10 любопитни факта за Литва

Днес тя е малка държава с територия от едва 65 300 квадратни километра, но като Велико херцогство на Литва страната е била най-голямата в Източна Европа, включвайки днешните Беларус, Украйна, Полша и Русия. Населението на Литва днес е 3 милиона, за езика си твърдят, че е по-древен дори от латинския.

Няколко държави претендират, че се намират точно в средата на Стария континент – например Беларус и Унгария, но мястото край село Пурнушке в Литва среща подкрепата на научната общност и с основание Литва се окичва с приза „В сърцето на Европа“.

Най-южната прибалтийска държава е и най-голямата от трите, разположени на брега на едноименното море. Средностатистическият българин обаче не знае много за тази приветлива държава – че е била част от СССР, заедно с Латвия и Естония, че вече е член на ЕС и НАТО.

Справя се сравнително добре икономически, че въпреки напредъка има огромна емиграция, че туристическите забележителности не са никак малко, че имат един от най-добрия интернет в света, че кухнята е доста интересна…Какво още не знаем за тази малка страна на хора с големи сърца? Ето 10 любопитни факта за Литва.

1-ва по самоубийства

10 любопитни факта за Литва

Жителите на Литва прибягват два пъти по-често към самоубийство, отколкото естонците и 18 пъти по-често от гърците. Общо жителите на балтийските държави – Литва, Латвия и Естония – извършват по-често самоубийство от гърците, италианците, испанците и португалците, показва статистиката.

20 литра алкохол

10 любопитни факта за Литва

Литовците консумират близо 20 литра алкохол на година (18.2 литра), изпреварвайки беларуси, молдовци и руснаци. По този показател литовците се нареждат на първото място в не много престижната класация за най-пиещата нация в света. Като основни причини за пиянството си, литовците изтъкват лошо психическо здраве и проблемите в междуличностните отношения.

30% емигранти

10 любопитни факта за Литва

Литва е страната с най-голяма емиграция в Европа. За 30 години Литва е загубила 30% от населението си. За сравнение, ние сме „само“ с 25% емигранти.


46 метра

10 любопитни факта за Литва

Толкова е дълбочината на най-дълбокото езеро в Литва – Галве. То се намира в района на Тракайския национален парк, където може да се насладите на още 200 езера.

5 съставки…

10 любопитни факта за Литва

…има в един от най-популярните литовски десерти – Шакотис. В превод името означава „клончест сладкиш“. За да го приготвите, ще са ви необходими масло, яйца, захар, сметана и брашно. Приготвя се във фурната на въртящ се шиш или върху огън. Ястието се счита за шедьовър на кулинарното изкуство.

60-метрови дюни

10 любопитни факта за Литва

На брега на Балтийско море в Литва се намират най-високите движещи се пясъчни дюни в Европа. Средната им височина е 35 метра, но някои достигат внушителните 60 метра.

74 години

10 любопитни факта за Литва

Толкова е средната продължителност на живот в Литва. Толкова е и в България, и Латвия, което нарежда тези три държави сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в Европа.


85% собственици на имот

10 любопитни факта за Литва

Почти всички жители на Литва – 85%, живеят в собствено жилище. Обяснението – разходите за собствено жилище са по-ниски, отколкото за жилище под наем или тези, които плащат ипотека.

9-вековна столица

10 любопитни факта за Литва

Столицата на Литва – Вилнюс, възниква като град преди 9 века – през далечната 1128 година, за основен административен център на държавата е обявен малко по-късно – през 1240 година. Старинната част на града е в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство.

100 хиляди кръста

10 любопитни факта за Литва

На север от литовския град Сиаулиа се намира Свещеният хълм на кръстовете, за който се твърди, че е възникнал след битка през 1831 г. На хълма днес са разположени около 100 000 кръста. Смята се, че мястото носи късмет на посетителите си.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *