Не е лесно да се говори за психичните проблеми. Около тях витае някаква стигма, която кара обществото да настръхва и да пренебрегва темата. Хората, страдащи от такива проблеми, рядко споделят за тях, защото не искат да бъдат заклеймявани или защото не вярват, че могат да получат помощ.

Но как се решава проблем, ако никой не знае за него? И тук се появяват знаменитостите. Те също водят своите борби, но решават да споделят за това, за да дадат увереност на всички останали. Представяме ви 10 звезди, които са достатъчно смели, за да говорят за влошеното си психично състояние.

1. Брад Пит

Известният актьор признава, че мрачният му период е бил в началото на 90-те години. “Криех се от славата. Лежах на дивана, превръщах се в едно мекотело и наистина не се харесвах.” Животът му се променя след пътуване до Мароко. Взима решение да стане от дивана, да вземе живота си в ръце и да наблюдава тамошния бит. “Сблъсках се с крайната бедност, с много болни деца, които нямат достъп до адекватно здравеопазване. Това ме накара да се осъзная и да се променя.

2. Лейди Гага

Трудно е да си представим, че такава енергична и ексцентрична личност като Лейди Гага може да страда от някакво психично заболяване. Но зад скандалния образ може да се крие изключително уязвим човек. В своя реч тя повдигна този важен въпрос и сподели, че страда от посттравматично разстройство и дисоциация. “Приемах всички ангажименти без да се замислям и не се вслушвах във вътрешния си глас. В последствие разбрах, че това е изключително нездравословно. Започнах да сънувам кошмари, да си припомням случки от миналото си, които бях заровила дълбоко в съзнанието си. Това прерасна във физическа хронична болка, паник атаки, депресивни състояния, включващи самоубийствени помисли и мазохистично поведение.

3. Селена Гомес

Младата певица е вдъхновение за много хора. Тя страда от лупус и продължава да се радва на живота, въпреки че наскоро премина през бъбречна трансплантация. В свое интервю тя споделя, че често се сблъсква с депресията. “Не е нещо, което чувствам, че някога ще преодолея. Това е битка, която ще водя до края на живота си и го приемам, защото винаги ще поставям себе си над всичко друго.


4. Кеша

В едно свое интервю певицата разказва, че е отгледана от майка си, която не се съобразявала със социалните норми. В детството и тийнейджърските си години, Кеша често била тормозена заради нестандартния си външен вид. “Знам как злобните коментари могат да сринат нечие самочувствие. Това ми се отразява и до ден днешен. Чувстваш се като кръгла нула, когато четеш какви ли не глупости за себе си и то написани от хора, които не познават и частица от теб.

5. Райън Тедър

През 2017 година, вокалистът на OneRepublic решава да разясни на феновете си какво се случва с групата чрез пост във Facebook. “Аз трябваше да се сблъскам с физическа, емоционална и психологическа стена. Бях на прага на нервен срив, приемах медикаменти, бях нещастен, страдах от опустошителна тревожност и всичко това беше резултат от изтощението. Обадих се на мениджъра си и му казах просто да дръпне щепсела.” За щастие на феновете, групата не се отказва от музиката и продължава със своите концерти.

6. Гуинет Полтроу

Актрисата е майка на две деца и разкрива, че е преминала през трудности след раждането на сина си. Страдала е от следродилна депресия. “Мислех, че това означава, че плачеш по цял ден и не можеш да се грижиш за детето си.” Но това се оказа твърде малка част от действителността. “Чувствах се като зомби. Нямах достъп до сърцето си, до емоциите си. Не можех да се събера. Беше ужасно. А най-голямата трудност беше да призная, че имам проблем. Но едва след това започна възстановяването ми.

7. Адел

Певицата също се е сблъскала със следродилната депресия. Но всичко започнало със смъртта на дядо ѝ. “Постоянно ходех на терапия, за да не ми минават самоубийствени мисли.” След раждането на сина ѝ, тя изпада в много тежко състояние. “Не говорех с никого за това. Не исках изобщо да общувам с никого.


8. Ариана Гранде

През 2017 година, на концерт на Ариана Гранде в Манчестър, 22 души загиват след бомбен атентат. Певицата го преживява изключително тежко и получава симптоми на посттравматичен стрес. Тя споделя, че изпитва чувство на тревожност откакто се помни. “Никога не съм обръщала внимание на това, защото мислех, че всички хора са като мен. Но след този концерт, състоянието ми беше изключително тежко.

9. Джъстин Бийбър

През 2016 година певецът обявява в социалните мрежи, че отменя всичките си срещи. Той обяснява, че феновете му са невероятни, но след тези събития се чувства изключително изтощен, нещастен и пренатоварен от толкова различни енергии. “Искам хората да са щастливи, но това да не е за моя сметка. След тези срещи се чувствам толкова емоционално и умствено изтощен, че изпадам в депресия.

10. Принцеса Даяна

През 1995 година, принцесата споделя за депресията си, последвана от булимия, които я спохождат след раждането на принц Уилям. “Събуждаш се сутрин и не искаш да ставаш от леглото. Чувстваш се неразбран и заровен дълбоко в себе си.” Тя се нуждае от помощ, но вместо това е засипана от критики. Всички твърдят, че тя е нестабилна и психически неуравновесена. “Не се харесвах. Срамувах се, че не мога да се справя с натиска.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *