Котките, наравно с кучетата, са едни от най-често срещаните домашни любимци. Опитомяването на „мъркащите“ започва преди 8000 години, като те са едни от най-умните животни и според специалистите възприемат човешките чувства и настроения. Реномето им обаче е точно толкова променливо, колкото и човешката история.

В Древен Египет, по времето на великите фараони, котките са почитани като божества. Ако някой бъдел заподозрян, че е убил котка, заплащал в онези времена със собствения си живот. През Средновековието обаче, а и малко след него, котките били смятани за съюзници на дявола и спътници на вещиците. Тогава те тогава били убивани по най-жесток начин и дори хвърляни на клада.

И макар на много места и до днес да е останало вярването, че черните котки носят лошо предзнаменование, англичаните например ги смятат за носител на щастие и радост. Според учените с помощта на мяукането котките показват дали са гладни, уплашени или щастливи. Правят го обаче само пред хората. Те не издават тези звуци пред други котки.

Светът отбелязва Международния ден на котките на 8 август, а в Русия ги почитат на 1 март, спят между 12 и 14 часа на ден, обонянието им е 14 пъти по-силно от човешкото, а телесната им температура е около 38-39 градуса… Ето още 10 любопитни факта за котките.

1. Най-големите домашни котки са от породата „менска енотова“ и тежат до 11 кг.

2. Котките са едни от най-умните животни и възприемат човешките чувства и настроения.

3. Котките могат да бъдат научени как да ползват тоалетна.

4. Урината на котките свети при ултравиолетово осветление.

5. Зрителният им обсег е 220 градуса, докато при хората той е едва 180.

6. Макар и доста по-малки, котките имат 230 кости, с 24 повече от хората.

7. Котките са и по-бързи от нас – максималната им скорост е около 48 км/ч, докато най-бързите атлети тичат с не повече от 45 км/ч.

8. Отпечатъкът от носа на котката е уникален, също както този на пръстите и зениците при човека.

9. Котките отделят пот през долната част на лапите си и ги отъркват, за да маркират територията си.

10. Котките са и любими анимационни герои – част са от заглавия като „Том и Джери“, „Гарфийлд“ и „Котаракът в чизми“.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *