Крит, петият по големина в Средиземно море и най-големият от гръцките острови, е зашеметяващ с прекрасните си плажове и лазурното си море, с красивата си природа, с неповторимата си атмосфера.

Островът е и дом на Минойската цивилизация, считана за първата напреднала европейска цивилизация.

Веднъж потопил се в атмосферата на острова, човек го отнася в сърцето си за цял живот. Ето и места, които може да посетите.


1. Ираклио (Ηράκλειο)

Столицата на Крит е съчетание от древност и съвремие. Динамичен град, с много кафенета, таверни, магазини за сувенири. Заслужава си да се разходите по павираните улички на стария град и да се снимате пред фонтана Морозини, известен и като „Фонтанът на лъва“, любимо място за разходка на местни и туристи.

Посетете Морската крепост, построена от венецианците през XIV век и превърнала се в емблема на града. Може би най-голяма забележителност на града е Археологическият музей, един от най-значимите в Европа, дал подслон на артефакти от всички периоди на Критската история.

Най-впечатляваща е Минойската колекция на музея, в която са изложени стенописи от двореца Кносос, както и Фестоски диск, една от загадките на археологията, писмена система без аналог, чиито надписи все още не са дешифрирани.

2. Дворецът Кносос (Το παλάτι της Κνωσού)

Той е център на Минойската цивилизация. Древният град с двореца, който е бил седалище на цар Минос, е най-големият емблематичен археологически обект на Крит. Според легендата Кносоският дворец е същият легендарен лабиринт, където е живял Минотавърът.

Кносос е бил религиозен и административен център, в него е живяло царското семейство. Само на няколко километра от Ираклио, Кносос ще ви върне в живота на минойците от преди повече от 3000 години. Желателно е да го посетите рано сутрин, защото жаркото критско слънце е твърде силно.

3. Пеза (Πεζά)

Пеза е долината на виното.Районът Пеза (ударението пада на „а“- ПезА)  е на територията на префектура Ираклио. Това е районът, даващ 70% от винопроизводството на Крит.

Още от времето на Минойското царство производството на вино е било застъпено в поминъка на жителите.Направете си винен тур и изберете някоя от винарските изби Douloufakis, Rhous, Lyrarakis, за да поглезите сетивата си с прекрасно критско вино.


4 . Манастир Аркади (Ιερά Μονή Αρκαδίου)

Уникален архитектурен паметник, живописно разположен на склона на планината Ида, светиня за критяните. Манастирската църква е изградена през 16 век от венецианците, а самият манастир през 16 и 17 век е важен духовен център с килийно училище и библиотека. Това място е много важно за историята на острова.

През 1866 критяните се вдигат на бунт срещу турците и около 1500 души се барикадират. Жените и децата са взривени не от турците, а от местните мъже, за да не попаднат живи в ръцете на врага. Но трагичните събития, разиграли се там, довеждат до освобождаването на Крит и обявяването на независимостта му две години след това, през 1868 г.

Разгледайте красивата двукорабна базилика, сградите, част от манастирския комплекс и експозицията, в памет на загиналите за свободата си критяни.

5. Агиос Николаос (Άγιος Νικόλαος)

Красиво градче в източната част на Крит, с уникално разположение, по протежението на един от най-красивите заливи, Мирабело.В центъра на градчето вниманието ви ще привлече езеро, свързано с морето посредством изкуствено прокопан канал.

Това е сладководното езеро Вулизмени, с дълбочина 64 м. Когато в района има земетресения, повърхността му започва да трепти. Задължително е да направите разходка около езерото и по протежение на канала, защото тук са разположени таверни, кафенета, магазинчета. Това е и най-популярното място за разходка в града.

6. Елунда (Ελούντα)

Елунда е едно от най-предпочитаните места за почивка. Щедрата красота на природата е направила от рибарското селце курорт, известен снай-луксозните и скъпи хотели в Гърция. Местните се гордеят с факта, че преди десет години Лейди ГаГа избира курорта за своята лятна почивка.

Можете да се любувате на прекрасни морски гледки към Спиналонга, да тествате критски ястия, да се забавлявате. Атрактивно място в залива Елунда е селцето Плака, което заслужава да бъде видяно.

Само на няколко километра от Елунда, в залива Мирабело, рибарското селце Плака ще ви очарова с чудни гледки, спокойствие, уютни таверни и малки магазинчета за сувенири. Тук можете да се насладите на местни специалитети, да хапнете прясна риба. От Плака тръгват и лодките, които ще ви отведат до Спиналонга.

7. Спиналонга (Σπιναλόγκα)

Спиналонга е сред най-популярните туристически забележителности на Крит, малко островче, намиращо се във водите на залива Мирабело. През 16 век венецианците издигат на това място непревземаема крепост, пазеща селището от пирати. По-късно, войските на Османската империя, след превземането на Крит, не могат да превземат Спиналонга цели 46 години.

Спиналонга се слави с тежката си и тъжна история. Наричат острова мястото на живите мъртви, тъй като в периода от 1903 г. до 1957 г. е бил колония на болните от проказа, които били докарвани не само от Гърция, но и от Европа. Ще видите тунела, през който минавали прокажените и знаели, че няма обратен път, тук очаквали смъртта си. Крепостта е добре запазена, някои от сградите са реновирани.


8. Ретимно (Ρέθυμνο)

Ретимно е изключително привлекателен град, запазил средновековния си облик. Разположен в западната част на Крит, градът е построен от венецианците,след като венецианците завладели острова. Така че влиянието на венецианската архитектура се усеща навсякъдев старата част на града.

Непременно се разходете до венецианската крепост Фортеца, издигната в края на 16 век. От там гледката към града е прекрасна. Старият град е уникален, красив, пъстър, разходката из него ще ви донесе истинско удоволствие. Снимайте се до древния фонтан Римонди, разходете си до венецианското пристанище, посетете Археологическия музей.

Магазинчето към музея е в постройката на Венецианската Лоджия, построена в средата на XVI век. Тук можете да купите копия на гръцки скулптури, книги, сувенири. Опитайте критска бира, пийте критски коктейли.

9. Ставрос (Σταυρός)

Ставрос е малко селце, недалеч от Ретимно, но е туристическа атракция. Тук се намира плажът Зорбас, където през 1964 г. Антъни Куин танцува прочутото Сиртаки от филма „Зорба гъркът“.

10. Манастирът Превели (Ιερά Μονή Πρέβελη)

Манастирът се счита за една от най-интересните забележителности на Крит. Построен е на висок хълм, от който гледката към Либийско море е много красива. За времето на своето съществуване манастирът е бил разрушаван шест пъти – пет от турците и веднъж от германците.

Манастирският комплекс се състои от два манастира – Свети Йоан Кръстител и Свети Йоан Богослов, в който живеят трима монаси. Интересно е да се види камбаната, на която е гравирана годината 1594, най-далечната година, свързана с историята на манастира.

Вижте 10 места, които да посетим на остров Крит (част 2)
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.