Кожата е един от най-важните човешки органи, затова е в наш интерес да поддържаме красотата и здравето ѝ. Освен терморегулатор, тя изпълнява множество функции в организма, а именно защитна, сетивна (благодарение на нея усещаме допира, болката и натискът), хормонална (синтезира витамин D), секреторна (чрез нея отделяме пот) и пр.

Има обаче неща, които малко хора знаят за кожата. Ето защо на вашето внимание представям 10 любопитни факта за човешката „обвивка“. 🙂

1. Кожен състав

Този орган сам по себе си съдържа няколко слоя – епидермис, дерма и подкожие (което се състои от колаген и мазнини). Това, което реално виждаме е епидермисът, чиито клетки наподобяват мозайка – ако се загледаме дори можем да ги забележим на ръката си.


Белезите, които се получават в следствие на механичен удар, всъщност се причиняват от дермата. Тъй като тя не може да се възстанови, горният слой „хлътва“ във формата на получената рана.

2. Някои хора не развиват пръстов отпечатък

Този феномен се дължи на редки генетични проблеми. В нормалните случаи индивидът започва да развива пръстовите си отпечатъци след третия месец от зародишното си развитие.

3. Кожата е най-големият човешки орган

Нейната площ е 2 кв.м. Интересното тук е, че на места тя е по-дебела, а на други, по-тънка. Дебелината ѝ на 90% се определя от средния слой – дермата. Например кожата на клепачите тя е най-тънка (около 0,05 мм), а на дланите и стъпалата е най-дебела – около 1,5 мм.


4. Тежестта на кожата

Може би не ви се вярва, но тя представлява 16% от общото тегло. Едрият кокал вече не е единственото оправдание.

5. Праха вкъщи

Около 70% от праха в дома ви се състои от мъртви кожни клетки. Причината е, че този орган изхвърля мъртвите си клетки на всеки 24 часа и се „подновява “ на всеки 28 дни. Това се случва доста лесно, тъй като на всяка минута произвеждаме около 40 000 кожни клетки. За съжаление тези процеси се забавят с течение на възрастта.

10 любопитни факта за човешката кожа

6. За цвета на кожата

Всички хора имат един и същи пигмент, който отговаря за цвета на кожата – меланин. Разликата в цвета между хората от различните раси и между тези от една и съща раса се крие в това колко от този пигмет се съдържа и е разпределен в кожата.

Също така, колкото и да не ви се вярва, цветът на кожата на човека се мени спрямо възрастта му. Например цвета на кожата на едно здраво новородено бебе е с наситено червен и пурпурен цвят, а краката, със синкав оттенък. След това в период от 6 месеца цветът на кожата му отново се променя.

7. Кожата е нашият термостат

Когато ни е горещо, кръвоносните съдове се разширяват и топлината се отделя посредством кожата и обратно, когато температурата извън тялото е чувствително по-ниска, кръвоносните съдове се свиват и тялото задържа топлина.

В тази връзка, в горещо време тялото ни освобождава средно 3 литра пот на ден. Областите, в които не се потим, са кожата около ноктите, периферията около устните и върха на пениса.


8. Начинът, по който спим, влияе на кожата ни

Научно доказано е, че ако спим по корем с лице на възглавницата или настрани, е вероятно да предизвикаме поява на бръчки.

9. Кожата изпълнява защитна функция

Тя защитава тялото от ултравиолетова радиация, дехидратация, микроорганизми и механични травми. За това се грижат креатинът и меланинът в нея.

10. Меланомът е тип рак на кожата

Колкото повече меланин отделя кожата, толкова по-тъмен става тенът и толкова по-сериозна е работата на организма да се справи с вредното въздействие на слънцето. Прекомерният синтез на меланин е опасен. Това се случва при прекалено дълго излагане на пряка слънчева светлина или на солариум и може да предизвика именно меланом. Както са казали хората- всичко, което е много, е вредно.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.