Миграцията е процес, който съществува още от миналото, когато племената са се местили от едно място на друго. Причините са били най-различни.

Днес целта на мигрантите е да заминат в друга държава, в която да се установят за постоянно, за да открият по-добър начин на живот. Хората се делят на емигранти (спрямо напуснатата страна) и имигранти (спрямо приемащата ги страна).

Представям ви 10 причини човек да емигрира. Убедена съм, че всеки от вас със сълзи на лице е изпратил на летището любим човек и трепетно очаква неговото завръщане на родна земя.


1. Бедност

Голяма част от хората напуска родината си, за да избягат от високата безработица и липсата на възможности. Страните, които са по-слабо развити, не могат да предоставят подходящи условия на труд и заплати.

2. Лична нужда

Някои хора не се чувстват на мястото си там, където са се родили и израснали. Изпитват нуждата да потърсят нещо ново, за да започнат да водят живота, който винаги са искали. Искат промяна, която откриват зад граница.

3. Образование

Студентите емигрират, за да получат образование в специалност, която не се предлага в страната им или не е толкова разпространена. Избират по-добър университет в чужбина, който би им предоставил по-големи възможности.

10 причини хората да емигрират

4. Конфликти и насилие

Войната, разрухата и насилието са едни от причините, поради които хората напускат родната си земя. Целта им е да открият убежище, подкрепа и закрила на по-спокойно място, където ще бъдат приети и равни в обществото. В много страни тези хора получават статут на бежанци.

5. Семейство

Повечето сте запознати със следната ситуация: бащата (или майката) отива да работи в чужбина, за да издържа и подсигури семейството си, което обаче не вижда с години. Тези раздели са изключително тежки и в някои ситуации цялото семейство заминава, за да бъде заедно в борбата за оцеляване.


6. Политика

Строгите мерки, ограничаващи свободата, също са причина хората да търсят нов живот в чужбина и политически права, които са им забранени или липсват в родината.

7. Бригади

Бригадите са чудесна възможност за студентите. Младите заминават с цел да припечелят пари и в същото време да видят различни части на света. Някои се възползват да останат за по-дълго време от позволеното, като често го правят незаконно.

10 причини хората да емигрират

8. Климат/околна среда

Природата притежава могъща сила, способна да отблъсне човек, поставяйки го в ситуация на безпомощност. Природните бедствия карат хората да бягат и да търсят убежище на по-безопасно място.

9. Любов

Връзките от разстояние определено не са за всеки, но те всъщност са най-логичното следствие от глобализацията. Влюбените са готови да си стегнат багажа и да пропътуват хиляди километри, за да бъдат заедно. „Всичко, което разбирам, разбирам само защото обичам.“ е казал Лев Толстой.

10 причини хората да емигрират

10. Служба

Пример са не само военните, но и обикновените работници, които биват изпратени в чужбина за кратък срок, но често решават да останат там, да създадат дом и семейство, заради по-добрите условия. А в някои случаи ситуацията не им позволява да се върнат.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *