10 интересни и любопитни факта за Млечния път

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Млечният път е спиралната галактика, в която се намира Слънчевата система. Има лещовидна форма, а Слънцето е близо до галактичната равнина. За земния наблюдател звездите от тази равнина се сливат в светла млековидна ивица на небето, откъдето идва и наименованието.

Българското народно име на Млечния път е Кумова сламa или просто Сламата, като легендата е свързана с кражбата на слама от кума, смятано от народа за голям грях и поради това отпечатано завинаги на небето. Легендата разказва, че през една зима, когато навалява много сняг, на един беден човек не му остава нищо и той решава да открадне слама от кума си, за да не гладуват воловете му.

Кошът, в който слага сламата обаче се оказва пробит и оставя диря след него, което спомага да бъде разкрит. В някои варианти на легендата ангел слиза от небето и го пита защо просто не е помолил кума си за сламата, а е решил да я открадне, след което казва: „Нека тая крадена слама се запали и никога да не гасне“. По този начин всички ще си спомнят за случилото се и ще знаят, че от кум не се краде.

10 интересни и любопитни факта за Млечния път

Снимка: NASA

Според древногръцката легенда пък, Зевс решава да направи своя син Херкулес, роден от смъртната жена Алкмена, безсмъртен. Той изпраща Хермес да вземе новороденото бебе и го доведе на Олимп. По това време жената на Зевс, Хера, спи под една магнолия. Хермес се възползва от ситуацията и тихо го слага до нея, за да може Херкулес да пие от гърдата ѝ божествено мляко. Но Хера се пробужда и вижда, че това не е нейното дете и го отблъсква, след което силна струя мляко блика от гърдата ѝ и образува Млечния път.

Вижте 10 интересни и любопитни факта за Млечния път, подбрани от в. „Daily Express“, по повод „Деня на хавлиената кърпа“, отбелязван на 25 май от почитателите на „Пътеводител на галактическия стопаджия“.

10 интересни и любопитни факта за Млечния път

Снимка: NASA

1. Диаметърът на галактиката Млечен път е най-малко 100 000 светлинни години.

2. Формата на Млечния път наподобява огромна спирала.

3. Пълното завъртане на галактиката около центъра ѝ се осъществява за около 200 милиона години.

4. Според изчисленията броят на звездите в Млечния път варира между 100 милиарда и 400 милиарда.

10 интересни и любопитни факта за Млечния път

Снимка: NASA

5. Галилео Галилей пръв доказва през 1610 г., че галактиката Млечен път е съставена от множество звезди.

6. Римляните са наричали галактиката „млечен път“, а гърците „млечен кръг“. И двете понятия се отнасят за бледата бяла ивица, която може да се види в нощното небе.

10 интересни и любопитни факта за Млечния път

Снимка: NASA

7. Около 1380 г. поетът и писател Джефри Чосър, известен като бащата на английската литература, споменава галактиката Млечен път в своя поема.

8. След около 5 милиарда години Млечният път ще се сблъска с галактиката Андромеда.

9. Шоколадовият десерт „Milky Way“ („Млечен път“), създаден през 1923 г., не е кръстен на галактиката, а на популярен по това време млечен шейк.

10. Първият Ден на хавлиената кърпа е отбелязан на 25 май 2001 г. – две седмици след смъртта на писателя Дъглас Адамс.

Коментари

Сподели

Коментари