата на голямо езеро. Почвата под града се оказва доста нестабилна, а редица фактори като добива на вода, строителството, разрастващата се популация, също допринасят за пропадането на мегаполиса.

5 милиона долара глоба

10 любопитни факта за Мексико

Толкова се наложи да плати дружеството, наето да построи Великата мексиканска стена (препятствие, което разделя територията на Съединените щати от Мексико). Целта на съоръжението е да намали потока от нелегални емигранти към САЩ. По ирония на съдбата строителната компания беше глобена за използване труда на нелегални емигранти от Мексико.

4 хиляди вулкана

10 любопитни факта за Мексико

Територията на страната попада в т.нар. „Огнен кръг“, в който са концентрирани 75% от действащите вулкани по целия свят. За най-опасния вулкан в страната се счита Попокатепетъл, който се намира само на 70 км от столицата ѝ.


300 години

10 любопитни факта за Мексико

В продължение на 300 години Мексико е испанска колония под името Нова Испания. По-късно след Американо-Мексиканската война, тя губи половината от територията си – днешните пет американски щата – Тексас, Аризона, Ню Мексико, Невада и Калифорния.

2 хиляди години…

10 любопитни факта за Мексико

…отнема строителството на Великата пирамида в Чолула, която официално се счита за най-голямата в света. Основата ѝ заема площ от 200 декара, а височината ѝ е 66 метра. За съжаление пирамидата непрекъснато се руши под напора на времето.

1 час

10 любопитни факта за Мексико

Само толкова продължава управлението на 34-тия президент на Мексико Педро Ласкураин. Той заема поста в резултат на въоръжен преврат, но подава оставката си доброволно. Това е най-кратко заеманият президентски пост в историята.




Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *