10 шокиращи неща, които хората правят на Нова година

Колко странни могат да бъдат новогодишните традиции? Пригответе се за юмручен бой, изгаряне на плашила и говорене с духове точно в полунощ… Часове преди да се сбогуваме завинаги със старата година, ви предлагаме кратка разходка до различни точки на света. Днес ще ви разкажем за 10 шокиращи неща, които хората правят на Нова година.

1. Имел под възглавницата за намиране на съпруг

Първата ни странна традиция идва от Ирландия и гласи, че всяка млада дама трябва да постави под възглавницата си малка част от растението имел. Нетипичното новогодишно поверие повелява, че само така жените ще успеят да си намерят съпруг през идната година и ще бъдат щастливи.

2. Хвърляне на чинии

Стара, странна датска новогодишна традиция представлява хвърлянето на чинии по съседската врата. Може би този факт ще ви изненада, но вместо да се подразнят от струпаните парчета пред портата си, местните са изключително щастливи от това. Семейството с най-голямата купчина от счупени чинии, чаши и други съдове се счита за най-щастливото, защото това означава, че те имат много лоялни приятели.

3. Говорене с духове

Говоренето с духовете е част от мексиканската вяра. Мексиканците силно вярват, че могат да комуникират с душите на мъртвите си близки и смятат, че новогодишната вечер се счита за най-доброто време за общуване с мъртвите духове. Така те могат да предадат послание или да поискат напътствия от своите изгубени близки. Нещо повече – в „Taos Inn“, Ню Мексико, например, се предлага 15-минутна сесия за спиритизъм и медитация срещу скромната сума от 15 долара.


4. Изгаряне на плашила

В Еквадор традицията повелява точно в полунощ да бъдат изгаряни домашно приготвени плашила. Обикновено нетипичните кукли се приготвят от вестници и символизират негативното от старата година, което да не бъде пренасяно в новата.

5. Гледане на „Вечеря за един“

Така, както в България гледаме „Сам вкъщи“ всяка Коледа, в Германия на Нова година местните се събират пред телевизора, заради британската продукция „Вечеря за един“. Тази странна практика се носи от поколения германци, считано от 1972 година насам.

6. Целувка в полунощ

За да изпратят старата и посрещнат новата година, американците измислят своя интересен и позитивен ритуал, изпълняван точно в полунощ. Традицията повелява в 00:00 часа влюбените да се целунат, за да бъдат щастливи през следващите месеци. Известният филм „В търсене на среднощна целувка“ е посветен на този новогодишен ритуал.

7. Усмивка в полунощ

И докато в Америка трябва да посрещнете новата година с целувка, то в Япония е необходимо да приветствате следващите дванадесет месеца с усмивка. Местните смятат, че само така ще си подсигурят късмет за предстоящата година.


8. Юмручен бой

Ако сте смятали, че всички прекарват Нова година с положителни емоции и усмивки, прочетете следващата ни шокираща традиция. Мястото е Перу, а навикът, който местните са придобили през годините, включва яростен юмручен бой, чрез който да „разчистят сметките си“ в края на годината.

9. Хвърляне на сладолед

И докато в България с радост бихме си хапнали сладолед, в Швейцария на Нова година хората са свикнали да хвърлят топка от сладкото изкушение на земята. По този начин швейцарците си подсигуряват благополучна предстояща година.

10. Хвърляне на монети

В съседна Румъния пък вместо сладолед, предпочитат да хвърлят монети, за да почетат края на годината. Подобно на поверието, познато и в България, румънците вярват, че ако хвърлят монети в река ще получат в замяна здраве и късмет през новата година.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *