Едва ли има човек в България, пък и не само тук, който да не се е сблъсквал с отвратителните малки създания, опитващи се да завладеят собствените ни жилища.

Борбата с тях е безмилостно жестока, но, за съжаление, в повечето случаи, ако няма намеса на професионален екип, е обречена на неуспех. Ето 10 любопитни, но и доста полезни факта за хлебарките, които могат наистина да ви помогнат, ако водите битка с тях.

1. Хлебарките са едни от най-вредните насекоми живеещи в пряка близост до човека.
Разхождайки се върху хранителни продукти, те ги замърсяват с различни болестотворни вируси и бактерии – на холера, коремен тиф и други. Често предизвикват и алергични реакции у някои хора. Освен всичко хлебарките повръщат част от смляната храна върху хранителните източници, с което допълнително ги замърсяват.

2. Хлебарките са насекоми, които съществуват повече от 320 млн. години благодарение на изключително голямата си приспособимост.
Хлебарките няма да се изненадат от липсата на кислород или наличието на токсични вещества. Те ще се приспособят изключително бързо, а поколенията им ще са още по-устойчиви. Яйцата на тези насекоми са изключително устойчиви – те могат да се запазят в продължение на 7-8 години и при наличието на влага и свеж въздух да се активизират. Любопитен факт е и че науката не е установила заболявания при хлебарките.

3. Хлебарките са активни през цялата година.
Ето защо премахването им от частни жилища, ресторанти, хотели, здравни заведения и други обекти, застрашени от тези вредители, трябва да се извършва с качествени препарати целогодишно и съобразно нуждите на конкретния обект.

4. Учените твърдят, че при хлебарките може да се говори за интелект.
След третиране с препарат, виждайки умрели от вида си, те изчакват да премине токсичността и едва тогава се подават от скривалищата си.

5. Дори и да звучи странно, хлебарките не обичат съжителството с хората.
Повечето от познатите видове живеят в горите сред опадалата шума и много по-малка част от тях – в жилищата. Под 1% са тези, които съжителстват с хората. Досега науката е описала около 1500 вида хлебарки по цял свят.  В България се срещат близо 15 вида, като най-масово срещаните видове в близост до хората са кафява (германска) хлебарка (Blattella germanica), черна (ориенталска) хлебарка (Blatta orientalis), американска хлебарка (Periplaneta Americana) и кафявоивичеста (мебелна хлебарка).


6. Проблем за оцеляването на хлебарките се оказва липсата на вода.
Те могат да живеят спокойно без храна 2-3 месеца, а около месец – дори без глава, но липсата на влага ги убива. Ако помещението, което използвате е напълно сухо, това ще ви гарантира, че в него никога няма да се появят хлебарки.

7. Хлебарките са едни от най-важните битови вредители.
Те изяждат и пренасят на друго място остатъците от човешката храна, действайки по този начин като малки чистачи.

8. Хлебарките се срещат по-често в апартаменти, отколкото в къщи.
Според експертите в областта домовете в малките населени места имат по-ниска температура, което създава неблагоприятни условия за развитие на тези насекоми.

9. Хлебарките са активни обикновено през нощта.
През деня хлебарките могат да бъдат видени единствено, ако броят им е толкова голям, че скривалището им не може да ги побере. Появяват се на светло и при използване на инсектициди в борбата срещу тях.

10. Най-големият враг за хлебарките е борна киселина.
Ако от широкоспектърните пестициди хлебарките умират бързо, то борната киселина им причинява истински мъки. Телата им биват обхванати от силен и болезнен сърбеж. Ако на този етап хлебарката не умре, тя със сигурност ще отиде далеч от замърсеното място. И то завинаги, без повече никога да се върне.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *