Евтини самолетни билети

Отиде си 2019-та! А с нея и знакови имена от родната телевизия, кино, театър, музика и политика. Някои ни напуснаха съвсем без време, други на достолепна възраст. Но всички те оставиха огромна празнина след себе си.

През януари си отиде големият Иван Вуцов. Като треньор на националния отбор по футбол той класира България на световните финали в Мексико през 1986 г. През февруари се сбогувахме и с Тодор Кавалджиев, който беше вицепрезидент на България в периода 1997-2002 г. Отиде си и собственикът на Радио и агенция Фокус Красимир Узунов.

През март ни изненадващо си тръгна продуцентът на „Събуди се“ по Нова ТВ Весела Тотева, а на 27 април си отиде един от най-отдадените на професията режисьори в БНТ и съосновател на Българския антарктически институт – Милан Кузов.


През месец май почина друг известен български журналист – Радослав Янкулов. Той беше дългогодишен спортен журналист, бивш директор на Радио Експрес и Радио 99, както и бивш генерален директор на БНР. През юли си казахме „Последно сбогом“ с депутатът Снежана Дукова, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

През октомври ни напусна актьорът Йосиф Шамли. Ще го запомним както с великолепните му роли в Народния театър, така и с десетките филмови превъплъщения в хитови продукции като „Под прикритие“, „Връзки“, „Откраднат живот“, „Дървото на живота“, „Дяволското гърло“.

След продължително боледуване през ноември на 68-годишна възраст почина дългогодишният директор на Народен театър „Иван Вазов“ Павел Васев. Почина и проф. Любен Корнезов – депутат във Великото Народно събрание, конституционен съдия и зам.-министър на правосъдието.

Ето още 10 популярни българи, с които се разделихме през 2019 година. Поклон пред паметта им!

1. Иван Ласкин

На 6 януари 2019 г. почина Иван Ласкин. Той загуби битката за живот на 48-годишна възраст. Актьорът отдавна имаше сериозни здравословни проблеми. През 1986 г. детският сериал „Васко да Гама от село Рупча“ го превръща в най-популярното момче у нас. По-късно завършва ВИТИЗ. Помнят се ролите му и в сериали като „Хайка за вълци“ и „Дунав мост“. През 2012 г. в телевизионен ефир сподели, че има проблеми с алкохола, а в последните си интервюта отклоняваше темата с чувство за хумор. „Аз съм един средноедър българин, който обича да пие вино с приятели“, споделяше той. Той казваше, че не го интересува как ще го запомнят хората, а как ще го запомнят децата му, защото „любовта на семейството е най-важното нещо“.

2. Величко Скорчев

10 популярни българи, с които се разделихме през 2019 година

В първите дни на 2019-та на 81 години ни напусна и един от доайените на българската журналистика Величко Скорчев, наричан „бащата на сутрешните блокове“. На 18 септември 1990 г. прозвучава за първи път сигналът на „Добър ви ден“. Легендарният телевизионен водещ и журналист е роден на 6 септември 1937 г. в Карнобат. Завършва история и археология. Посвещава на телевизията 35 години от живота си, 25 от които работи в Българската национална телевизия.

3. Явор Захариев

Дни преди да навърши 39 години през април почина Явор Захариев, вокалист на Gravity Co., една от най-иновативните български групи. Банда – пионер в съвременната електронно-китарна музика у нас, която имаше изключително силни години в близкото минало. Явор е роден на 22 април 1980. Завършва 126 ОУ „П. Ю. Тодоров“. Още с появата си през 2001 г., и особено с албума „Lost Satellite“, Gravity Co. влязоха в съзнанието на хиляди фенове. И до днес музиката им продължава да е любима на мнозина. След триумфалното начало и редица успешни години, през 2014 г. групата изчезва от афишите на клубовете. Четири години по-късно, след като Явор преодолява зависимостта си към наркотиците, Gravity Co. се завръща на клубната сцена. Певецът преминава 3-годишно лечение в наркокомуна в Хърватия.


4. Виолета Гиндева

10 популярни българи, с които се разделихме през 2019 година

През април ни напусна и голямата българска актриса Виолета Гиндева. Тя си отиде на 72-годишна възраст след кратко боледуване. Ще я запомним като най-обичаните лица на българското кино и театър, преподавател, но преди всичко като човек с непоклатим дух, устоял на повратностите на времето. Виолета Гиндева е родена е на 14 юни 1946 г. в Сливен. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ през 1968 г. Ще запомним актрисата с ролите ѝ в „Черните ангели“ и „Чичо Кръстник“, в които си партнира със Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Апостол Карамитев, Коста Цонев и др. От 2008 г. Виолета Гиндева преподаваше актьорско майсторство в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

5. Буги Барабата

Буги Барабата беше една от най-ярките личности на родната блус и рок сцена. През последните 13 години водеше сутрешния блок на Z-Rock „Буги тайм“ и слушателите обожаваха хапливото му и изпълнено със самоирония чувство за хумор. На 21 юли 2019 година Буги си отиде завинаги. Истинското му име е Марио Събев. Роден е на 24 декември 1959 година и напусна този свят на 58 години. Ще запомним Барабата с неговите текстове, голямото му сърце и безграничната му любов към музиката. Основател е на Бараби Блус Бенд и автор на всичките песни в шестте албума на групата: „Песни от гаража“, „Лоши времена“, „Срещу вятъра“, „18 карата кал“, „Без право на обжалване“ и „Бесните кучета на блуса“. Съавтор на хита на Васко Кръпката – „Няма бира“. За Георги Минчев е написал песента „Равносметка“.

6. Жорж Ганчев

10 популярни българи, с които се разделихме през 2019 година

Един от най-колоритните ни политици, общественик и спортист, Жорж Ганчев си отиде на 79-годишна възраст. Депутат и кандидат за президент, той се изявяваше и като актьор, музикант и писател. Жорж Ганчев е роден на 29 август 1939 година под името Георги Ганчев Петрушев. След 10 ноември 1989 година участва в учредяването на СДС. През 1990 година основава партията Български бизнес блок и остава неин първи председател до 1996 година. Една от най-известните му реплики е „Не ме гледай умно, българино!“

7. Юлиан Вучков

През септември на 83-годишна възраст във Военномедицинска академия почина Юлиан Вучков. Той беше многостранна личност – есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен теоретик, критик и доктор на науките. Създател на няколко телевизионни предавания, в които е бил коментатор и водещ. В продължение на много време погрешно е наричан и самонаричащ се „професор“. Няма тази титла, но тя се превръща в нарицателно име за него. Юлиан Вучков е роден на 31 януари 1936 г. в град Варна. Завършва гимназия в Хасково и театрознание във ВИТИЗ през 1958 г. Защитава докторска дисертация в Института за литература при Българската академия на науките.


8. Милчо Левиев

10 популярни българи, с които се разделихме през 2019 година

В средата на октомври ни напусна големият български музикант и композитор Милчо Левиев, донесъл световна слава на страната ни в света на джаза. Носител е на множество международни награди, на ордени „Стара планина“ и „Свети Свети Кирил и Методий“. Бил е диригент на Биг бенда на Българското национално радио. От години музикантът живееше в Солун. Колегите му определят Милчо Левиев като един от съвременните гении в джаза. Ученикът на Панчо Владигеров завинаги печели публиката със своята музика. Негов аранжимент е част от албум на Ал Жеро, отличен с награда Grammy. Преподава в Калифорнийския и Нов български университет. Работил е като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония. Милчо Левиев си отиде на 81 години.

9. Стефан Данаилов

10 популярни българи, с които се разделихме през 2019 година

Обичаният български актьор Стефан Данаилов почина на 76 години на 27 ноември. Филмовата му кариера започва още като дете – през 1956 г. в „Следите остават“ и макар да го привлича морето и да мечтае да става моряк, а по-късно да се занимава с история, актьорът Иван Кондов го съветва да пробва късмета си като актьор. Ролите му в киното като професионален актьор стартират с „Понеделник сутрин“, „Морето“, „С дъх на бадеми“, но голямата популярност му носи ролята на майор Деянов в сериала „На всеки километър“. Следват „Князът“, „Черните ангели“, „Иван Кондарев“. Той е и сред основните звезди в италианският сериал „Октопод“ с Микеле Плачидо. А чарът му се проявява и в комедии, сред най-известната, от които е „Маневри на петия етаж“. Неустоим ухажор е и в „Дами канят“.

10. Стоянка Мутафова

10 популярни българи, с които се разделихме през 2019 година

9 дни, след като от този свят си замина Стефан Данаилов в небесния театър го последва и Стоянка Мутафова. Легендарната актриса почина в утрото на 6 декември на 97-годишна възраст. Стояна Мутафова е емблема на българския театър и българското кино. Истинското име на актрисата е объркано в афиш и тя става позната на всички като Стоянка. Родена е на 2 февруари 1922 г. в София. Играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Стената на славата пред Театър 199 – пано с отпечатъци, послание и шарж на Стоянка Мутафова.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.